Afdrukken

Wat is jaarruimte?

Misschien wel de belangrijkste term die u moet kennen bij het opbouwen van aanvullend pensioen. Het is het maximale bedrag dat u van de Belastingdienst per jaar in een persoonlijk pensioenpotje mag storten. Iedere Nederlander met een bruto-inkomen van 16.322 euro of meer heeft jaarruimte. En hoewel het benutten van die jaarruimte flink wat belastingvoordeel oplevert, maakt lang niet iedereen er optimaal gebruik van.

Jaarruimte benutten

Hoe benut u uw jaarruimte maximaal? Om daar achter te komen heeft u de volgende informatie nodig:

    • • bedrag dat uw werkgever vorig jaar aan pensioen voor u opzij heeft gezet (uw ‘factor A’)
    • • bruto jaarinkomen

Waar u deze informatie precies vindt, leggen we hier uit.

Als u met deze gegevens onze jaarruimte-rekenhulp invult, weet u welk bedrag u datzelfde kalenderjaar mag inleggen. Wanneer u volledig gebruik maakt van uw jaarruimte, mag u tot maximaal 49,5% van uw inleg terugvragen bij de Belastingdienst, afhankelijk van hoeveel inkomstenbelasting u betaalt.

Maximale jaarruimte

Door ieder jaar gebruik te maken van uw maximale jaarruimte, bouwt u dus niet alleen een mooi pensioen op waar u zelf de regie over heeft. Het levert ook nog eens een mooi belastingvoordeel op. Met de ingang van de nieuwe Wet toekomst pensioenen is er ook nog eens meer ruimte gekomen om zelf pensioen op te bouwen.

Nog niet helemaal zeker of u jaarruimte heeft of hoe u hiervan kunt profiteren? Aarzel niet om onze informatieservice te bellen op 020 75 85 300, met ze te chatten of ze te mailen op [email protected]. Zij informeren u graag over alle mogelijkheden, voor- en nadelen en helpen u eventueel bij het vinden van het juiste product.

Scroll naar boven