Hoe vraag ik de inleg op mijn pensioenrekening terug?

< Naar de kennisbank

Hoe vraag ik de inleg op mijn pensioenrekening terug?

 

Dat een pensioenrekening bij Brand New Day u behoorlijk wat voordeel oplevert, hoeven we u niet te vertellen. Maar hoe profiteert u daar nu van? Of, concreet: hoe krijgt u dat riante belastingvoordeel van de pensioenrekening in harde euro’s op uw rekening gestort? Daarvoor heeft u twee opties: het belastingvoordeel achteraf in één keer ontvangen, of maandelijks als voorschot.

 

Jaarlijks achteraf profiteren van het belastingvoordeel

De makkelijkste optie is om de betaalde belasting achteraf terug te vragen via uw jaarlijkse belastingaangifte. Heeft u bijvoorbeeld in 2021 gestort op uw pensioenrekening? Dan kunt u vanaf 1 maart 2022 belastingaangifte doen. Daarvoor doet u het volgende:

 

  1. Log in bij Mijn Belastingdienst met uw DigiD.
  2. Klik vervolgens op ‘Inkomstenbelasting’.
  3. Selecteer het belastingjaar waarin u de storting(en) op uw pensioenrekening deed
  4. Open de aangifte inkomstenbelasting.
  5. Tijdens het doorlopen van de aangifte kunt u bij het kopje ‘Uitgaven’ (rechts in het beeld te zien) aangeven dat u aanvullend pensioen heeft opgebouwd. Dit doet u door ‘Uitgaven voor lijfrente, alleen bij pensioentekort’ te selecteren.
  6. Als u de overige gegevens heeft ingevuld, klikt u op ‘Akkoord’. In de volgende stap vindt u normaal gesproken de gegevens van uw Brand New Day-rekening terug. Controleer deze voor u doorgaat.
  7. Onder de gegevens van uw Brand New Day-rekening kunt u controleren of uw inleg past binnen uw jaarruimte en kunt u de benutte jaarruimte van vorige jaren (uw reserveringsruimte) invullen.
  8. Als u uw belastingaangifte volledig heeft ingevuld, verrekent de Belastingdienst het belastingvoordeel van uw pensioenrekening met de totale hoeveelheid nog door u te betalen/ontvangen belasting.

 

Uw belastingvoordeel maandelijks ontvangen

Wilt u de teruggave van de Belastingdienst vooraf ontvangen? Dan kunt u hetzelfde doen als hierboven, maar bij stap 4 kiezen voor ‘Voorlopige aanslag inkomstenbelasting’. U kunt daar een voorlopige aangifte inkomstenbelasting doen door voor het huidige belastingjaar alle gegevens  alvast in te vullen. Let er wel op dat u de gegevens vooraf goed controleert: als u niet zeker weet hoe hoog uw jaarruimte dit jaar is en hoe veel u op uw pensioenrekening gaat storten, kan het verstandig zijn om te wachten met het doen van de aangifte.

 

Doet u een voorlopige aanslag inkomstenbelasting? Dan stort de Belastingdienst de teruggave in maandelijkse termijnen op uw rekening.

Meer weten?