Wat is jaarruimte en hoe bereken ik mijn jaarruimte?

< Naar de kennisbank

Wat is jaarruimte en hoe bereken ik mijn jaarruimte?

 

Kort door de bocht is de jaarruimte het maximale bedrag dat u in een bepaald jaar kunt storten op uw pensioenrekening en daarmee ook het bedrag dat u mag aftrekken van uw belastbare inkomen in datzelfde jaar. Als u daadwerkelijk uw jaarruimte gestort heeft, natuurlijk. Direct uw jaarruimte berekenen kan hier. Meer uitleg vindt u hieronder.

 

Jaarruimte of pensioentekort?
In sommige gevallen wordt de jaarruimte ook wel aangeduid als pensioentekort. Die term dekt de lading wellicht iets beter. U heeft namelijk enkel jaarruimte wanneer u te weinig pensioen opbouwt. Omdat u zzp’er bent, bijvoorbeeld. Of omdat u bij uw huidige werkgever geen of een (te) lage pensioenregeling heeft. Is er dus sprake van scheefgroei tussen uw huidige inkomen en pensioenopbouw en loopt u daarom het risico om na uw AOW-leeftijd sterk in inkomen terug te vallen? Dan heeft u vermoedelijk jaarruimte en kunt u fiscaal voordelig pensioen opbouwen.

 

De jaarruimte verschilt van jaar tot jaar
De jaarruimte wordt door de belastingdienst berekend aan de hand van een formule. Die formule ziet er als volgt uit:

 

  13,3% x premiegrondslag – (6,27 x factor A) -/- FOR

 

Ziet er misschien ingewikkeld uit, maar dat is het in de praktijk niet. Laten we de verschillende onderdelen eens ontleden.

 

Premiegrondslag
De premiegrondslag bestaat uit al uw inkomen minus de AOW-franchise. Dus Inkomen uit loon, winst uit een onderneming of belastbare uitkeringen. De AOW-franchise is het deel van het loon waarover u geen pensioen mag opbouwen. U bouwt als Nederlander al AOW op, en de AOW-franchise is ongeveer dat deel van het loon waarover u AOW opbouwt. Uiteindelijk is de premiegrondslag dus het deel van uw inkomen waarover u pensioen opbouwt.

 

Factor A
De Factor A is het pensioen dat u momenteel bij uw werkgever opbouwt. Bouwt u momenteel bijvoorbeeld jaarlijks €1000 aan pensioen op bij uw werkgever? Dan is uw factor A dus €1000. Heeft u geen werkgever of geen pensioenregeling? Dan is uw factor A €0.

 

FOR
Bent u ondernemer? Dan kunt u jaarlijks 9,44% van de winst reserveren als Fiscale Oudedags Reserve. Hierover betaalt u dan geen winstbelasting. Na uw pensioenleeftijd kunt u de waarde laten uitkeren en betaalt u alsnog belasting over het bedrag. Bent u geen ondernemer en/of heeft u nog nooit FOR opgebouwd? Dan is uw FOR dus €0.

 

Wij maken het u graag gemakkelijk
U weet nu met welke gegevens u uw jaarruimte kunt berekenen. En u weet ook welke formule u daarvoor kunt gebruiken. Maar het liefste maken we het u niet al te moeilijk en dus maakten we een tool waarmee u zelf binnen een mum van tijd uw jaarruimte berekent. Zolang u de juiste gegevens heeft, kunt u hier gemakkelijk uw jaarruimte berekenen.

 

Nog even dit

  • Het inkomen dat u kunt gebruiken voor uw jaarruimte is gemaximeerd tot €110.111. Verdient u  momenteel meer? Dat gunnen we u van harte! Maar uw premiegrondslag berekent u dan wel met een bedrag van €110.111 aan loon.
  • De jaarruimte is persoonsafhankelijk en moet daarom altijd uit uw eigen netto inkomen afkomstig zijn. U kunt geen gebruik maken van de jaarruimte van uw partner.
  • U heeft ieder jaar tot en met 31 december 23:59 om uw jaarruimte storten. Stort u later (dus in het volgende jaar)? Dan telt de storting ook mee voor het volgende jaar.
Meer weten?