Afdrukken

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

In Nederland zijn er drie officiële manieren om pensioen op te bouwen: AOW, pensioen via de werkgever en aanvullend pensioen dat u zelf opbouwt. AOW krijgt iedereen, maar lang niet iedereen bouwt genoeg pensioen op bij een werkgever. En als dat zo is, dan ontstaat er een pensioengat welke u kunt opvullen met uw jaarruimte.

Als u zo’n pensioengat heeft, dan is het pensioen dat u opbouwt niet in lijn met het inkomen dat u verdient. Oftewel: u bouwt te weinig pensioen op en loopt het risico om later sterk terug te vallen in inkomen.

En als u een pensioengat heeft, dan hebt u ook jaarruimte. U mag dan heel goedkoop (want: veel fiscaal voordeel) zelf een pensioenpotje opbouwen.

De jaarruimte verschilt van jaar tot jaar

De jaarruimte wordt door de belastingdienst berekend aan de hand van een formule. Die formule ziet er als volgt uit:

30% x premiegrondslag – (6,27 x factor A) -/- FOR

U hoeft dus niet zelf te gaan lopen pielen met die formule, want u berekent uw jaarruimte in een paar muisklikken via onze jaarruimte tool. Maar het is wel handig om te weten wat die woorden in de formule precies betekenen.

Premiegrondslag

De premiegrondslag bestaat uit al uw inkomen minus de AOW-franchise. Dus inkomen uit loon, winst uit een onderneming of belastbare uitkeringen. De AOW-franchise is het deel van het loon waarover u geen pensioen mag opbouwen. U bouwt als Nederlander al AOW op, en de AOW-franchise is ongeveer dat deel van het loon waarover u AOW opbouwt. Uiteindelijk is de premiegrondslag dus het deel van uw inkomen waarover u pensioen opbouwt.

Factor A

De Factor A is het pensioen dat u in een bepaald jaar bij uw werkgever opbouwt. Bouwt u momenteel bijvoorbeeld jaarlijks €500 aan pensioen op bij uw werkgever? Dan is uw factor A dus €500. Heeft u geen werkgever of geen pensioenregeling? Dan is uw factor A €0.U vindt uw Factor A in uw uniform pensioenoverzicht(UPO).

FOR

Bent u ondernemer? Dan kon u (tot en met 2022, inmiddels niet meer) jaarlijks 9,44% van uw winst reserveren als Fiscale Oudedags Reserve. Hierover betaalt u dan geen winstbelasting. Na uw pensioenleeftijd kunt u de waarde laten uitkeren en betaalt u alsnog belasting over het bedrag. Bent u geen ondernemer en/of heeft u nog nooit FOR opgebouwd? Dan is uw FOR dus €0.

Wij maken het u graag gemakkelijk

U weet nu met welke gegevens u de jaarruimte kunt berekenen. En u weet ook welke formule u daarvoor kunt gebruiken. Maar het liefste maken we het u niet al te moeilijk en dus maakten we een handige tool waarmee u het zelf binnen een mum van tijd berekent. Zolang u de juiste gegevens heeft, kunt u hiergemakkelijk berekenen hoeveel aanvullend pensioen u mag opbouwen.

Nog even dit

  1. Het inkomen dat u kunt gebruiken voor uw jaarruimte is in 2024 tot € 114.866. Verdient u meer? Dat gunnen we u van harte! Maar uw jaarruimte berekent u dan wel met een bedrag van € 114.866 aan loon.
  2. De jaarruimte is persoonsafhankelijk en moet daarom altijd uit uw eigen netto inkomen afkomstig zijn. U kunt geen gebruik maken van de jaarruimte van uw partner.
  3. U heeft ieder jaar tot en met 31 december 23:59 om uw jaarruimte storten. Stort u later (dus in het volgende jaar)? Dan telt de storting ook echt mee voor het volgende jaar.
Scroll naar boven