Afdrukken

Wat is een indexfonds precies?

U heeft ongetwijfeld weleens gehoord van de AEX (Amsterdam Exchange index). De AEX is een index die de prestaties volgt van de 25 grootste bedrijven die aan de Amsterdamse beurs genoteerd zijn. Presteren die bedrijven beter dan verwacht, dan gaat de AEX omhoog. Bij Brand New Day beleggen we in vergelijkbare indexen in de vorm van indexfonds(en). 

De AEX is dus een index. Zo’n index is altijd opgebouwd uit een specifieke groep aandelen of obligaties. Zo is de samenstelling van de AEX opgebouwd uit aandelen van meerdere bedrijven die stuk voor stuk volgens een bepaalde weging in de AEX zijn opgenomen. De AEX bestaat bijvoorbeeld voor 11% uit Shell, voor 6% uit Philips, enzovoort.

Zo’n index wordt vaak gebruikt om iets te zeggen over de aandelenmarkt. Als de AEX omhooggaat, dan kunnen we zeggen dat het goed gaat met de Nederlandse aandelenmarkt. En net als de AEX zijn er wereldwijd vele indices met allemaal hun eigen samenstelling.

Er is bijvoorbeeld een speciale landbouwindex in Amerika (met daarin aandelen van de grootste beursgenoteerde bedrijven uit die sector) en de Duitse variant van de AEX is de DAX. Gaat de koers van de DAX lange tijd omhoog, dan kunnen we zeggen dat het goed gaat met de Duitse aandelenmarkt.

Beleggen in de hele markt

Zo’n index bestaat alleen om iets te zeggen over een bepaalde aandelenmarkt. We nemen bijvoorbeeld de koers van 25 aandelen die in Nederland aan de beurs gevestigd zijn, geven die aandelen een bepaalde weging en zo ontstaat er een gemiddelde koers van al die aandelen. De koers van de AEX. U kunt niet direct in zo’n index beleggen, maar wel in een fonds dat die index volgt.

Zo’n fonds dat een index volgt noemen we een indexfonds. Als u in een indexfonds belegt, dan belegt u eigenlijk in alle bedrijven die in een bepaalde index zijn opgenomen. Belegt u in een indexfonds dat de AEX volgt, dan belegt u dus indirect in de 25 meest verhandelde bedrijven die in Nederland aan de beurs genoteerd zijn, in precies dezelfde weging als de AEX. Dus voor 11% in Shell, voor 6% in Philips, enzovoort.

Door te beleggen in een indexfonds, ‘volgt’ u dus als het ware de markt. U kiest geen specifieke aandelen om in te beleggen, maar belegt gewoon in een hele markt tegelijkertijd. Zo’n indexfonds wordt in beleggingstermen daarom ook wel een tracker genoemd: een fonds dat de markt volgt.

En beleggen in indexfondsen noemen we ook wel passief beleggen. Omdat u niet probeert op de markt in te spelen, maar gewoon de markt volgt. U verkoopt niet actief uw beleggingen om in te spelen op dipjes en stijgingen op de markt, maar wacht rustig af tot ze in waarde groeien.

Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

Allereerst: de lage kosten. U hoeft zelf niet allerlei aandelen aan te kopen –  met een hoop transactiekosten als gevolg – en hoeft ook geen onderzoeksteam te betalen dat uw vermogen voor u belegt. In plaats daarvan koopt u beleggingen aan in een fonds waarmee u meteen belegt in vele aandelen of obligaties tegelijk.

En dat bespaart u niet alleen kosten (waardoor er meer rendement overblijft), maar ook een hoop moeite: u hoeft niet te bepalen in welke aandelen u belegt, maar belegt meteen in de hele markt. Hiernaast is beleggen in indexfondsen een gemakkelijke manier om spreiding in uw belegde vermogen aan te brengen.

Welke indexfondsen biedt Brand New Day aan?

Bij Brand New Day geloven we in een goede spreiding van uw vermogen. Ons standaard aandelenfonds is het BND Wereld Indexfonds Hedged, waarmee u belegt in 2200 van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Door te beleggen in meerdere sectoren, landen en werelddelen tegelijkertijd vindt er automatisch een goede spreiding van uw vermogen plaats.

Hierom kunt u bij ons bijvoorbeeld niet beleggen in de AEX-index. Maar wel in fondsen waarmee u in dezelfde aandelen belegt als de AEX – en nog heel veel anderen. We bieden naast ons standaard aandelenfonds uiteraard wel meer aandelen- en obligatiefondsen aan. Meer informatie over onze fondsen vindt u hier. Uw beleggingen aanpassen? Kijk dan op uw MijnBND.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven