Afdrukken

Hoe laat ik mijn lijfrente uitkeren?

Een lijfrenteproduct of lijfrentepolis: hoe je het ook noemt, het is lijfrente. Bij Brand New Day bouwt u lijfrente op in een pensioenrekening-sparen of -beleggen. Dat is uw extra pensioenpotje. En die lijfrente uitkeren komt ooit een dag voor. Dat doet u door middel van iets dat een direct ingaande lijfrente heet. Oftewel een DIL.

Direct ingaande lijfrente

Een DIL is bedoeld om het bedrag op uw pensioenrekening te laten uitkeren wanneer u de AOW-leeftijd bereikt. U kiest een termijn tussen de 5 en 30 jaar waarin dat gebeurt, en ontvangt een vaste spaarrente over het gedeelte dat nog niet is uitgekeerd.

Heeft u ergens anders ook nog een lijfrentepolis, pensioenrekening of vergelijkbaar product opgebouwd en wilt u deze samenvoegen met uw rekening bij Brand New Day? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor het samenvoegen van uw rekeningen.

Lijfrente afkopen

Wilt u eerder met pensioen en daarom het geld op uw pensioenrekening al vóór uw AOW-leeftijd laten uitkeren? Of heeft u het geld om een andere reden eerder nodig? Dan kunt u uw lijfrente ook afkopen. Let er daarbij wel op dat een lijfrente afkopen fiscale gevolgen heeft.

Waar u na uw AOW een laag percentage inkomstenbelasting betaalt over uw lijfrente-uitkering, wordt vóór die datum de volle mep afgerekend bij de Belastingdienst. Daarnaast is er een goede kans dat u ook revisierente moet betalen. Revisierente is een soort boete voor het vroegtijdig stoppen van uw pensioenrekening. Meer over lijfrente afkopen leest u hier.

Lijfrente uitkeren en aankopen

Je gaat met pensioen en moet lijfrente aankopen? Het klinkt een beetje vreemd, maar dat is inderdaad hoe het heet. Lijfrente aankopen betekent gewoon het omzetten van het geld op uw pensioenrekening naar een (meestal maandelijkse) uitkering.

Wanneer u lijfrente aankoopt, ontvangt u van ons een offerte met daarop de duur van de uitkering (tussen de 5 en 30 jaar), het maandelijkse, driemaandelijkse of jaarlijkse bedrag dat wij aan u uitkeren, plus het rentepercentage dat u ontvangt over het nog niet uitgekeerde bedrag.

Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente uitkering vindt u hier. Meer weten over pensioen opbouwen? Kijk dan eens naar onze pensioenrekening-beleggen of pensioenrekening-sparen. Bent u er nog niet helemaal uit wat voor u de beste oplossing is? Plan dan een belafspraak in met onze informatieservice.

Scroll naar boven