Welcome to our Support Center
Afdrukken

Kan ik tussendoor geld opnemen van mijn pensioenrekening?

Ja, u kunt het geld op uw pensioenrekening eerder opnemen dan uw pensioen. Maar meestal is dat heel onverstandig.

Waarom is dat onverstandig?

Het geld op uw pensioenrekening is echt bedoeld als pensioenpotje. En omdat de overheid graag ziet dat u voldoende pensioen bij elkaar sprokkelt, probeert ze dat te stimuleren door u flink wat belastingvoordeel te geven. U kunt daarom ieder jaar een deel van uw inleg terugvragen bij de Belastingaangifte.

Maar dan moet u het geld wél echt gebruiken als pensioenaanvulling. Als u het opgebouwde pensioenpotje al voor die tijd (in één keer) wilt opnemen, dan moet u de rekening afkopen. En als u de rekening afkoopt, krijgt u een soort boete van de Belastingdienst. Revisierente heet dat. En die revisierente komt neer op 20% van het totale bedrag dat u opneemt.

Bovendien betaalt u over het opgenomen bedrag ook nog eens inkomstenbelasting. Het is dus heel onaantrekkelijk om het geld voortijdig op te nemen. En met een reden: De overheid probeert daarmee te voorkomen dat u straks tijdens uw pensioen te weinig inkomen heeft en dat er misbruik wordt gemaakt van het belastingvoordeel van een pensioenrekening.

Totdat u een uitkering aankoopt, is het onverstandig om tussentijds geld op te nemen van uw pensioenrekening. Wilt u tóch eerder geld aan de rekening onttrekken en geen uitkering aankopen? Dan moet u de rekening eerst afkopen. U betaalt dan dus inkomstenbelasting en revisierente.

Inkomstenbelasting

Heeft u het geld écht nodig? Dan kunt u toch kiezen voor (gedeeltelijke) afkoop. Houd hierbij rekening met de fiscale gevolgen. Allereerst betaalt u het belastingvoordeel terug. Dit betekent dat wij, voordat het geld wordt overgemaakt naar uw tegenrekening, 52% inkomstenbelasting moeten inhouden over het opgebouwde pensioenpotje. Is dit percentage te hoog geweest? Dan kunt u hiervan een deel bij uw jaarlijkse belastingaangifte of met een voorlopige aanslag bij de Belastingdienst terugvragen.

Revisierente

Komt de totale waarde van al uw pensioenrekeningen bij Brand New Day uit boven de afkoopgrens voor kleine lijfrentes? Dan betaalt u ook revisierente. De revisierente bedraagt 20% van de afkoopwaarde en rekent u zelf met de Belastingdienst af bij uw belastingaangifte. Wij houden de revisierente niet in. In het slechtste geval bent u bij afkoop in totaal dus 72% van de opgebouwde waarde kwijt aan de Belastingdienst.

Wilt u toch afkopen, ondanks de vervelende consequenties? Stuur dan even een mail naar [email protected]. Wij sturen u dan een formulier toe waarmee u de rekening kunt afkopen.

Scroll naar boven