Wat is een indexfonds?

< Naar de kennisbank

Wat is een indexfonds?

 

U heeft ongetwijfeld weleens gehoord van de AEX (Amsterdam Exchange indeX). De AEX is een index die de prestaties van de 25 grootste bedrijven die aan de Amsterdamse beurs genoteerd zijn. Presteren die bedrijven beter dan verwacht, dan gaat de AEX omhoog. De AEX is een index.

 

Een index is altijd opgebouwd uit een specifieke groep aandelen of obligaties. Zo is de samenstelling van de AEX opgebouwd uit aandelen van meerdere bedrijven die stuk voor stuk volgens een bepaalde weging in de AEX zijn opgenomen. De AEX bestaat bijvoorbeeld voor 11% uit Shell, voor 6% uit Philips, enzovoort.

 

 

Beleggen in de hele markt

Net als de AEX zijn er wereldwijd vele indices met allemaal hun eigen samenstelling. Amerika kent bijvoorbeeld de Dow Jones en Duitsland de DAX. Als u in een indexfonds belegt, dan belegt u eigenlijk in de gehele index. Belegt u in een indexfonds dat de AEX volgt, dan belegt u dus indirect in de 25 meest verhandelde bedrijven die in Nederland aan de beurs genoteerd zijn, in precies dezelfde weging als de AEX. Dus voor 11% in Shell, voor 6% in Philips, enzovoort.

 

Door te beleggen in een indexfonds, ‘volgt’ u dus als het ware de markt. U kiest geen specifieke aandelen om in te beleggen, maar belegt gewoon in een hele markt tegelijkertijd. Zo’n indexfonds wordt in beleggingstermen daarom ook wel een tracker genoemd: een fonds dat de markt volgt.

 

 

Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

Allereerst: de kosten. Die zijn bij indexbeleggen namelijk doorgaans erg laag: u hoeft zelf niet allerlei aandelen aan te kopen –  met een hoop transactiekosten als gevolg – en hoeft ook geen onderzoeksteam te betalen dat uw vermogen voor u belegt. In plaats daarvan koopt u beleggingen aan in een fonds waarmee u meteen belegt in vele aandelen of obligaties tegelijk.

 

En dat bespaart u niet alleen kosten, maar ook een hoop moeite: u hoeft niet te bepalen in welke aandelen u belegt, maar belegt meteen in de hele markt. Hiernaast is beleggen in indexfondsen een gemakkelijke manier om spreiding in uw belegde vermogen aan te brengen.

 

 

Welke indexfondsen biedt Brand New Day aan?

Bij Brand New Day geloven we in een goede spreiding van uw vermogen. Ons standaard aandelenfonds is het BND Wereld Indexfonds Hedged, waarmee u belegt in 2200 van de grootste bedrijven ter wereld. Door te beleggen in meerdere sectoren, landen en werelddelen tegelijkertijd vindt er automatisch een goede spreiding van uw vermogen plaats.

 

Hierom kunt u bij ons bijvoorbeeld niet beleggen in de AEX-index. We bieden naast ons standaard aandelenfonds uiteraard wel meer aandelen- en obligatiefondsen aan. U vindt hier meer informatie over al onze fondsen.

Meer weten?