Afdrukken

Wanneer kan ik mijn aanvullend pensioen laten uitkeren? 

 

Wanneer u uw aanvullende pensioenpotje laat uitkeren, is helemaal aan uzelf. Er zijn meerdere opties en aan iedere optie zijn bepaalde regels verbonden. U vindt de verschillende opties hieronder. 

 

U laat het geld vanaf uw AOW-leeftijd uitkeren 

De meest gangbare optie: uw aanvullende pensioenpotje laten uitkeren vanaf het jaar waarin u uw AOW-leeftijd bereikt. Krijgt u bijvoorbeeld vanaf juni 2024 een AOW-uitkering? Dan kunt u uw aanvullende pensioen al laten uitkeren vanaf januari 2024.  

Het belastingtarief dat u betaalt over uw uitkering is afhankelijk van de precieze maand waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Deze varieert namelijk ten opzichte van voor het bereiken van de AOW-leeftijd. De exacte tarieven vindt u hier. 

U laat het geld vanaf uw 65e uitkeren (indien mogelijk) 

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar er was een tijd waarin het aanvullend pensioen al uitgekeerd kon worden vanaf het 65e levensjaar. Dat veranderde per 1 januari 2014. Vanaf toen werd namelijk besloten dat een uitkering pas mogelijk was vanaf het jaar waarin de AOW-leeftijd werd bereikt.    

Dat was een domper voor de vele Nederlanders die hun pensioen vanaf hun 65e wilden laten uitkeren. Maar heeft u al voor 2014 aanvullend pensioen opgebouwd? Dan heeft u nog wel de mogelijkheid om (een deel van) uw pensioen uit te laten keren vanaf uw 65e.   

Dat kunt u doen met het bedrag dat op 31-12-2013 op uw rekening stond. Heeft u na die tijd geen inleg meer gedaan? Dan kunt u het hele bedrag op de rekening vanaf uw 65e laten uitkeren inclusief rendement tot aan het moment van uitkeren.   

Heeft u tussentijds nog wel geld ingelegd dan kunt u alleen het bedrag dat op 31-12-2013 op de rekening stond nog laten uitkeren op uw 65e. Alle bedragen die u daarna nog heeft gestort, inclusief het rendement dat u na 31-12-2013 behaalde, kunt u vanaf uw AOW-leeftijd laten uitkeren. Meer over de voorwaarden van vervroegd uitkeren vindt u hier. 

U laat uw pensioen voor uw AOW-leeftijd uitkeren 

Geldt het bovenstaande niet voor u? Of wilt u al vóór uw 65e (een deel van) uw pensioenpotje laten uitkeren om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken? Da’s ook mogelijk, maar doorgaans niet erg aantrekkelijk. U kunt uw aanvullende pensioen namelijk eerder laten uitkeren, maar dan duurt de uitkering minimaal 20 jaar, plus het aantal jaren tot uw AOW-leeftijd.   

Om dit even met een voorbeeld te schetsen: is uw AOW-leeftijd bijvoorbeeld 67, en laat u het bedrag uitkeren vanaf uw 63e? Dan duurt uw uitkering minimaal 20 jaar + 4 jaar tot AOW = 24 jaar. 

U stelt uw uitkering nog even uit 

Heeft u de AOW-leeftijd bereikt, maar stelt u uw uitkering liever nog even uit? Da’s geen probleem. U kunt de waarde op uw rekening nog even verder laten renderen. De einddatum kunt u uiterlijk uitstellen tot 31 december van het vijfde jaar na het kalenderjaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt.  

Voorbeeld: uiterlijke einddatum

De heer Bos bereikt op 15 juli 2023 zijn AOW-leeftijd. Hij wordt dan 67 jaar oud. Dit betekent dat de uiterlijke einddatum van zijn pensioenrekening 31 december 2028 is. 

Hoe laat ik het geld uitkeren? 

Met een lijfrente-uitkering bij Brand New Day. Of ergens anders, maar we vinden het leuk als u blijft en denken ook dat u met onze uitkering het meeste geld overhoudt. Die lijfrente-uitkering is heel simpel.  

De uitkering duurt minimaal 5 jaar, het maximale bedrag dat u mag laten uitkeren is € 22.735 (in 2022), het minimale bedrag is in totaal € 4000, en het rentepercentage dat u van ons ontvangt is afhankelijk van de looptijd van de uitkering. U mag trouwens zelf bepalen of u de uitkering ieder jaar, halfjaar, kwartaal of iedere maand ontvangt. 

Hier leest u over onze lijfrente-uitkering en kunt u er eentje aanvragen. 

Scroll naar boven

Ik ben een adviseur