Afdrukken

Lijfrente opbouwen, hoe werkt dat?

Pensioen is voor veel mensen geen onderwerp waar ze hun vrije weekend eens lekker induiken. Het ligt daardoor vaak te wachten op ‘een geschikt moment’. Dat snappen we best, maar daarom maken wij het ook u graag wat eenvoudiger. Een term die veel voorbijkomt als het over pensioen gaat is bijvoorbeeld lijfrente. Maar hoe werkt dat nou, lijfrente opbouwen?

Lijfrente is een vorm van pensioen die u zelf in de hand heeft. Het is dus niet uw AOW (overheid), of werkgeverspensioen, maar een aanvullend pensioen dat u zelf moet regelen. Om u aan te moedigen dit te doen, krijgt u van de overheid een aantrekkelijk belastingvoordeel over uw jaarlijkse inleg. Wel geldt er een maximum aan het bedrag dat u jaarlijks op uw pensioenrekening mag zetten. Dat is uw jaarruimte.

Lijfrente beleggen

Lijfrente opbouwen door te beleggen kan met een pensioenrekening-beleggen. U kunt hierop steeds uw jaarruimte storten en vervolgens beleggen wij uw geld in onze indexfondsen. Omdat het kiezen van beleggingen lastig kan zijn, hebben wij van onze verschillende fondsen 5 profielen gemaakt: van zeer defensief tot zeer offensief.

Afhankelijk van het risico dat u wilt nemen, kiest u voor één van deze profielen. Ligt u ’s nachts wakker van een schommeling van een half procent? Dan kunt u beter iets defensiever beleggen. Ziet u de pensioenrekening als een langetermijninvestering die best wat mag schommelen zolang de uitkomst maar een wat hoger rendement is? Dan bent u allicht beter af met een wat offensiever profiel.

En heeft u alsnog zin om wat dieper in de materie te duiken? Dan heeft u ook de mogelijkheid om zelf een mandje van fondsen samen te stellen. Zo heeft u de regie over uw pensioen.

Lijfrente sparen

Toch wat minder risico nemen omdat u bijvoorbeeld vlak voor uw pensioen zit? Dan is lijfrente sparen, ook wel pensioensparen genoemd, wellicht iets voor u. U ontvangt dan een variabele rente die eigenlijk altijd gelijk, zo niet net iets hoger is dan de actuele spaarrente. Zo neemt u geen beleggingsrisico en bouwt u toch extra pensioen op.

Meer weten?

Heeft u nog vragen over welke manier van lijfrente opbouwen het beste bij u past? Plan dan gratis en vrijblijvend een belafspraak in met onze informatieservice. Zij helpen u graag bij het vinden van de beste oplossing. Gewoon een korte vraag? Mail ons dan op [email protected] of bel met 020 75 85 300.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven