Wat is het verschil tussen een ETF en een indexfonds?

Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Header goud

Wat is het verschil tussen een ETF en een indexfonds?

Dit artikel in een notendop:

ETF’s en indexfondsen lijken erg veel op elkaar. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen: een ETF is altijd verhandelbaar en een indexfonds niet. Het dividendlek van een ETF is vaak niet gedicht en nooit helemaal, en bij een indexfonds kan dat wel (en doen we dat ook). Het is bovendien mogelijk om een deel van een belegging in een indexfonds kopen, terwijl dat bij een ETF niet kan.

Om al deze redenen kiezen wij voor indexfondsen.

Begint u met beleggen en denkt u aan indexfondsen of exchange-traded funds (ETF’s)? Dan bent u goed op weg. Zowel indexfondsen als ETF’s zijn namelijk een manier om uw geld op heel eenvoudige manier te spreiden over duizenden aandelen tegen lekker lage kosten. Maar wat is precies het verschil tussen de twee en wat zijn de voor- en nadelen?

De overeenkomsten tussen ETF’s en indexfondsen

Het is niet zo gek dat ETF’s en indexfondsen vaak als inwisselbare termen worden gebruikt. Ze hebben namelijk een paar belangrijke overeenkomsten.

Makkelijke manier om te spreiden

Wat u misschien al weet is dat u met indexfondsen en ETF’s automatisch in een mandje aandelen belegt. Het zijn mooie middelen om heel simpel een enorme spreiding in uw beleggingen aan te brengen.

Dat betekent trouwens niet dat u met iedere ETF of ieder indexfonds wel goed zit qua spreiding. Er zijn ook ETF’s waarmee u belegt in een klein groepje specifieke aandelen. Denk bijvoorbeeld aan een indexfonds waarmee u belegt in een bepaalde groep duurzame bedrijven.

De markt volgen

Indexfondsen en ETF’s volgen de markt. Dat betekent simpel gezegd dat ze niet ‘de beste aandelen’ uit de beurs proberen te vissen, maar dat ze beleggen in heel erg veel beursgenoteerde bedrijven. En niet zonder reden: beleggen in de hele markt levert op de lange termijn een stuk meer rendement op dan stock picking.

Lage kosten

Dat hogere rendement heeft deels met de kosten te maken. Fondsen die in de beste aandelen proberen te beleggen, betalen flink geld aan colonnes beursanalisten. ETF’s en indexfondsen doen dat niet, en kunnen de kosten daardoor lekker laag houden. En minder kosten betekent dat er meer rendement overblijft

De verschillen tussen ETF’s en indexfondsen

ETF’s en indexfondsen lijken verdraaid veel op elkaar. Het is dus niet heel gek dat veel mensen de term door elkaar gebruiken. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Die verschillen maken ook dat we bij Brand New Day juist kiezen voor indexfondsen.

Verhandelbaarheid

Een duidelijk verschil tussen een ETF en indexfonds is de verhandelbaarheid. Dat zit ook in de naam: een exchange-traded fund is een fonds dat wordt verhandeld op een beurs. Een ETF heeft dan ook een koers, die ieder moment kan veranderen. Je kunt een aandeel in een ETF kopen of verkopen bij een handelaar.

Een indexfonds is niet live verhandelbaar. Er is iedere dag maar één koers, die aan het einde van de dag wordt opgemaakt. De koers van maandag 2 januari is pas op dinsdag 3 januari bekend. Dat betekent dat je met een belegging in een indexfonds minder snel kunt handelen. Als je je beleggingen in een indexfonds op de ene dag verkoopt, moet je tot de volgende dag wachten voordat je weet tegen welke koers er wordt verkocht.

Het voordeel van snelle verhandelbaarheid is dat u snel kunt inspelen op veranderingen op de beurs. Maar daarin zit ook meteen een groot nadeel verscholen: inspelen op de beurs levert beleggers namelijk structureel minder rendement op dan wanneer ze gewoon inleggen, niet meer naar hun geld omkijken en gewoon lang wachten. Bovendien betaalt u door het inspelen op de beurs – dus veel aan- en verkopen – meer transactiekosten.

Fractionele stukken aankopen

Een belegging in een ETF of indexfonds heeft altijd een aankoopkoers. Als de koers van een indexfonds bijvoorbeeld € 100 is en u stort € 250, dan kunt u 2,5 beleggingen in dat fonds aankopen. Bij een indexfonds koopt u een fractioneel stuk van een belegging.

Bij een ETF kan dat niet. Als de koers € 100 per belegging is en u stort € 250, dan koopt u twee beleggingen aan en blijft u met 50 ongeïnvesteerde euro’s achter. Dat is niet ideaal, zeker niet als u iedere maand een bepaald bedrag wilt beleggen.

Dividendlekkage

Heel veel ETF’s hebben last van een dividendlek. Dat betekent dat een deel van uw rendement verloren omdat u betaalde dividendbelasting niet kunt terugvragen. U hoeft dat niet helemaal te begrijpen, maar u moet wel weten dat dividendlekkage u als belegger rendement kost.

Bij de indexfondsen van Brand New Day is dat dividendlek volledig gedicht. ETF’s kunnen soms wel een deel, maar nooit het volledige dividendlek dichten. Daarom levert u bij ETF’s vaak een deel van uw rendement in door zo’n dividendlek.

Waarom wij voor indexfondsen kiezen

Zoals u hierboven leest, zijn indexfondsen wat saaier dan ETF’s. Ze zijn niet dagelijks verhandelbaar en maken geen gebruik van ingewikkelde constructies. Maar dat saaie is voor de doorsnee belegger juist goed.

Allereerst omdat continu handelen alleen maar contraproductief werkt. Mensen die de hele tijd aan- en verkopen en zo willen inspelen op de beursontwikkelingen, behalen op de lange termijn gemiddeld aanzienlijk minder rendement dan mensen die gewoon inleggen en afwachten.

Ook het aankopen van fractionele stukken is volgens ons een groot voordeel. Als u maandelijks € 100 inlegt, wilt u ook dat die € 100 volledig belegd wordt. Bij een ETF moet u bijleggen als de koers een keer op € 110 staat, en blijft er € 10 onbelegd als de koers een keer op € 90 staat. Niet ideaal en een stuk meer gedoe dan een indexfonds.

Saai is dus goed. U komt met indexfondsen minder snel in de verleiding om te speculeren en u kunt een maandelijkse inleg doen en er daarna héél lang niet naar omkijken. De beste strategie voor een mooi rendement.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven