Ik ben DGA

Als directeur-grootaandeelhouder moet u zelf voor uw pensioen zorgen. Dat hoeven we u waarschijnlijk niet te vertellen. Maar hoe u dat doet is misschien nog geen uitgemaakte zaak.

Handig om te weten

In Nederland bestaat het pensioenstelsel uit drie pijlers:

Algemene ouderdomswet (AOW)

Iedere Nederlander bouwt automatisch AOW op. De hoogte hiervan wordt ieder jaar aangepast aan de hand van de ontwikkeling van het minimumloon.

Werkgeverspensioen

Iedereen in loondienst bouwt een werkgeverspensioen op. De hoogte hangt af van waar het pensioen wordt opgebouwd en hoeveel uw werkgever inlegt. Dit bedrag komt boven op uw AOW.

Particulier pensioen

Dit is pensioen dat u zelf opbouwt naast uw AOW en eventueel werkgeverspensioen. Bijvoorbeeld door te sparen of beleggen.
Iedere Nederlander heeft dus straks recht op AOW. U ook, maar als DGA bent u ondernemer en heeft u wellicht te weinig werkgeverspensioen opgebouwd. U bent grotendeels afhankelijk van de derde pijler: particulier pensioen. En dat moet u echt helemaal zelf opbouwen. Gelukkig kan dat eenvoudig bij Brand New Day.

Wanneer ziet de Belastingdienst u als DGA?

Als u minimaal 5% van de aandelen in een bv heeft en u zelf ook werkt voor deze bv. Voor de pensioenwet geldt dat u DGA bent als u minimaal 10% van de aandelen in uw bedrijf (direct of indirect) bezit.

Uw onderneming verkopen?

Veel DGA’s vertrouwen erop dat hun onderneming later voor genoeg geld verkocht kan worden om op dezelfde voet verder te kunnen leven. Dat hopen wij natuurlijk van harte met u mee, maar niets is gegarandeerd in het leven. Daar weet u als ondernemer alles van. Een pensioenpotje opbouwen voor later is altijd verstandig. De manier waarop bepaalt u zelf: sparen of beleggen.

Sparen

Met belastingvoordeel een pensioenpotje opbouwen kan bij Brand New Day op verschillende manieren. De naam zegt het al: met een pensioenrekening-sparen spaart u voor later. Dat werkt net als een 'gewone' spaarrekening met als grote verschil dat u niet aan uw gespaarde centen kunt komen tot u met pensioen gaat, en intussen in aanmerking komt voor een aantrekkelijk belastingvoordeel.

Beleggen

Beleggen voor uw pensioen werkt net iets anders dan sparen. U loopt meer risico dan bij een pensioenrekening-sparen, maar het rendement is vaak wel hoger. Zoals bij elke pensioenrekening, biedt de overheid hier een aanzienlijk belastingvoordeel.

Plan een belafspraak met onze experts


Zij vertellen stap voor stap wat de mogelijkheden zijn en beantwoorden al uw vragen. Daarna helpen ze zo nodig direct met het openen en inrichten van de gewenste rekening. Als u voor een kop koffie, laptop en een goede stoel zorgt, doen onze experts de rest.

Wat kunt u doen?

Als u zeker wilt weten dat u later net zo kunt leven als nu is het verstandig om ieder jaar iets opzij te zetten in een eigen pensioenpotje. Bovendien komt u dan in aanmerking voor een serieus belastingvoordeel. Veel DGA’s kiezen daarom voor een pensioenrekening-beleggen. Het bedrag dat u jaarlijks op uw pensioenrekening stort, mag u het jaar erop weer aftrekken van de inkomstenbelasting. Niet onbeperkt natuurlijk; uw maximale inleg hangt af van uw jaarruimte. Maar als ondernemer is uw jaarruimte wellicht groter dan u denkt. 

Uw jaarruimte berekent u hier in een handomdraai.

Dit moeten we melden van onze huisjurist

Om een rekening te openen bij Brand New Day moet u:
Meer belangrijke informatie:

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven