Een extra pensioenpotje: iets voor u?

Waarschijnlijk wel. Want of u nu in loondienst bent of eigen baas: dikke kans dat u te weinig pensioen heeft opgebouwd als u straks wilt stoppen met werken. En u bent niet de enige, want heel veel Nederlanders bouwen (ongemerkt) veel te weinig pensioen op.

Werkt u in loondienst?

Kan best zijn dat u dan via uw werkgever pensioen opbouwt. Op zich een geruststellende gedachte, maar niet altijd terecht. Dat pensioen is vaak namelijk niet genoeg om later van rond te komen. Bijvoorbeeld omdat uw werkgever slechts deels bijdraagt voor uw pensioen. Of omdat u een paar keer van baan bent veranderd. Het is daarom altijd goed om uw jaarruimte te berekenen. Dan weet u of u vorig jaar genoeg hebt opgebouwd.

Bovendien is pensioen een arbeidsvoorwaarde. Geen verplichting. Het kan dus ook best zijn dat u wel in loondienst bent, maar helemaal geen pensioen opbouwt. In zo’n geval is het natuurlijk goed om zelf met een pensioenpotje te beginnen.

Bent u zzp’er?

Dan moet u uw pensioen zelf regelen. Héél veel zzp’ers (zo’n 60%) doen dat momenteel al. U nog niet? Dat is geen reden tot stress, maar wel reden om direct zelf aan de slag te gaan met een eigen pensioenpotje.

Bij Brand New Day zit u goed als zzp’er omdat we iedere euro die u stort beleggen in duizenden aandelen of obligaties. Daarnaast bouwen we automatisch het risico af als uw pensioen dichterbij komt. Meer weten?

Bent u DGA?

Als directeur-grootaandeelhouder moet u ook zelf voor uw pensioen zorgen. Veel DGA’s vertrouwen erop dat hun onderneming later voor genoeg geld verkocht kan worden. Als u uw risico wilt spreiden én gebruik wil maken van het belastingvoordeel, is het verstandig om elk jaar iets opzij te zetten in een eigen pensioenpotje.

Bouw ik genoeg pensioen op?

Daar komt u eenvoudig achter door even uw jaarruimte te berekenen. Heeft u jaarruimte? Dan heeft u afgelopen jaar te weinig opzijgezet voor uw pensioen en is uw pensioengat iets groter geworden.

Hoort u voor het eerst van jaarruimte? Geen man overboord. U mag van de Belastingdienst alle jaarruimte van de voorgaande 10 jaren inhalen. Uw reserveringsruimte, noemen we dat. Ook die reserveringsruimte kunt u bij ons eenvoudig berekenen.

De spelregels en belastingvoordelen

Als u de jaar- of reserveringsruimte benut, krijgt u er naast een extra pensioenpotje ook een hoop belastingvoordeel voor terug. In ruil voor dat belastingvoordeel hanteert de Belastingdienst wel een paar spelregels. Neem die altijd even goed door voor u de jaar- of reserveringsruimte gebruikt.
Scroll naar boven