Afdrukken

Hoe vul ik de jaarruimte in bij mijn belastingaangifte?

Heeft u in 2023 jaarruimte of reserveringsruimte gestort op uw pensioenrekening? Dan kunt u vanaf 1 maart 2024 belastingaangifte doen en de betaalde belasting over uw jaarruimtestorting terugvragen.

Let op:
Onze uitleg gaat alleen over wat u moet doen om uw gestorte jaar- en reserveringsruimte op te geven. U moet de rest van de aangifte natuurlijk ook nog invullen.

  • In de afbeeldingen hieronder ziet u oudere jaartallen, maar het opgeven van de benutte jaarruimte in uw belastingaangifte werkt dit jaar nog nagenoeg hetzelfde.

1. Log in op Mijn Belastingdienst

U kunt via deze link inloggen met uw DigiD of een ander een Europees erkend inlogmiddel.

Gestorte jaarruimte opgeven bij de belastingaangifte

 

2. Klik na het inloggen op ‘Inkomstenbelasting’

Gestorte jaarruimte opgeven bij de belastingaangifte

 

3. Klik links op het kopje ‘uitgaven’

Belastingaangifte uitgaven

 

4. Selecteer het vinkje voor ‘Uitgaven voor lijfrente’

Belastingaangifte uitgaven lijfrente

 

5. Controleer de gegevens van uw pensioenrekening

Waarschijnlijk zijn de juiste gegevens hier al voor u ingevuld. Is dat nog niet zo of kloppen de gegevens niet? Vul die dan aan. En wilt u nog een pensioenrekening (van een andere partij) toevoegen? Doe dat dan daaronder.

Lijfrente bij Belastingaangifte

 

6. Controleer nogmaals uw jaarruimte

U kunt tijdens uw belastingaangifte nogmaals uw jaarruimte van het voorgaande jaar berekenen. Zo weet u zeker dat u het juiste bedrag van uw belastbare inkomen aftrekt. De benodigde gegevens zijn waarschijnlijk al voor u ingevuld door de Belastingdienst. U hoeft ze alleen nog even te controleren.

 

7. Reserveringsruimte aftrekken

Heeft u in 2024 (ook) reserveringsruimte (niet gebruikte jaarruimte uit de jaren 2016 t/m 2022) gestort? Vul dat dan hier in door op ‘Ja’ te klikken.

Reserveringsruimte opgeven bij belastingaangifte

Let op: hierboven ziet u de jaren 2014 t/m 2020 staan. Dit is een verouderde afbeelding: als u in 2024 belastingaangifte doet, ziet u hier 2016 t/m 2022 staan.

8. Jaartal van reserveringsruimte kiezen

De Belastingdienst vraagt u dan van welk jaar of welke jaren u reserveringsruimte wilt storten. Selecteer het jaar waarin u reserveringsruimte had.

Reserveringsruimte opgeven bij belastingaangifte

9. Reserveringsruimte berekenen

Nadat u een jaar heeft geselecteerd, wordt u gevraagd of u al op de hoogte bent van de hoogte van uw reserveringsruimte uit dat jaar. Als u ‘Ja’ aanvinkt, kunt u daaronder aangeven hoeveel van die reserveringsruimte u dit jaar gestort heeft. In het onderstaande voorbeeld is er in 2024 jaar bijvoorbeeld € 2.000 aan niet-gebruikte jaarruimte uit 2018 gestort op de pensioenrekening.

Klikt u op ‘Nee’? Dan kunt u een berekening maken van uw niet-gebruikte jaarruimte uit het jaar dat u gekozen heeft.

Reserveringsruimte opgeven bij belastingaangifte

10. Controleer alle gegevens

Nadat u de gegevens van uw jaarruimte (en eventueel reserveringsruimte) heeft ingevuld, krijgt u van de Belastingdienst een overzicht te zien. U vindt daar het bedrag dat u van de Belastingdienst mag aftrekken (rechts) én het bedrag dat u daadwerkelijk heeft gestort (links). Van dat bedrag krijgt u de betaalde belasting terug.

Jaar- en reserveringsruimte opgeven bij belastingaangifte

Kloppen alle gegevens? Klik dan op ‘Akkoord’. Als u later volledige aangifte heeft afgerond, verrekent de Belastingdienst het voordeel van uw pensioenrekening met de overige gegevens uit de aangifte.

 

Scroll naar boven