Afdrukken

Wat is een PSK formulier?

Als u in de financiële sector werkt of van pensioenaanbieder bent overgestapt, heeft u de afkorting PSK misschien wel eens gehoord. Maar de meeste mensen zullen geen idee hebben wat een PSK formulier is. Toch krijgen veel Nederlanders er wel eens mee te maken, en daarom leggen wij graag uit wat het is en waarvoor het dient.

PSK staat voor protocol stroomlijning kapitaaloverdrachten. Het is een manier voor banken om op een gestandaardiseerde manier met elkaar gegevens van klanten uit te wisselen. We horen u al denken: dat wil ik helemaal niet. Maar banken gebruiken deze gegevens wanneer u overstapt van aanbieder, en u dus zelf hiervoor heeft gekozen.

Bij Brand New Day gebruiken we een PSK formulier wanneer u komt of gaat (dat laatste proberen we zo veel mogelijk te voorkomen natuurlijk). Bij het overboeken van uw pensioenrekening wordt behalve uw geld, ook een PSK formulier met gegevens over de polis uitgewisseld. We kunnen zo zien of u recht heeft op vervroegd uitkeren, of de mogelijkheid om uw rekeningen samen te voegen zonder het verlies van fiscale voordelen.

Waarvoor heb ik een PSK-formulier nodig?

In principe is een PSK-formulier iets wat banken onderling uitwisselen. Toch kan het, in een drukke december bijvoorbeeld, wel eens gebeuren dat een overboeking erg lang duurt vanwege het te laat versturen van dit formulier. U kan dan van ons het advies krijgen om uw huidige aanbieder te vragen alsnog dit PSK-formulier op te sturen. 

U heeft dus zelden of nooit zelf met het formulier te maken. Maar weten wat het is en waarom wij het nodig hebben, neemt hopelijk al wat vragen weg over waarom een overboeking soms lang duurt. Ook kunnen wij zonder PSK-formulier geen rekeningen samenvoegen

Scroll naar boven