Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Prinsjesdag 2023: wat gaat u merken van de regeringsplannen?

Prinsjesdag staat dit jaar staat in het teken van de armoedebestrijding. De nieuwe begroting van het demissionaire kabinet staat niet bol van het beleid. Maar om te zorgen dat het aantal mensen dat in Nederland in armoede leeft volgend jaar niet tot een miljoen stijgt, wordt toch een aantal maatregelen genomen.

Om een beter beeld te krijgen van de gevolgen van het kabinetsbeleid voor (pensioen)spaarders- en beleggers, belden we met Danny Pieters. Danny is partner bij NAHV Belastingadviseurs en is als belastingadviseur gespecialiseerd in DGA’s en zzp’ers.

Prinsjesdag staat dit jaar in het teken van de armoedebestrijding. Heel belangrijk, maar voor veel van onze klanten misschien niet meteen relevant. Wat valt jou verder op?

Het gaat echt over koopkracht. Dus zaken zoals accijns en het tarief van de inkomstenbelasting. De benzineprijzen zijn al hoog, maar de accijnzen worden in januari opnieuw verhoogd waardoor de prijs aan de pomp echt sky-high wordt. Andere zaken zijn de afgelopen jaren al in beweging gezet. Dan denk ik vooral aan het stapsgewijs afschaffen van de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers

Is deze Miljoenennota anders dan anders omdat het kabinet demissionair is?

Dat denk ik wel. Alleen de zaken die echt prioriteit hebben, worden opgepakt. De meeste zaken die politiek gevoelig liggen worden gewoon doorgeschoven. Dat zie je ook in het Belastingplan 2024. Aan de andere kant zat er al het één en ander in de pijplijn. We hebben sinds 2021 al veel discussie over Box 3. De Hoge Raad oordeelde dat jaar dat het belastingsysteem voor Box 3 onrechtvaardig was voor mensen die heel conservatief sparen. Daar ging dus een streep doorheen en sindsdien worden er plannen gepresenteerd om die onrechtvaardigheden eruit te halen.

Maar nieuwe plannen hebben ook weer effect op de andere kant van het verhaal en zo komen er steeds zaken boven water die gedicht moeten worden. Het zijn vaak wat pleistertjes links en rechts om zaken die nu prioriteit hebben op te lossen.

Heel vooruitstrevend zijn de plannen dus niet. Wat dat betreft is het een beetje een overgangsjaar. We hadden niet verwacht dat we zo snel weer naar de stembus moeten.

Welke ontwikkelingen zijn belangrijk voor mensen in loondienst, voor zzp’ers en DGA’s?

Tegenover de 2,2 miljard die naar armoedebestrijding gaat, staat een lastenverzwaring van 1,6 miljard voor hogere inkomens. Voor de hoogste schijf van de inkomstenbelasting wordt geen volledige inflatiecorrectie doorgevoerd, waardoor een groter deel van de salarissen in het hoge tarief terechtkomt. Niettemin gaan mensen er volgend jaar naar verwachting gemiddeld 1,8% op vooruit. Dat is dus positief nieuws.

Verder krijgen startende zzp’ers te maken met een verlaging van de zelfstandigenaftrek en DGA’s met een andere belasting in box 2. Ondernemers met een winst onder 67.000 euro gaan 2,4% minder dividendbelasting betalen en ondernemers met een winst boven dat bedrag circa 4% meer.

Wat los staat van Prinsjesdag maar wel een positieve ontwikkeling betekent, is de nieuwe pensioenwet. Die is belangrijk voor zzp’ers, DGA’s en werknemers die zelf pensioen opbouwen. Ondernemers en andere belastingplichtigen moeten echt bedenken wat ze met hun vermogen gaan doen: sparen of beleggen, vastgoed kopen of juist verkopen, vermogen privé aanhouden of in de bv onderbrengen?

En misschien juist nu kiezen om wat meer pensioen te gaan opbouwen. In box 1 heb je een mooie aftrekpost. En in de tussentijd wordt alles wat je daar opbouwt niet belast in box 3. Met deze pensioenwet kan je een stuk meer pensioen opbouwen dan in het verleden.

Wat is jouw advies?

Wat ik zelf heel belangrijk vind, en dat merk ik ook steeds meer om mij heen, is de duurzame kant van het verhaal. Veel mensen vinden het belangrijk om te beleggen in bedrijven die duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als je dat voor je pensioen doet, begin daar dan eerder mee. Want hoe eerder je begint, hoe minder rendement je nodig hebt om je doelstellingen te behalen.

Dat veronderstelt dat groene beleggingsfondsen minder rendement hebben. Volgens ons valt dat erg mee, het schommelt alleen wat meer (link naar onderzoek).

Dat klopt. Maar ik denk wel dat als je bepaalde principes hebt, dat best ten koste gaat van je rendement mag gaan. En hoe je rendement er op de lange termijn uitziet, weet je nooit. Als je onzekerheid wil wegnemen, is het belangrijk om op tijd te beginnen en niet te lang te wachten.

Het wijst allemaal een beetje dezelfde kant op.

Ja, en omdat je nu meer mogelijkheden hebt om pensioen op te bouwen en vermogen in box 3 zwaarder gaat worden belast, moet je dat gewoon goed onder de loep nemen. En keuzes maken. Dat concludeer ik uit het Belastingplan 2024. Ga met je adviseur zitten. Hoe ziet je plaatje eruit en wat moet je doen met het oog op de toekomst? Pensioen opbouwen hoort daarbij.

Als we even een klein beetje uitzoomen naar het beleid van de afgelopen jaren, verwacht jij dat de trend voortgezet wordt of kan het met een nieuwe wind in Den Haag ook een hele andere kant op gaan?

Ik denk niet dat er een nieuwe wind komt. Vermogen wordt steeds zwaarder belast in Nederland. Daar is ook veel draagvlak voor. Het betekent dat je beter moet kijken naar je financiële doelen, zoals bijvoorbeeld eerder met pensioen gaan. Je moet eerder anticiperen, en dus misschien andere keuzes maken.

Wat is je tip voor mensen om hun belastingdruk te verlagen?

Dat is altijd een goed punt richting het einde van het jaar. Mijn tip is: zorg dat je weet hoeveel jaarruimte en reserveringsruimte je hebt. De mogelijkheden om pensioen op te bouwen zijn ruimer geworden, dus laat voor het einde van het jaar de berekening maken. En stort in ieder geval voor het einde van het jaar nog wat op je pensioenrekening. Want als je jaarruimte hebt, is die inleg aftrekbaar. En betaal je uiteindelijk ook minder belasting.

Die belastingbesparing kan oplopen tot 49,5% over iedere euro die je stort op je pensioenrekening. Je betaalt ook geen vermogensrendementsheffing over het opgebouwde pensioenpotje. Er zitten natuurlijk wel wat spelregels aan vast, maar interessant is het zeker.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven