Kosten van de
pensioenrekening-beleggen

Afsluitkosten

Voor rekeningen met bepaalde fiscale voorwaarden of voordelen rekent Brand New Day afsluitkosten. Opent u de pensioenrekening-beleggen via een financieel adviseur? Dan betaalt u ons geen afsluitkosten. Opent u de rekening zelf, dan zijn de afsluitkosten voor onze pensioenrekening-beleggen eenmalig € 45. Deze incasseren we van uw tegenrekening. Opent u een tweede pensioenrekening-beleggen? Dan betaalt u geen afsluitkosten.

Stortingskosten

U betaalt met zo’n pensioenrekening 0,50% aan stortingskosten over iedere storting die u doet. Stort u bijvoorbeeld € 100 op uw rekening, dan rekenen wij daarvoor € 0,50 aan stortingskosten. De stortingskosten trekken wij automatisch af van ieder bedrag dat u stort op de pensioenrekening-beleggen. U betaalt ons verder geen kosten om te switchen of beleggingen te verkopen.

Servicekosten

De servicekosten zijn 0,44% per jaar en u betaalt deze over het totale vermogen dat op uw rekening staat, dus ook over het geld in de cashallocatie. 

Wij berekenen op dagbasis hoeveel servicekosten u naar rato betaalt. Eenmaal per kwartaal schrijven wij deze kosten af. Hiervoor verkopen we beleggingen uit het fonds waarin u het meeste geld belegt. Heeft u geld in de cashallocatie staan? Dan onttrekken we de servicekosten daaruit.

Fondskosten

Als u belegt in één van onze standaard modelportefeuilles betaalt u, afhankelijk van de portefeuille die u kiest, tussen de 0,15% en 0,17% fondskosten per jaar. Voor onze groene modelportefeuilles betaalt u 0,25% fondskosten per jaar. Doet u aan vrij beleggen? Dan betaalt u – afhankelijk van de fondsen die u kiest – tussen de 0,15% en 0,26% aan fondskosten per jaar. Wij verrekenen de fondskosten dagelijks naar rato met de koers van het fonds. Die koers wordt door de afschrijving van de kosten dus een heel klein beetje lager.

Spread en swing pricing

Naast bovenstaande kosten, betaalt u mogelijk nog wat minuscule kosten om te beleggen in fondsen van Vanguard of Northern Trust. Deze kosten zijn te verwaarlozen en u merkt er weinig van, maar we willen ze wel graag vermelden.

U krijgt hiervoor geen aparte rekening: in plaats daarvan wordt de koers van de fondsen ietsjes aangepast. Dit werkt overigens zo bij alle banken en beleggingsinstellingen en Brand New Day verdient hier niets aan. Hier leest u meer over die kosten.

De kosten per fonds

 

Als u belegt bij Brand New Day, dan betaalt u fondskosten. Die kosten gaan niet naar Brand New Day, maar naar het fonds waarin wij voor u beleggen. Ze worden gebruikt om het fonds te onderhouden. Hieronder vindt u de kosten per fonds.

Fonds Kosten
BND Wereld Indexfonds Hedged 0,15%
BND Wereld Indexfonds Unhedged 0,15%
BND Emerging Markets Indexfonds 0,26%
BND Small Cap Wereld Indexfonds 0,24%
BND Duurzaam Wereld Indexfonds Totaal 0,25%
BND Duurzaam Wereld Indexfonds 0,17%
BND Amerika Indexfonds 0,17%
BND Europa Indexfonds 0,17%
BND Pacific Indexfonds 0,17%
BND Wereld Obligatie Indexfonds 0,15%
BND Green Bond Indexfonds 0,25%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Kort 0,15%
BND Euro Investment Grade Obligatie Indexfonds 0,15%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds 0,15%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Lang 0,15%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Inflatie 0,15%

Transactiekosten binnen het fonds

 

Wij beleggen uw geld in onderliggende fondsen van Vanguard en Northern Trust. Die kopen en verkopen dagelijks aandelen of obligaties. De transactiekosten die daarmee zijn gemoeid, gaan ten koste van het totale fondsvermogen. Transactiekosten zijn bij indexfondsen altijd zeer gering: bij een fonds dat 0,04% aan transactiekosten toont, kost het u bijvoorbeeld € 0,40 per jaar als u € 1000 in dat fonds heeft belegd. Hieronder ziet u een overzicht van de transactiekosten die naar schatting binnen de (onderliggende) fondsen worden verrekend.

Fonds Kosten
BND Wereld Indexfonds Hedged 0,03%
BND Wereld Indexfonds Unhedged 0,03%
BND Emerging Markets Indexfonds 0,04%
BND Small Cap Wereld Indexfonds 0,04%
BND Duurzaam Wereld Indexfonds Totaal 0,03%
BND Duurzaam Wereld Indexfonds 0,03%
BND Amerika Indexfonds 0,00%
BND Europa Indexfonds 0,03%
BND Pacific Indexfonds 0,03%
BND Wereld Obligatie Indexfonds 0,04%
BND Green Bond Indexfonds 0,03%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Kort 0,02%
BND Euro Investment Grade Obligatie Indexfonds 0,09%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds 0,03%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Lang 0,01%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Inflatie 0,01%

Spread en swing pricing

Koopt u nieuwe beleggingen aan in een fonds? Of verkoopt u juist uw beleggingen? Dan ontstaan er transactiekosten. Als deze transactiekosten ten koste zouden gaan van het totale fondsvermogen, dan betekent dat dat bestaande beleggers nadeel ondervinden van andere beleggers die in- of uitstappen. Daarom betaalt u als nieuwe of vertrekkende belegger zélf die kosten.

Dat kan op 2 manieren: met een spread of met swing pricing. Bij een spread betalen beleggers bij aankoop een iets hogere koers en verkopen ze juist tegen een iets lagere koers. Dat verschil is overigens héél klein. Bij swing pricing wordt elke dag gekeken naar het vermogen dat wordt gestort en opgenomen. Wordt er meer gestort (‘netto instroom’)? Dan is de koers van het fonds iets hoger. Wordt er meer opgenomen (‘netto uitstroom’)? Dan is de koers iets lager.

Voor de duidelijkheid: Brand New Day noch Vanguard of Northern Trust verdient niets aan de spread of swing pricing. De opbrengst daarvan dient enkel om bestaande beleggers niet te benadelen van het aankoop- en verkoopgedrag van andere beleggers.

Fondsen met swing pricing Bij netto instroom Bij netto uitstroom
BND Wereld Indexfonds Hedged 0,05% 0,01%
BND Wereld Indexfonds Unhedged 0,05% 0,01%
BND Emerging Markets Indexfonds 0,20% 0,25%
BND Small Cap Wereld Indexfonds 0,08% 0,03%
BND Duurzaam Wereld Indexfonds 0,06% 0,02%
BND Duurzaam Wereld Indexfonds Totaal 0,08% 0,05%
BND Amerika Indexfonds 0,03% 0,01%
BND Europa Indexfonds 0,02% 0,01%
BND Pacific Indexfonds 0,04% 0,04%
BND Wereld Obligatie Indexfonds 0,16% 0%
BND Green Bond Indexfonds 0,08% 0%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Kort 0,05% 0,05%
BND Euro Investment Grade Obligatie Indexfonds 0,26% 0%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds 0,10% 0%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Lang 0,16% 0%
BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Inflatie 0,05% 0,05%

Tariefswijzigingen

Klik hier voor meer informatie over tariefswijzigingen.

 

Scroll naar boven