De spelregels en voordelen van de pensioenrekening

Ja: u profiteert met onze pensioenrekening van héél veel belastingvoordeel. En dan bouwt u ook nog eens een mooi pensioenpotje op. Wel belangrijk: u moet zich aan de spelregels van de belastingdienst houden. Al die spelregels en voordelen vindt u hieronder.

De voordelen

Die zijn niet mis. Want als u gebruikmaakt van uw jaarruimte, mag u profiteren van een lieve duit belastingvoordeel.

Van iedere storting die u doet, krijgt u volgend jaar een deel terug. Dat werkt heel simpel: 

Het geld op de rekening is belastingvrij

Het bedrag dat u op een pensioenrekening heeft staan, is altijd vrij van belasting. Als u het op een normale spaar- of beleggingsrekening hebt staan, betaalt u belasting als er een bepaald bedrag op de rekening staat. Over het geld op de pensioenrekening hoeft u geen belasting te betalen in de opbouwfase.

Let wel op: de belastingvoordelen hangen af van uw persoonlijke situatie. Uw leeftijd, inkomen en huidige pensioenopbouw zijn bijvoorbeeld van invloed op uw mogelijke voordeel. Bovendien kunnen deze voordelen in de toekomst veranderen, bijvoorbeeld door wetswijzigingen van de overheid.

De spelregels

De Belastingdienst spaart mee voor uw pensioen. Dat is fijn. Maar in ruil voor dat belastingvoordeel stelt de Belastingdienst wel een aantal voorwaarden. Deze gelden bij alle aanbieders.

U mag het geld niet zomaar opnemen
Het staat op een geblokkeerde rekening. Logisch, want het is bestemd voor uw pensioen. Misschien ook maar goed ook dat het geblokkeerd is, want dan komt u niet in de verleiding om met uw pensioenpotje die last-minute droomvakantie te betalen. U kunt het geld wel opnemen, maar dat is financieel niet slim. U betaalt dan namelijk over het hele bedrag inkomstenbelasting.​

Er is een maximum bedrag dat u per jaar mag storten ​
Want de Belastingdienst sponsort graag uw pensioen, maar niet onbeperkt. Het maximale bedrag dat u in een jaar mag storten, is uw jaarruimte. Deze is afhankelijk van uw pensioentekort. Uw jaarruimte berekent u heel eenvoudig met onze jaarruimte-calculator. Daarnaast mag u de niet-benutte jaarruimte uit de afgelopen 10 jaar inhalen. Dat is uw reserveringsruimte. Let op: kijk wel even of de storting van uw jaar- en/of reserveringsruimte niet boven het maximum bedrag dat u per jaar mag storten uitkomt. 

U moet met het geld een pensioeninkomen aankopen Als u met pensioen gaat, mag u het geld op uw rekening niet in één keer opnemen. Nee, u moet er een pensioeninkomen mee aankopen. U mag dan zelf weten bij wie: Brand New Day, maar ook bij een andere bank of verzekeraar. Keuze genoeg. U hoeft er nu nog niet over na te denken… dat hoeft pas als u het inkomen gaat aankopen. Wij boeken uw geld gratis over naar de aanbieder van uw keuze.

Over het pensioeninkomen betaalt u belasting
Het inkomen is dus een bruto inkomen. Hoeveel belasting u betaalt, is afhankelijk van de belastingschijf waar u dan met uw hele pensioeninkomen in valt. U bepaalt zelf (binnen enkele grenzen) wanneer u met het geld een inkomen aankoopt.

Profiteren van die voordelen? 

Dan moet u dus jaarruimte hebben. Maar dat berekent u in een oogwenk met onze handige tool.

Header goud

Wat als ik het op mijn manier wil doen?

Iets voor u? 

Beginnen met het opbouwen van uw aanvullend pensioen? Dat kan bij Brand New Day in drie verschillende smaken.

Pensioenrekening-beleggen
Met deze rekening bouwt u vermogen op door te beleggen in indexfondsen. Iets voor u?

Pensioenrekening-sparen
Geen zin om te beleggen? Dan kunt u kiezen voor onze pensioenrekening met een variabele rente van 0,50%.
ZZP-pensioenrekening
Eigen ondernemer en wilt u iets regelen voor uw pensioen? Dan is onze ZZP-pensioenrekening wellicht iets voor u.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven