Veelgestelde vragen over het jaaroverzicht

Heeft u een vraag over het financieel jaaroverzicht? Grote kans dat u het antwoord hier terugvindt.

 1. Ga naar MijnBND  
 2. Log in met uw inloggegevens 
 3. Ga boven in het scherm naar ‘Mijn documenten’ 
 4. U landt op de pagina met alle documenten, ga links in het menu naar ‘Overzichten’ 
 5. Klik op ‘Jaaroverzichten’  
 6. Download het jaaroverzicht 2023
 1. Ga naar MijnBND  
 2. Log in met uw inloggegevens 
 3. Ga boven in het scherm naar ‘Mijn documenten’ 
 4. U landt op de pagina met alle documenten, ga links in het menu naar ‘Overzichten’ 
 5. Klik op ‘Loonstroken’  
 6. Download het jaaroverzicht 2023
Als u een lijfrente-uitkering heeft, ontvangt u een overzicht van ADP (dat is de instantie die de verloning voor ons regelt). Dit overzicht ziet er hetzelfde uit als de loonstroken die u periodiek ontvangt en vindt u terug onder ‘Loonstroken’ in MijnBND.
Nee, Brand New Day is een online dienstverlener. Alles verloopt bij ons digitaal en daarom versturen we nooit post. Zo denken we aan het milieu en houden we de kosten zo laag mogelijk. U kunt uw jaaroverzicht eenvoudig downloaden in MijnBND en bent dan natuurlijk helemaal vrij om het zelf te printen.

Dat verschilt per rekening: 

Beleggingsrekening en spaarrekening
Hiervoor geeft u de waarde van 1 januari 2023 op. U kunt dit bij uw belastingaangifte doen onder het kopje ‘bankrekeningen en andere bezittingen’. 

Pensioenrekeningen
Als u een pensioenrekeningen-sparen of pensioenrekening-beleggen heeft, geeft u de inleg door die u het afgelopen jaar op de rekening heeft gedaan. U kunt dit bij uw belastingaangifte doen onder de kopjes ‘Uitgaven’ en vervolgens ‘Uitgaven voor lijfrente’. Heeft u geen inleg gedaan? Dan hoeft u voor deze rekening niets door te geven.

Hypotheekrekening of gouden-handdrukrekening
Hiervoor hoeft u niets door te geven.

Lijfrente-uitkering
Het bedrag dat u uitgekeerd heeft gekregen van uw lijfrente-uitkering telt als inkomen. U vindt dit onder het kopje ‘inkomsten’. 

Betaal ik belasting over het geld dat op de rekening staat?
Als u een ‘normale’ spaar- of beleggingsrekening heeft, valt de waarde daarvan in box 3. De waarde op de rekening wordt dus opgeteld bij uw andere vermogen op spaar-, beleggings- en betaalrekeningen, cashgeld en bijvoorbeeld een tweede huis. Over het totale vermogen dat u in box 3 heeft staan, bent u ieder jaar vermogensbelasting verschuldigd. Dat is belasting over het fictieve rendement op uw vermogen. Daarover leest u meer op de website van de Belastingdienst. 

Overigens geldt er een vrijstelling van € 57.000 (2023). U betaalt dus alleen belasting als u meer dan € 57.000 aan vermogen heeft in box 3. Heeft u een fiscaal partner? Dan heeft u samen een vrijstelling van € 114.000. 

Scroll naar boven