De lijfrente-uitkering

Het aanvullende pensioen dat u met een pensioenrekening of lijfrentepolis heeft opgebouwd, kunt u bij ons eenvoudig laten uitkeren. U kunt meerdere pensioenpotjes laten overboeken als startkapitaal. En uiteraard krijgt u bij ons véél waar voor uw lijfrentegeld, want wij zijn een prijsvechter op de pensioenmarkt.

Wat kan ik met zo’n lijfrente-uitkering?

Simpel: het pensioenpotje laten uitkeren dat u met een lijfrente (of bankspaarrekening) heeft opgebouwd. Welke pensioenpotjes, dat leest u hieronder. Elke maand (of elk kwartaal, half jaar of jaar, dat bepaalt u helemaal zelf) krijgt u dan een vast bedrag. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van het totale bedrag dat u heeft ingelegd én van de looptijd van de uitkering.

Die looptijd kiest u zelf: minimaal 5 en maximaal 30 jaar, maar daar gelden wel wat regels voor. Die leest u ook hieronder. De uitkering is altijd netto: voordat wij het geld naar uw rekening overmaken, houden wij voor de Belastingdienst de loonheffing in.

De rente

Zodra uw lijfrente-uitkering van start is gegaan, krijgt u tot de einddatum een vaste rente over het saldo op uw lijfrente-uitkeringsrekening. Hoe langer de looptijd, hoe hoger die rente is. De rente is onderdeel van het vaste bedrag dat u elke maand of elk kwartaal, half jaar of jaar ontvangt.

Over het geld dat op uw lijfrente-uitkeringsrekening staat in de korte periode vóórdat de uitkering van start gaat, ontvangt u een variabele rente. Al onze huidige rentes vindt u in een handig overzicht.

Welke pensioenpotjes zijn toegestaan als startkapitaal?

Heeft u een pensioenrekening-sparen of -beleggen bij Brand New Day? Dan kunt u het geld op deze rekening uiteraard laten uitkeren. Mogelijk kunt u echter meer pensioenpotjes laten uitkeren. Hieronder ziet u alle mogelijkheden. U kunt alle vormen van inleg samen (dus in één uitkering) laten uitkeren, maar ook los van elkaar. Toe aan wat meer uitleg? Neem dan deze pagina even door.

Dat is het geld dat u bij een verzekeraar (meestal heet dat een ‘lijfrentepolis’) of bij een bank of beleggingsinstelling (‘pensioenrekening’ of ‘lijfrenterekening’) heeft opgebouwd voor uw aanvullend pensioen (lijfrente).
Dit is het maximale bedrag dat u van de Belastingdienst elk jaar opzij mag zetten voor uw aanvullend pensioen.

Dit zijn de jaarruimtes die u de afgelopen 10 jaar niet heeft benut voor uw aanvullend pensioen.

Ondernemers hebben soms een oudedagsreserve opgebouwd of een stakingswinst na verkoop van hun onderneming. Deze kunnen ook als inleg voor een lijfrente-uitkering worden gebruikt.

 

Pensioen dat u via uw werkgever(s) heeft opgebouwd, kunt u dus niet gebruiken als inleg voor de lijfrente-uitkering.

Wanneer mag ik een lijfrente-uitkering aankopen? 

Dat mag u zelf weten. U mag de uitkering best laten starten vóórdat u recht heeft op AOW, maar ook daarna. Er gelden wel wat regels van de Belastingdienst die bepalen hoelang de uitkering moet lopen. Dat is altijd minimaal 5 jaar en maximaal 30 jaar. Wij hebben de regels in een handig schema voor u samengevat.

Overlijden

De kosten in Nederland

Momenteel is het alleen mogelijk om een lijfrente-uitkering te openen als u al klant was, of via een adviseur. Opent u de lijfrente-uitkering via een adviseur? Dan regelt hij of zij alles en betaalt u Brand New Day géén afsluit- of overboekkosten.

Opent u de lijfrente-uitkering als bestaande klant, zonder hulp van een adviseur? Dan betaalt u ons € 45 aan afsluitkosten. U dient de overboeking van de waarde van andere partijen naar Brand New Day zelf te regelen. Voor deze overboeking rekenen wij natuurlijk geen kosten.

Meer informatie over alle kosten

De kosten in het buitenland

Als u bij de aanvraag van uw lijfrente-uitkering woonachtig en/of belastingplichtig bent in een ander EER-land dan Nederland, of dat gedurende de looptijd wordt, dan rekenen wij altijd € 75 administratiekosten voor onze lijfrente-uitkering. Ook als de lijfrente-uitkering door een adviseur voor u is geopend. Wij incasseren de administratiekosten zo snel mogelijk nadat het bij ons bekend is dat u niet (meer) in Nederland woont en/of hier belastingplichtig bent.

Als er eens wat is of als u eens wat wilt wijzigen, betaalt u daar bij Brand New Day nooit kosten voor. Een scheiding of overlijden (laten we hopen van niet niet) handelen we kosteloos af. Het doorvoeren van alle administratieve wijzigingen is gratis. En er is uiteraard nooit sprake van vaste (rekening)kosten per maand.

Fijn om te weten

Staat mijn geld veilig?

Ja, want net zoals alle andere Nederlandse banken staan wij onder toezicht van De Nederlandsche Bank en dus valt uw spaargeld onder de Nederlandse depositogarantie. Dat betekent dat uw spaargeld , bij een faillissement van Brand New Day is beschermd namens de Nederlandse overheid. Per bank bent u beschermd voor ieder bedrag tussen de € 0,01 en € 100.000. Hoeft u niets voor te doen. En scammers maken bij u geen kans.

De lijfrente-uitkering ontvangen in het buitenland?

U kunt bij ons ook een lijfrente-uitkering afsluiten als u in één van de landen van de EER (Europese Economische Ruimte) woont en er belastingplichtig bent. Dus als u in Frankrijk of Italië woont: groot gelijk en geen enkel probleem. De meeste aanbieders accepteren u alleen als nieuwe klant als u in Nederland woont en belastingplichtig bent. Daarin zijn wij dus een stukje ruimhartiger. U betaalt bij ons eenmalig € 75 administratiekosten als u in het buitenland woonachtig en/of belastingplichtig bent.

Woont u buiten de EER? Of bent u belastingplichtig in een land buiten de EER? Dan kunt u de lijfrente-uitkering ook bij ons helaas niet openen. Verhuist u in de toekomst naar of wordt u belastingplichtig in een land buiten de EER? Dan moeten wij uw lijfrente-uitkering om fiscale en administratieve redenen helaas beëindigen.

Alle details en de voorwaarden?

Om een lijfrente-uitkering te openen bij Brand New Day moet u:

Alle details van onze Brand New Day Lijfrente-uitkering kunt u in de voorwaarden nalezen.

Scroll naar boven