Niemand kan de toekomst voorspellen

Beleggingsgoeroes weten echt niet of de koersen komend jaar gaan stijgen of dalen. En ook niet wat die koersen morgen doen.

Kent u de NOVA Beurs Top-5 nog?

Een klassieker. Aan het einde van het jaar mocht een aantal beleggingsgoeroes in het tv-programma NOVA vertellen welke vijf aandelen uit de AEX het komend jaar het ’tbeste zouden gaan doen. De goeroes namen het op tegen een groep apen. Er werden 25 bananen (de AEX bestaat uit 25 aandelen) met de naam van een aandeel in het hok van de apen gegooid. De vijf bananen die de apen als eerste opaten was ‘de keuze van de apen’. Aan het einde van het jaar erop werden de rendementen van de aandelen van de goeroes en de apen vergeleken. U voelt ‘m al aankomen: heel vaak wonnen de apen.

Wat heeft dit met indexbeleggen te maken?

Nou, veel beleggingsfondsen proberen ook te voorspellen welke aandelen het beter gaan doen. Daar zetten ze zwaarder op in. Dat voorspellen kost geld. Veel geld. Kosten van een fondsmanager, kosten van een duur onderzoeksteam en natuurlijk maakt het fonds veel transactiekosten, omdat de aandelen of obligaties in het fonds actief gekocht en verkocht worden.

Maar de beurs is niet te voorspellen

Dat blijkt uit de NOVA-top-5. Maar dat wisten we natuurlijk al heel lang. Over een periode van tien jaar is het rendement van zo’n 80% van die actieve fondsen (lees: fondsen die aan voorspellen doen) lager dan het rendement van de index die ze proberen te verslaan. Dus het rendement van het fonds ‘Aanbieder X Nederland Fonds’ is lager dan het rendement van de AEX-Index.

Daarom kiezen wij voor indexbeleggen

Bij indexbeleggen beleg je gewoon in ‘de hele markt’. Dus in alle 25 aandelen van de AEX. Of in alle 2.200 aandelen van de FTSE Developed Index (de index die ons BND Wereld Indexfonds Hedged volgt). Je maakt geen keuze en probeert niks te voorspellen.

‘Sommige fondsen doen het wél beter dan de index’

Dat zeggen critici. En daar hebben ze gelijk in. Over een periode van tien jaar behaalt 20% van de actieve fondsen hetzelfde of een beter rendement dan de index. Maar het probleem is dat niemand van tevoren weet welke fondsen het beter gaan doen. En de winnaars van nu zijn vaak de verliezers van morgen. U heeft dus 20% kans dat u goed gokt. Dat lijkt ons een gok die u voor uw pensioen, hypotheekaflossing of studie van uw kinderen niet moet nemen. En besef dat hoe langer de periode, hoe kleiner de kans is dat u goed gokt.

Vindt u het leuk om actief te beleggen?

Doe dat dan met een speelpotje. Geld dat u kunt missen. Dat doen wij – privé – ook wel eens. Want beleggen is ook hartstikke leuk! Maar met ons ‘serieuze’ geld gokken we niet. Dat beleggen we serieus.

Direct beginnen?

Overtuigd van indexbeleggen? Open gemakkelijk een rekening.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven