Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

"Beleggen is net als de seizoenen"

Dit artikel in een notendop:

In dit interview met belegger, klant en inmiddels ook blogger Wichard Huigen van Met pensioen en toen? bespreken wij zijn beleggingshistorie, gemaakte fouten, visie op beleggen en meer. Hij deelt zijn levensverhaal en hoe hij is begonnen met beleggen, maar ook een tips om jezelf meer financiële vrijheid te geven. 

 

Hoe ben je bij Brand New Day terechtgekomen?

Het begon het met een woekerpolis bij een andere aanbieder. Die liet het lijken alsof het geld aan de bomen groeide. Toen het rendement tegenviel, besloot ik dat het anders moest. Mijn Zilvervlootrekening, opgebouwd in de kwekerij, plaatste ik bij Brand New Day, destijds een nieuwe speler op de markt. Vanwege het taalgebruik, de uitstraling en het degelijke product was dat de juiste stap was.

Wanneer viel het kwartje dat je een woekerpolis had?

Toen de resultaten erg tegenvielen in vergelijking met wat er was beloofd. Mijn schulden, denk aan een hypotheek, liepen op en ik besloot beter naar mijn financiën te kijken. Ik kon niet afhankelijk blijven van tijdelijke klussen die misschien wel of niet zouden komen.

Waarom Brand New Day en geen andere partij?

Brand New Day had om te beginnen een goede look & feel. Ook profileerde Brand New Day zich sterk als pensioenbank die er was om te helpen tegen de woekerpolissen. De teksten waren goed en mijn accountant gaf aan dat het een partij was met realistische verwachtingen. Via een adviseur heb ik een aantal polissen bij Brand New Day ondergebracht. Achteraf bleek dat een goede keuze.

“Financiële onafhankelijkheid biedt je de mogelijkheid meer risico’s te nemen.”

Vroeg met pensioen. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Spaarzaam leven en vroeg beginnen met aflossen zijn voor mij de sleutel tot succes geweest. Toen ik meer ben gaan verdienen, ben ik niet enorm veel meer gaan uitgeven zoals sommigen wel doen. Door kosten te verlagen bespaarde ik een hoop geld. Daarnaast heb ik als zzp’er hard aan mijzelf gewerkt en geen onnodige uitgaves gedaan. Door sparen en beleggen te combineren, kon ik al na een aantal jaar stoppen met werken.

Als je financieel onafhankelijk bent dan…

Financiële onafhankelijkheid geeft rust in het leven. Dat is voor veel mensen voor de hand liggend. Maar het geeft je ook meer vertrouwen in je dagelijks leven en werk, waar je meer risico’s kunt nemen omdat je er niet meer afhankelijk van bent.

Heb je als zzp’er tips voor het beginnen met je pensioen?

Voor beginnen met pensioen is tijd je belangrijkste vriend. Niet alleen om je geld genoeg tijd te geven om te renderen, maar ook om te kunnen herstellen van een eventuele dip en een mooi moment te kiezen om uit te stappen. Verder is het ook zo dat genoeg mensen hun pensioen niet eens halen. Begin er daarom vroeg mee, zodat je er ook eventueel eerder van kan genieten.

“Een mooie spaar en beleggingspot is de basis van onafhankelijkheid”


Heb je een tip voor de jongeren die vroeg met pensioen willen?

Probeer jezelf zo op te zetten dat je niet afhankelijk bent van je volgende salarisstrook. Doe dit door je levensstijl niet drastisch aan te passen bij een verandering in je loon (positief gezien) en iedere maand wat apart te zetten. Behalve dat een spaar- of beleggingspotje in waarde schommelt is dit ook het geval voor het leven zelf. Net zoals je je moet voorbereiden op vervelende veranderingen in het leven moet je je ook voldoende voorbereiden op een worst-case financieel scenario.

Hoe heb jij je voorbereid op een worst-case-scenario?

Door nog een aantal jaar door te werken toen ik eigenlijk al kon stoppen. Maar heb op een gegeven moment ook het lef om te zeggen: ik stop ermee. Daarvoor is een mooie spaar- en beleggingspot de basis.

Alle tijd van de wereld en dan schrijf je over het ‘saaie’ pensioen. Hoe dat zo?

Pensioen opbouwen is het voorbereidende werk om later van het leven te kunnen genieten . Zodra je stopt, kom je eerst in een soort roze wolk waarin alles leuk is. Zodra je weer terug op aarde bent, komt het besef dat je wel heel veel tijd hebt, en je kan werken aan andere dingen. Voor mij waren dit mijn relaties, herinneringen, familie en bijvoorbeeld reizen. Door mijn financiën op orde te hebben, kon ik dit zonder zorgen doen.

Je bent dus tevreden klant, maar wat kunnen we beter doen?

Het hebben van een verbindend figuur als voorbeeld is naar mijn mening belangrijk. Iemand die staat voor de no-nonsense van Brand New Day. Daarnaast is het naar mijn mening ook belangrijk om mensen te stimuleren niet alleen op te bouwen maar ook af te bouwen bij Brand New Day.

Grootste beleggingsfout? Wat moet je absoluut niet doen?

Opportunistisch beleggen in de aandelen waar de buurman het over had zonder er zelf dieper in te duiken. Of te veel risico nemen, en het onderaan de streep veel te weinig oplevert voor het genomen risico. De beste beleggingen blijven breed gespreide ETF’s en fondsen waarin je maandelijks kan inleggen zonder te kijken naar de koers. Zo haal je emoties uit het beleggen wat het moeilijkste is. Verder is het belangrijk om gespreid te beleggen omdat koersen net als seizoenen zijn. Ze variëren en zijn niet altijd positief als de zomer maar ook wel een somber als de winter.

Wat zijn de belangrijkste pijlers om op te bouwen?

Lage kosten en breed spreiden zijn de basis van je portefeuille. Daarnaast is het ook goed om te kijken of aandelen of fondsen dividend uitkeren. Zo ontvang je naast koersschommelingen en eventueel rendement ook nog een extraatje.

Wat heb je over de jaren heen veranderd in je beleggingsstrategie/portefeuille?

Ik had herbalanceren niet gebruikt, wat achteraf gezien een gelukje was met de lage rendementen van obligaties. Daardoor heb ik in mijn portefeuille meer aandelen dan volgens planning. Echter, obligaties zijn nu wel mijn zorg gezien het eigenlijk schulden zijn.

“Door de juiste financiële keuzes te maken kon ik mijzelf een tweede leven geven” 

Zijn er drastische veranderingen in de beleggingswereld waar je het over wilt hebben?
De krimp van Amerika en de opkomst van Azië zijn tekenen van eventuele aankomende veranderingen. Ik ben van mening dat je kritisch moet zijn op je eigen ideeën en altijd moet proberen het tegendeel te bewijzen om te kijken hoe sterk je mening daadwerkelijk is.

Hoe is de blog tot stand gekomen?

Op de fiets in het bos kwam het idee binnen. Ik was enorm veel bezig met wat mensen van mij verwachtte en wilde iets doen waar ik zelf gelukkig van zou worden en dat delen met mensen. Door de juiste financiële keuzes te maken kon ik mijzelf een tweede leven geven waarin ik kan doen wat ik zelf wil en niet wat anderen van mij verwachten. Ik deel deze visie graag met anderen. 

De mogelijkheden

Wilt u meer weten over beleggen bij Brand New Day, kijk dan eens hier. Toch nog niet helemaal zeker van uw zaak? Plan dan een belafspraak in met onze informatieservice waarin zij alle mogelijkheden haarfijn uitleggen, op een moment dat u uitkomt. 

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven