Ik ben ondernemer
Of u nou een struggelende zelfstandige bent, een florerende freelancer of een doortastende DGA: uw pensioen regelt zich niet vanzelf. Gelukkig is het in orde maken van uw pensioen tegenwoordig een fluitje van een cent.
Of u nou een struggelende zelfstandige bent, een florerende freelancer of een doortastende DGA: uw pensioen regelt zich niet vanzelf. Gelukkig is het in orde maken van uw pensioen tegenwoordig een fluitje van een cent.
Iedere Nederlander heeft dus straks recht op AOW. U ook, maar u bent op dit moment niet in loondienst en misschien ook nooit geweest. Uw eventuele werkgeverspensioen zal dus waarschijnlijk niet voldoende zijn. U bent grotendeels afhankelijk van de derde pijler: particulier pensioen. En dat moet u echt helemaal zelf opbouwen. Gelukkig kan dat eenvoudig bij Brand New Day.
Als zelfs werknemers in loondienst er goed aan doen een extra pensioenpotje te openen, is het voor zzp’ers helemaal verstandig om actie te ondernemen. Maar hoe? En vooral: hoeveel? Stel, u werkt vijf dagen in de week. Dan is het een goede stelregel om één dag van die week voor uw pensioen te werken. Anders gezegd: u zou ongeveer twintig procent van uw (bruto) inkomen als zzp’er voor later opzij moeten zetten om na uw pensioen op dezelfde voet verder te kunnen leven. Dat kunt u op meerdere manieren doen.
Veel zzp’ers hebben een ‘gewone’ pensioenrekening-beleggen bij ons. Een goede keus en gemakkelijk te regelen. Zij profiteren vaak van een aantrekkelijk belastingvoordeel en gestaag klimmende koersen. Die zakken soms even in, maar klimmen tot nu toe altijd weer terug.
Daarnaast hebben we ook een speciale zzp-pensioenrekening. (Die is er overigens alleen als beleggingsrekening, niet als spaarrekening.) Er zijn een paar belangrijke verschillen met een gewone pensioenrekening-beleggen:
Als u later net zo wilt leven als nu, is het verstandig om ieder jaar iets in een pensioenpotje opzij te zetten. Bovendien komt u dan in aanmerking voor serieus belastingvoordeel. Veel DGA’s kiezen daarom voor een pensioenrekening-beleggen. Het bedrag dat u jaarlijks op uw pensioenrekening stort, mag u het jaar erop weer van uw inkomen aftrekken bij de belastingaangifte. Niet onbeperkt natuurlijk, er is een maximum: uw jaarruimte. En als ondernemer is uw jaarruimte wellicht groter dan u denkt.
Geld opzij zetten, maar niet speciaal voor uw pensioen? Misschien voor een verbouwing of verre reis? Kijk dan eens naar onze ‘gewone’ spaar- of beleggingsrekening. Zonder belastingvoordeel, maar ook zonder fiscale regels.
Meer over onze beleggingsrekening
Meer over onze spaarrekening