Afdrukken

Wat is een indexfonds?

U heeft vast weleens gehoord van de AEX, wat staat voor Amsterdam Exchange indeX. De AEX is een getal dat de prestaties weergeeft van de 25 grootste bedrijven die aan de Amsterdamse beurs staan genoteerd. Een index dus. Stijgen de aandelen van die 25 grootste bedrijven, dan gaat de AEX omhoog. Bij Brand New Day beleggen we in aandelen van bedrijven die zijn opgenomen in vergelijkbare, andere indexen. Zo’n verzameling aandelen heet een indexfonds. 

Een indexfonds is altijd opgebouwd uit een specifieke groep aandelen of obligaties. Een AEX-fonds (die zijn er) bestaat uit aandelen van de bedrijven die volgens een bepaalde weging in de AEX zijn opgenomen. De AEX bestaat bijvoorbeeld voor 11% uit Shell, voor 6% uit Philips, enzovoort.

Een index wordt vaak gebruikt om iets te zeggen over de aandelenmarkt. Als de AEX omhoog gaat, kunnen we zeggen dat het goed gaat met de Nederlandse aandelenmarkt. En zo zijn er wereldwijd allerlei indexen met allemaal hun eigen samenstelling.

Ze hebben in Amerika bijvoorbeeld een speciale landbouwindex met daarin aandelen van de grootste beursgenoteerde bedrijven uit die sector. En in de Duitsland hebben ze de DAX, hun variant op de AEX. Gaat de DAX lange tijd omhoog, dan kunnen we zeggen dat het goed gaat met de Duitse aandelenmarkt.

Beleggen in de hele markt

Zo’n index bestaat alleen om iets te zeggen over een bepaalde aandelenmarkt. We nemen bijvoorbeeld de koers van 25 aandelen die in Nederland aan de beurs gevestigd zijn, geven die aandelen een bepaalde weging en zo ontstaat er een gemiddelde koers van al die aandelen. De AEX. U kunt niet direct in zo’n index beleggen, maar wel in een fonds dat die index volgt.

Zo’n fonds dat een index volgt noemen we een indexfonds. Als u belegt in een indexfonds, dan belegt u eigenlijk in alle bedrijven die in een bepaalde index zijn opgenomen. Belegt u in een indexfonds dat de AEX volgt, dan belegt u dus in de 25 meest verhandelde bedrijven die in Nederland aan de beurs genoteerd zijn, in precies dezelfde weging als de AEX. Dus voor 11% in Shell, voor 6% in Philips, enzovoort.

Door te beleggen in een indexfonds, ‘volgt’ u dus als het ware de markt. U kiest geen specifieke aandelen om in te beleggen, maar belegt gewoon in een hele markt tegelijkertijd. Zo’n indexfonds wordt in beleggingstermen daarom ook wel een tracker genoemd: een fonds dat de markt volgt.

En beleggen in indexfondsen heet ook wel passief beleggen. Omdat u niet probeert op de markt in te spelen, maar gewoon de markt volgt. U verkoopt niet actief uw beleggingen in reactie op dipjes en stijgingen op de markt, maar wacht rustig af tot ze in waarde groeien.

Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

Allereerst: de lage kosten. U hoeft zelf niet allerlei aandelen aan te kopen – met een hoop transactiekosten als gevolg – en u hoeft ook geen onderzoeksteam te betalen dat uw vermogen voor u belegt. In plaats daarvan koopt u beleggingen aan in een fonds, waarmee u meteen in vele aandelen of obligaties tegelijk belegt.

Dat bespaart u niet alleen kosten, waardoor er meer rendement overblijft, maar ook een hoop moeite: u hoeft niet te bepalen in welke aandelen u belegt, maar belegt meteen in de hele markt. Ook is beleggen in indexfondsen een gemakkelijke manier om  spreiding aan te brengen in uw belegde vermogen, wat het risico verlaagt.

Welke indexfondsen biedt Brand New Day aan?

Bij Brand New Day geloven we in een goede spreiding van uw vermogen. Ons standaard aandelenfonds is het BND Wereld Indexfonds Hedged, waarmee u belegt in 2200 van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Door te beleggen in meerdere sectoren, landen en werelddelen tegelijk, vindt er vanzelf een goede spreiding van uw vermogen plaats.

Dat is ook waarom u bij ons bijvoorbeeld niet kunt beleggen in een AEX-fonds. En wél in fondsen waarmee u niet alleen belegt in dezelfde aandelen als in de AEX, maar in nog heel veel andere ook. We bieden naast ons standaard aandelenfonds uiteraard nog wel meer aandelen- en obligatiefondsen aan. Meer informatie over onze fondsen vindt u hier. Uw beleggingen aanpassen? Kijk dan op uw MijnBND.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven