Wanneer kan ik mijn aanvullend pensioen laten uitkeren?

< Naar de kennisbank

Wanneer kan ik mijn aanvullend pensioen laten uitkeren?

 

Wanneer uw uw aanvullend pensioen laat uitkeren, is helemaal aan uzelf. Er zijn meerdere opties en aan iedere optie zijn bepaalde regels verbonden. U vindt de verschillende opties hieronder.

 

U laat het geld vanaf uw AOW-leeftijd uitkeren

De meest gangbare optie is dat u uw aanvullende pensioen laat uitkeren vanaf het jaar waarin u uw AOW-leeftijd bereikt. Krijgt u bijvoorbeeld vanaf juni een AOW-uitkering? Dan kunt u uw aanvullende pensioen al laten uitkeren vanaf februari. Het belastingtarief dat u dan betaalt over uw uitkering is afhankelijk van de precieze maand waarin u de AOW-leeftijd bereikt. De exacte tarieven vindt u via deze link.

 

U laat het geld vanaf uw 65e uitkeren (indien mogelijk)

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar er was een tijd waarin het aanvullend pensioen al uitgekeerd kon worden vanaf het 65e levensjaar. Dat veranderde per 1 januari 2014. Vanaf toen werd namelijk besloten dat een uitkering pas mogelijk was vanaf het jaar waarin de AOW-leeftijd werd bereikt. Dat was een hard gelag voor de vele Nederlanders die hun pensioen vanaf hun 65e wilden laten uitkeren. Daarom kunt u met het bedrag dat op 31-12-2013 op uw rekening stond momenteel alsnog een lijfrente uitkering aankopen. Heeft u na die tijd geen inleg meer gedaan? Dan kunt u het hele bedrag op de rekening vanaf uw 65e laten uitkeren.

 

U laat uw pensioen voor uw AOW-leeftijd uitkeren

Geldt het bovenstaande niet voor u? Of wilt u al vóór uw 65e een bedrag laten uitkeren? Da’s ook mogelijk, maar doorgaans niet erg aantrekkelijk. U kunt uw aanvullende pensioen namelijk eerder laten uitkeren, maar dan duurt de uitkering minimaal 20 jaar, plus het aantal jaren tot uw AOW-leeftijd. Is uw AOW-leeftijd bijvoorbeeld 67, en laat u het bedrag uitkeren vanaf uw 63e? Dan duurt uw uitkering minimaal 24 jaar.

 

U stelt uw uitkering nog even uit

Heeft u de AOW-leeftijd bereikt, maar stelt u uw uitkering liever nog even uit? Da’s geen probleem. U kunt de waarde op uw rekening nog even verder laten renderen. De einddatum kunt u uiterlijk uitstellen tot 31 december van het vijfde jaar na het kalenderjaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Daarna moet u overgaan tot het aankopen van een uitkering. Laat u het tegen die tijd niet uitkeren? Dan volgt verplichte afkoop van de rekening.

 

Voorbeeld

De heer Bos bereikt op 15 juli 2022 zijn AOW-leeftijd. Hij wordt dan 67 jaar oud. Dit betekent dat de uiterlijke einddatum van zijn pensioenrekening 31 december 2027 is.

 

Hoe laat ik het geld uitkeren?

Met een lijfrente-uitkering bij Brand New Day. Of ergens anders, maar we vinden het leuk als u blijft en denken ook dat u met onze uitkering het meeste geld overhoudt. Die lijfrente-uitkering is heel simpel. De uitkering duurt minimaal 5 jaar, het maximale bedrag dat u mag laten uitkeren is € 22.443 (in 2021), het minimale bedrag is in totaal € 4000, en het rentepercentage dat u van ons ontvangt is afhankelijk van de looptijd van de uitkering. U mag trouwens zelf bepalen of u de uitkering ieder jaar, half jaar, kwartaal of iedere maand ontvangt.

 

Hier leest u nog meer over onze lijfrente-uitkering en kunt u er eentje aanvragen.

Meer weten?