Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

BND-beleggenalgemeen-achtergrond

Pensioen opbouwen als DGA: deze 5 opties zijn er 

Er zijn nogal wat ondernemers die het opbouwen van pensioen onder het tapijt schuiven. Nu buffelen en investeren, later van de verkoopopbrengst profiteren, denken er veel. Maar juist daarom zijn er óók veel ondernemers die tijdens hun pensioen ineens moeten beknibbelen.

Het is verstandig om dat voor te zijn. Want de verkoop van de onderneming is geen uitgemaakte zaak en de hoogte van de opbrengst evenmin: beiden zijn sterk afhankelijk van omstandigheden waarop u geen invloed heeft. Al werkt u nog zo hard.

Daarom is het verdraaid belangrijk om óók gewoon pensioen op te bouwen. Maar wat is de slimste manier? Wij geven u 5 opties en laten u zien wat de voordelen, nadelen en fiscale consequenties van die opties zijn.

Waarom moet u pensioen opbouwen als DGA?


Omdat het gewoon verdraaid belangrijk is om later genoeg geld te hebben. Want als u nu ziel en zaligheid in uw bedrijf steekt om u een bepaalde levensstijl te kunnen veroorloven, wilt u later niet ineens een paar stappen terug doen. Juist daarom zou u nu iets opzij moeten zetten.

Ook niet onbelangrijk: als DGA pensioen opbouwen kan u belastingvoordeel opleveren. Serieus belastingvoordeel. U zou bijna gek zijn om er niet van te profiteren.

Bovendien biedt pensioen opbouwen zekerheid en rust. U kunt natuurlijk ‘alles in uw bedrijf stoppen’ met de gedachte dat u dat er later dubbel en dwars weer uithaalt, maar dan laat u een deel aan het toeval over. Ondernemen betekent namelijk óók dat u te maken krijgt met factoren waarop u geen invloed heeft.

Een pensioenpotje opbouwen voor later biedt wél zekerheid. Fijne bijkomstigheid: als ondernemer heeft u de vrijheid om zelf de optie te kiezen die voor u (fiscaal) het aantrekkelijkst is. Welke opties u heeft? Dat leest u hieronder.  

1. Uw jaarruimte gebruiken 


Zoekt u naar een manier die fiscaal voordelig is en waarmee u ook wat flexibiliteit behoudt? Dan is het benutten van jaarruimte misschien een slim idee. Deze optie wordt om die redenen veel gebruikt door DGA’s. 

Iedere ondernemer die in 2022 meer dan € 13.646 winst heeft gemaakt, heeft in 2023 jaarruimte. De hoogte van de jaarruimte mag u storten op een pensioenrekening – ook wel lijfrente genoemd.

Hoe zit deze optie fiscaal in elkaar?

U bouwt in dit geval pensioen op met uw privévermogen. Dat betekent dat u het geld eerst naar uzelf moet overboeken vanuit de bv. De meest gebruikelijke optie hiervoor is om het bedrag dat u wilt gebruiken voor uw pensioen aan uzelf uit te keren als loon. Want hoe hoger uw loon, hoe hoger uw jaarruimte.

Dat betekent wel dat u in eerste instantie 36,93% inkomstenbelasting betaalt over dat loon. Let er bovendien op dat een hoger loon mogelijk ook gevolgen heeft voor uw arbeidskorting en de bijdrage voor de zorgverzekeringswet.

Vervolgens stort u de jaarruimte vanuit uw netto inkomen op een speciaal daarvoor bestemde pensioenrekening. Die storting wordt later weer bruto gemaakt: alle jaarruimte die u stort, mag u namelijk afgetrokken van uw belastbare inkomen. Dat betekent dat u van iedere storting het volgende jaar minstens 36,93% aan inkomstenbelasting weer ontvangt als belastingteruggave.

Dus als u € 1.000 stort, krijgt u ongeveer € 370 terug. Een groot voordeel hiervan is dat u over een groter bedrag rendement behaalt. Als u bijvoorbeeld € 1.000 inlegt en u krijgt € 370 terug, kunt u die belastingteruggave van € 370 óok gebruiken om rendement over te behalen. Dat stelt u in staat om op de lange termijn veel meer pensioenvermogen op te bouwen.

Later – als u het opgebouwde geld laat uitkeren – betaalt u alsnog inkomstenbelasting over die uitkering. Maar u betaalt dan waarschijnlijk wel deels het lagere AOW-tarief. En tijdens het opbouwen én uitkeren betaalt u nooit vermogensbelasting, wat u heel veel geld kan besparen.

Wat zijn de voordelen van het benutten van de jaarruimte?

Het grote voordeel is natuurlijk het belastingvoordeel. Maar daarnaast is het kapitaalbehoud bij overlijden ook belangrijk voor veel DGA’s. Als u komt te overlijden – laten we hopen dat dat nog heel lang duurt – komt het geld volledig toe aan uw nabestaanden. DiIt geldt zowel in de fase waarin u het geld opbouwt als de fase waarin u het geld laat uitkeren.

Later – als u met pensioen wilt – moet u het bedrag periodiek laten uitkeren. Maar daarbij heeft u wel behoorlijk wat flexibiliteit: de uitkering duurt minimaal 5 jaar, en maximaal levenslang. U mag (waarschijnlijk vanaf 1 juli 2024) ook 10% van het bedrag ineens opnemen bij de start van de uitkering. 

Wat zijn de nadelen van het benutten van de jaarruimte?

Tegenover dat belastingvoordeel en die flexibiliteit staan wel wat spelregels. Zo staat het geld dat u stort op een pensioenrekening in principe vast tot u het laat uitkeren. U mag het in de tussentijd opnemen, maar dat is fiscaal niet slim: dikke kans dat u dan extra belasting betaalt. U mag wel altijd stoppen met inleggen of het geld naar een andere aanbieder overboeken.

En als u het geld later weer laat uitkeren, betaalt u inkomstenbelasting over die uitkering. U betaalt dan waarschijnlijk wel (deels) het lagere AOW-tarief.

Wilt u pensioen opbouwen door uw jaarruimte te gebruiken?

Dan is het handig om eerst uw jaarruimte te berekenen. Dat doet u eenvoudig met onze handige tool. En wilt u meer weten over het opbouwen van pensioen met uw jaarruimte? Dan kunt u altijd een belafspraak met ons inplannen.

2. Beleggen of sparen in box 3


Deze optie biedt u meer flexibiliteit dan pensioen opbouwen via uw jaarruimte. Toch laten veel DGA’s deze optie links liggen. Dat heeft een duidelijke reden: in de meeste gevallen is beleggen of sparen in box 3 fiscaal de minst interessante optie.

Hoe zit deze optie fiscaal in elkaar?

Om te beleggen op uw eigen naam in box 3, moet u eerst een deel van de winst van uw onderneming aan uzelf uitkeren. Over die winst betaalt uw bv sowieso vennootschapsbelasting.

Belastbare winst Tarief
1e schijf Alle winst onder € 200.000 19,0%
2e schijf Alle winst boven € 200.000 25,8%

Vervolgens moet u het geld vanuit uw bv naar uw privérekening overmaken. De meest gangbare manier daarvoor is om het uit te keren als dividend. Als u het geld uitkeert als dividend, betaalt u zelf 26,9% belasting in box 2. Dat is belasting over aanmerkelijk belang en klinkt u als ondernemer vast bekend in de oren.

Als u € 100.000 winst maakt, betaalt u dus eerst 19% vennootschapsbelasting – komt uit op €19.000. Over de resterende € 81.000 betaalt u nog eens 26,9% belasting in box 2 (€ 21.789). Er blijft dan € 59.211 over om mee te beleggen.

Voordat u begint met beleggen, is de belastingdruk dus al ruim 40%. En als u eenmaal aan het beleggen bent, betaalt u vermogensbelasting in box 3. Mits het bedrag op de rekening boven de vrijstelling uitkomt, uiteraard. Die vermogensbelasting komt vanaf 2026 uit op 34% van het rendement dat u behaalt.

Wat is het voordeel van beleggen of sparen in box 3?

Eigenlijk verdwijnt het voordeel van deze optie de komende jaren langzaamaan. Voorheen werd vermogen in box 3 namelijk nauwelijks belast. Hierdoor kon het voor DGA’s interessant zijn om niet in de eigen bv, maar juist in box 3 vermogen op te bouwen. Maar tegenwoordig wordt het rendement op uw vermogen zwaarder belast: vanaf 2026 betaalt u bijvoorbeeld 34% over het rendement.

Als we toch een voordeel moeten noemen, dan zou het de flexibiliteit zijn: u kunt het geld opnemen wanneer u wilt. Tegelijkertijd moeten we erbij zeggen dat u dezelfde flexibiliteit heeft als u belegt met uw bv.

Wat is het nadeel van beleggen of sparen op uw eigen naam in box 3?

Dat zal u inmiddels niet meer verbazen: fiscaal is het vaak niet aantrekkelijk om te beleggen in box 3. Dat komt vooral omdat u éérst vennootschapsbelasting en dividendbelasting betaalt, en dan pas kunt beleggen. Het bedrag waarover u rendement opbouwt is daarom lager dan wanneer u belegt met uw bv.

Wilt u beleggen in box 3?

Dan is het handig om te kiezen voor indexbeleggen. Dat biedt een aantal voordelen: lekker lage kosten, automatisch een enorme spreiding (en daardoor minder risico) en u heeft er heel weinig werk aan. Lees hier meer over beleggen op uw eigen naam. 

3. Beleggen of sparen met uw bv

U kunt ook beleggen op naam van uw bv, met een zakelijke beleggingsrekening. De belastingdienst hanteert daarvoor weer wat andere spelregels.

Hoe zit deze optie fiscaal in elkaar?

Als u belegt op uw eigen naam (zie optie 2), dan betaalt u eerst dividendbelasting voordat u het geld kunt beleggen. Als u belegt met uw bv is dat niet zo. U kunt het geld vanuit de bv storten op de beleggingsrekening. U betaalt pas vennootschapsbelasting over het rendement als u de beleggingen verkoopt met winst.

Belastbare winst Tarief
1e schijf Alle winst onder € 200.000 19,0%
2e schijf Alle winst boven € 200.000 25,8%

U betaalt die vennootschapsbelasting over het rendement en dus pas als u de beleggingen verkoopt. Dat is een voordeel ten opzichte van beleggen op uw eigen naam, waar u éérst vennootschapsbelasting betaalt, daarna belasting betaalt in box 2 en vervolgens met het restant kunt beleggen.

Stel bijvoorbeeld dat u ieder jaar een bedrag van € 10.000 opzijzet. Als u belegt op uw eigen naam betaalt u daarover eerst 19% vennootschapsbelasting, waarna er € 8.100 overblijft. Als u die € 8.100 vervolgens uitkeert als dividend, betaalt u nog eens 26,9% (€ 2.180) belasting in box 2 – belasting over uw aanmerkelijk belang. Er blijft dan nog maar € 5.921 over om mee te beleggen.

Dat nadeel heeft u niet als u belegt op naam van uw bv. Als u belegt met een zakelijke beleggingsrekening, doet u dat vanuit uw winst. Dat betekent dat u over die € 10.000 eerst 19% vennootschapsbelasting betaalt. Met de resterende € 8.100 kunt u beleggen. Dat betekent dat u over een groter bedrag rendement kunt behalen dan met een beleggingsrekening in box 3. 

Maar u wilt het geld gebruiken als pensioenpotje, dus op een zeker moment moet u het toch echt overhevelen naar uw privévermogen. De meest gangbare manier daarvoor is het aan uzelf uitkeren als dividend. U betaalt dan dus eerst 19% vennootschapsbelasting over het rendement op uw beleggingen en daarna 26,9% belasting in box 2 over de hele uitkering van het pensioenpotje.

Wat is het voordeel van beleggen of sparen met uw bv?

Ten opzichte van optie 1 (uw jaarruimte gebruiken) biedt sparen of beleggen in uw bv meer flexibiliteit. U bent voor het maximale bedrag dat u kunt storten niet gebonden aan uw jaarruimte en kunt het geld wanneer u maar wilt opnemen.

Bovendien is beleggen op naam van uw bv meestal fiscaal interessanter ten opzichte van beleggen op uw eigen naam. U kunt het geld namelijk meteen beleggen, zonder dat u eerst dividendbelasting betaalt. Het bedrag waarover u rendement opbouwt is daarmee een stuk groter.

Wat is het nadeel van beleggen of sparen met uw bv?

Als u het geld wilt gebruiken als pensioenpotje, dan moet u er op een gegeven moment tocht echt belasting over betalen. U betaalt dan eerst minimaal 19% vennootschapsbelasting over het rendement, en vervolgens 26,9% dividendbelasting over de uitkering naar uw privévermogen.

Daarmee is beleggen in uw bv vaak minder interessant dan het gebruiken van uw jaarruimte. Met die laatste optie bouwt u namelijk pensioen op vanuit uw bruto inkomen en is de belastingdruk lager bij uitkering – ervan uitgaande dat u dan (deels) het AOW-tarief voor inkomstenbelasting betaalt.

Wilt u een zakelijke beleggingsrekening openen?

Dan is het handig om te kiezen voor indexbeleggen. Dat biedt een aantal voordelen: lekker lage kosten, automatisch een enorme spreiding (en daardoor minder risico) en u heeft er heel weinig werk aan. U kunt indexbeleggen met de zakelijke beleggingsrekening bij Brand New Day.

4. Een pensioenregeling bij een pensioenverzekeraar 

Het is ook mogelijk om een pensioenregeling voor DGA’s af te sluiten bij een verzekeraar. Een verzekeraar, want er is nog maar 1 aanbieder in de markt die een dergelijk product aanbiedt.

Hoe zit deze optie fiscaal in elkaar?

De pensioenpremie wordt betaald vanuit de bv, waardoor er geen vennootschapsbelasting en dividendbelasting over betaald hoeft te worden. Pas als u het geld later laat uitkeren betaalt u inkomstenbelasting – en dan hopelijk het lagere AOW-tarief. Bovendien hoeft u over het opgebouwde pensioenpotje nooit vermogensbelasting te betalen.

Fijn is ook dat u het geld niet eerst naar uzelf hoeft over te maken als loon of dividend. Dat is een voordeel ten opzichte van een lijfrente, waarbij dat wél nodig is. Het uitkeren van (meer) loon kan weer gevolgen hebben voor de hoogte van uw arbeidskorting of uw bijdrage voor de zorgverzekeringswet.

Wat is het voordeel van zo’n pensioenverzekering?

Naast het belastingvoordeel zijn de extra mogelijkheden van zo’n pensioenverzekering behoorlijk ruim. Zo heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om ook tijdens de uitkeringsfase door te gaan met beleggen. Dat kan natuurlijk wat extra rendement opleveren, maar tegelijkertijd vinden sommige mensen het ook fijn om zonder risico te blijven sparen.

Met zo’n pensioenverzekering heeft u bovendien de mogelijkheid om bepaalde risico’s te verzekeren. Zo kunt u bijvoorbeeld ‘in hetzelfde pakket’ óók een risico voor arbeidsongeschiktheid verzekeren.

Ook fijn: de opties voor vroegpensioen zijn ruimer en u kunt kiezen voor een hoog/laag constructie bij de uitkering. U krijgt aan het begin van uw pensioen – als u het geld beter kunt gebruiken – een iets hogere uitkering en later een iets lagere uitkering. En net als met een lijfrente kunt u vanaf (waarschijnlijk) 1 juli 2024 ook 10% van de uitkering ineens opnemen.

Wat is het nadeel van zo’n pensioenverzekering?

Ondanks de bovenstaande voordelen kiezen veel DGA’s niét voor zo’n pensioenverzekering. Dat komt bijvoorbeeld omdat zo’n pensioenverzekering een wat ingewikkelder product is. De beheer- en advieskosten liggen daarom ook een stuk hoger dan bij de gemiddelde lijfrente.

Ook het mogelijke kapitaalverlies bij overlijden speelt mee. In principe komt het geld bij overlijden tijdens de uitkeringsfase namelijk toe aan de verzekeraar. U kunt daar wel een aanvullende verzekering voor afsluiten, maar dat kost u óók extra geld.

U kunt zo’n pensioenregeling afsluiten bij een verzekeraar. Benieuwd of als DGA pensioen opbouwen met zo’n pensioenregeling een goed idee is? Neem dan eens contact op met uw financieel adviseur. Hij of zij kan u haarfijn uitleggen of dit in uw situatie slim is. 

5. Een combinatie van bovenstaande opties 


Kiezen voor één van de bovenste opties sluit de andere opties natuurlijk niet meteen uit. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om pensioen op te bouwen door uw jaarruimte te benutten, maar u kunt daarnaast óók geld sparen of beleggen met een vrij opneembare rekening. Zo houdt u de mogelijkheid om een deel van uw pensioen flexibel op te nemen, maar profiteert u ook van het belastingvoordeel van de jaarruimte. 

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven