U hoeft er nu nog niet over na te denken

U hoeft nu nog niet na te denken wanneer u met pensioen wilt, dat vooropgesteld. Het is de bedoeling dat u met het geld op uw pensioenrekening straks een pensioeninkomen aankoopt. We leggen hieronder de belangrijkste spelregels daarvoor uit. Maar u hoeft pas een keuze te maken op het moment dat u het pensioeninkomen wilt aankopen. U heeft dus nog even de tijd!

hearts_GREEN

En u zit niet aan ons vast

Wanneer moet ik uiterlijk een pensioeninkomen aankopen? 

clock2_YELLOW

De spelregels

U bepaalt dus zelf wanneer u dat pensioeninkomen aankoopt. Er zijn 2 belangrijke momenten.

1. Voor u AOW krijgt
Wilt u met het geld op uw pensioenrekening een inkomen aankopen vóórdat u recht krijgt op AOW? Dan moet deze minimaal tot 20 jaar ná die datum waarop u recht krijgt op AOW doorlopen.

Voorbeeld
Als u op uw 68e AOW krijgt en op uw 65e al een inkomen wilt aankopen, moet dit inkomen minimaal tot uw 88e doorlopen.

Nog een voorbeeld
U krijgt op uw 68e AOW. U wilt op uw 55e een inkomen aankopen. Dat kan, maar het inkomen moet minimaal tot uw 88e doorlopen.

2. Vanaf het moment dat u AOW krijgt
Koopt u het pensioeninkomen aan vanaf het moment dat u recht krijgt op AOW? Of daarna? Dan mag het inkomen van 5 jaar tot levenslang lopen. Dan is de keuze dus een stuk ruimer. Kiest u voor de levenslange optie? Dan is dit alleen mogelijk bij een verzekeraar. Brand New Day biedt een levenslange uitkering niet aan. Let hierbij wel op dat u het pensioeninkomen uiterlijk op 31 december in het vijfde jaar nádat u recht hebt gekregen op AOW moet aankopen.

Voorbeeld
U krijgt op uw 68e AOW. U mag vanaf die dag met het geld op uw pensioenrekening een inkomen van 5 jaar aankopen, maar ook een inkomen van 7 jaar, of 10 jaar, of levenslang tot u overlijdt.

Nog een voorbeeld
U krijgt op uw 68e AOW. U mag dan ook op uw 70e of 72e bovenstaande inkomens aankopen.

Graag benadrukken we dat bovenstaande niet compleet is. Er zijn meer spelregels die gelden. Maar als u nu een pensioenrekening gaat openen, zijn dit de belangrijkste regels.
rente lijfrente-uitkering

Wie bepaalt de hoogte van mijn pensioeninkomen? 

Waar moet ik straks ook rekening mee houden?

 heeft meer keuzes straks. Of zo u wilt: flexibiliteit.

Levenslang of tijdelijk
U kunt een pensioeninkomen aankopen dat ‘levenslang’ loopt. Dus totdat u overlijdt. Dat kan mee- of tegenvallen… u kunt veel ouder worden dan de statistieken zeggen, of onverhoopt niet. Maar als u veel ouder wordt, is dat het risico van de aanbieder.

Alleen verzekeraars mogen een levenslang inkomen aanbieden. Bij een bank kunt u alleen een inkomen met een vooraf afgesproken duur afsluiten. Brand New Day biedt geen levenslang inkomen aan.

Inkomen op één of twee levens
Als u een pensioeninkomen bij een bank aankoopt, lopen de betalingen altijd door tot de afgesproken einddatum. Overlijdt u onverhoopt voor die einddatum? Dan wordt het geld tot de einddatum maandelijks naar uw erfgenamen overgemaakt.

Als u een levenslang inkomen bij een verzekeraar aankoopt, kunt u kiezen: het inkomen stopt op het moment dat u overlijdt (‘inkomen op één leven’) óf het inkomen wordt voortgezet totdat ook uw partner overlijdt (‘inkomen op twee levens’).

Iets voor u? 

Beginnen met het opbouwen van uw aanvullend pensioen? Dat kan bij Brand New Day in drie verschillende smaken.

Pensioenrekening-beleggen
Met deze rekening bouwt u vermogen op door te beleggen in indexfondsen. Iets voor u?
Pensioenrekening-sparen
Gaat u voor safe en kiest u voor sparen? Dat kan ook bij Brand New Day. Met een variabele rente.
ZZP pensioen
Eigen ondernemer en op zoek naar pensioen? Dan is ZZP pensioen wellicht iets voor u.
Scroll naar boven