De spelregels
(van de Belastingdienst)

De lijfrente-uitkering een minimaal aantal jaar duren, dat ligt aan uw situatie. Afhankelijk van uw leeftijd én wanneer u in het verleden het geld voor uw lijfrentekapitaal heeft ingelegd, gelden de onderstaande regels van de Belastingdienst. Deze regels gelden overigens per polis of rekening. Wordt een lijfrentepolis of -rekening van een andere aanbieder overgeboekt? Dan checken wij voordat uw lijfrente-uitkering van start gaat of aan deze regels wordt voldaan

Situatie 1: U heeft alleen lijfrentekapitaal ingelegd vanaf 1 januari 2014

De startdatum van de lijfrente-uitkering

De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt vóór het jaar waarin u voor het eerst recht heeft op AOW (dus bijvoorbeeld als u 55 bent, of 63).De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt in het jaar waarin u voor het eerst recht krijgt op AOW (of later, als het maar voor de uiterste fiscaal toegestane datum is).
Waar moet u rekening mee houden?

De minimale duur van alle betalingen is 20 jaar + het aantal jaren dat u jonger bent dan uw AOW-leeftijd. De maximale duur van alle betalingen is 30 jaar.                                               De minimale duur van alle betalingen is 5 jaar als de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 22.443 (2021). Is het bedrag per jaar hoger? Dan is de minimale duur het aantal jaren waarbij de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 22.443 óf 20 jaar.

Situatie 2: U heeft alleen lijfrentekapitaal ingelegd vóór 1 januari 2014 en niet meer daarna

De startdatum van de lijfrente-uitkering

De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt in het jaar waarin u 65 wordt (of later, als het maar voor de uiterste fiscaal toegestane datum is).                                    
De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt vóór het jaar waarin u 65 wordt.


Waar moet u rekening mee houden?

De minimale duur van alle betalingen is 5 jaar als de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 22.443 (2021). Is het bedrag per jaar hoger? Dan is de minimale duur het aantal jaren waarbij de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 22.443 (2021) óf 20 jaar.De minimale duur van alle betalingen is 20 jaar + het aantal jaren dat u jonger bent dan uw AOW-leeftijd. De maximale duur van alle betalingen is 30 jaar.


Situatie 3: U heeft zowel vóór als na 1 januari 2014 lijfrentekapitaal ingelegd op uw oude rekening of in de polis 

De startdatum van de lijfrente-uitkering

De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt in het jaar waarin u 65 wordt (of later, als het maar voor uiterste fiscaal toegestane datum is).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt in het jaar dat u recht krijgt op AOW (of later, als het maar voor uiterste fiscaal toegestane datum is).voor uiterste fiscaal toegestane datum isDe startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt vóór het jaar waarin u 65 wordt.


Waar moet u rekening mee houden?

Voor het geld dat u tot en met 31-12-2013 had opgebouwd, geldt de minimale duur van alle betalingen van 5 jaar zolang de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 22.443 (2021). Is het bedrag per jaar hoger? Dan is de minimale duur het aantal jaren waarbij de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 22.443 (2021) óf 20 jaar.

Voor het geld dat u vanaf 01-01-2014 heeft opgebouwd is de minimale duur van alle betalingen 20 jaar + het aantal jaren dat u jonger bent dan uw AOW-leeftijd.

Als u beide mogelijkheden wilt gebruiken, kunt u 2 lijfrente-uitkeringen openen.De minimale duur van alle betalingen is 5 jaar als de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 22.443 (2021). Is het bedrag per jaar hoger? Dan is de minimale duur het aantal jaren waarbij de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 22.443 (2021)De minimale duur van alle betalingen is 20 jaar + het aantal jaren dat u jonger bent dan uw AOW-leeftijd. De maximale duur van alle betalingen is 30 jaar.