Afdrukken

Wat is reserveringsruimte en wat zijn de spelregels?

Reserveringsruimte is de ongebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar. Was uw jaarruimte in de afgelopen 10 jaren bijvoorbeeld steeds €1.000 per jaar, maar heeft u hiervan geen gebruik gemaakt? Dan is uw reserveringsruimte €10.000.

Van die reserveringsruimte mag u een deel (hoeveel precies, is afhankelijk van de regels die u hieronder vindt) storten op uw pensioenrekening. En van die storting krijgt u dan weer een flink deel terug van de Belastingdienst.

Waarom reserveringsruimte?

Het is belangrijk dat u later een mooi pensioenpotje heeft opgebouwd. Daarom maakt de overheid het fiscaal aantrekkelijk om in te leggen op een pensioenrekening of lijfrente. Daarmee kunt u zelf zo’n pensioenpotje opbouwen.

Wilt u inleggen op zo’n pensioenrekening? Dan heeft u jaarruimte nodig. Dat heeft u als u te weinig pensioen opbouwt bij uw baas (en dat geldt ongemerkt voor heel veel mensen). Of als u zzp’er bent en helemaal geen pensioenpotje opbouwt. Ieder jaar mag u een bepaald bedrag aan jaarruimte storten.

Heeft u jaarruimte en gebruikt u die ook? Dat is heel voordelig. U krijgt van iedere storting die u doet namelijk een flink bedrag terug van de Belastingdienst én de waarde op uw pensioenrekening is vrijgesteld van vermogensbelasting.

Ook niet onbelangrijk: u vult uw pensioengat op. Dat is handig, want u voorkomt daarmee dat u later op een houtje moet bijten. U mag het bedrag op zo’n pensioenrekening namelijk laten uitkeren vanaf uw AOW-leeftijd.

Maar er zijn genoeg Nederlanders mét een pensioengat (en dus niet-benutte jaarruimte, maar zonder de mogelijkheid dat pensioengat op te vullen. U mag de jaarruimte van 2023 bijvoorbeeld alleen in ditzelfde jaar storten.

Gelukkig is er de mogelijkheid om de gemiste jaarruimte in te halen. Met de reserveringsruimte. Daarmee krijgt u de mogelijkheid om de niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaren met terugwerkende kracht alsnog te benutten.

Uw reserveringsruimte berekenen en benutten

Hoe berekent u de reserveringsruimte?

Heel simpel: met onze handige tool! U vult uw inkomen en pensioenaangroei van de afgelopen 10 jaren in, en wij berekenen uw reserveringsruimte voor u.

Met welke spelregels moet u rekening houden?

Reserveringsruimte benutten? Slim! Houd dan wel even rekening met het feit dat u maximaal € 38.000 per jaar aan reserveringsruimte mag storten. U mag uw jaarruimte uit dit jaar én reserveringsruimte trouwens tegelijk storten. 

Ook belangrijk om te beseffen: u mag alléén de jaarruimte uit de afgelopen 10 jaren inhalen. Wilt u dus in 2023 storten? Dan mag u de jaarruimte uit 2023 storten, plus de jaarruimtes uit de 10 jaren daarvoor. Dat zijn dus:

  1. 2022
  2. 2021
  3. 2020
  4. 2019
  5. 2018
  6. 2017
  7. 2016
  8. 2015
  9. 2014
  10. 2013
Scroll naar boven