De lijfrente-uitkering

Het aanvullende pensioen dat u met een pensioenrekening of lijfrentepolis heeft opgebouwd, kunt u bij ons eenvoudig laten uitkeren. U kunt meerdere pensioenpotjes laten overboeken als startkapitaal. En uiteraard krijgt u bij ons véél waar voor uw lijfrentegeld, want wij zijn een prijsvechter op de pensioenmarkt.

Wat kan ik met zo’n lijfrente-uitkering?

Simpel: het geld laten uitkeren dat u met verschillende pensioenpotjes voor een aanvullend pensioen heeft opgebouwd. Welke pensioenpotjes, dat leest u hieronder. Elke maand (of elk kwartaal, half jaar of jaar, dat bepaalt u helemaal zelf) krijgt u dan een vast bedrag. Hoe hoog dat bedrag is, hangt natuurlijk af van het totale bedrag dat u inlegt én van de looptijd van de uitkering.

Die looptijd kiest u zelf: minimaal 5, maximaal 30 jaar, maar daar gelden wel wat regels voor. Die leest u ook hieronder. De uitkering is altijd bruto: voordat wij het geld naar uw rekening overmaken, houden wij voor de Belastingdienst de loonheffing in.

De rente

Zodra uw lijfrente-uitkering van start is gegaan, krijgt u tot de einddatum een vaste rente over het saldo op uw lijfrente-uitkeringsrekening. Hoe langer de looptijd, hoe hoger die rente is. De rente is onderdeel van het vaste bedrag dat u elke maand of elk kwartaal, half jaar of jaar ontvangt.

Over het geld dat op uw lijfrente-uitkeringsrekening staat in de korte periode vóórdat de uitkering van start gaat, ontvangt u een variabele rente.

stairs_YELLOWE

Welke pensioenpotten zijn toegestaan als startkapitaal?

Heeft u een pensioenrekening-sparen of -beleggen bij Brand New Day? Dan kunt u het geld op deze rekening uiteraard laten uitkeren. Mogelijk kunt u echter meer pensioenpotjes laten uitkeren. Hieronder ziet u alle mogelijkheden. U kunt alle vormen van inleg samen (dus in één uitkering) laten uitkeren, maar uiteraard ook los van elkaar.

Lijfrente-opbouw (aanvullend pensioen)

Dat is het geld dat u bij een verzekeraar (meestal heet dat een ‘lijfrentepolis’) of bij een bank of beleggingsinstelling (‘pensioenrekening’ of ‘lijfrenterekening’) heeft opgebouwd voor uw aanvullend pensioen (lijfrente).

Jaarruimte

Dit is het maximale bedrag dat u van de Belastingdienst elk jaar opzij mag zetten voor uw aanvullend pensioen.

Reserveringsruimte

Dit zijn de jaarruimtes die u de afgelopen 7 jaar niet heeft benut voor uw aanvullend pensioen.

Oudedagsreserve en stakingswinst

Ondernemers hebben soms een oudedagsreserve opgebouwd of een stakingswinst na verkoop van hun onderneming. Deze kunnen ook als inleg voor een lijfrente-uitkering worden gebruikt.

Pensioen dat u via uw werkgever(s) heeft opgebouwd, kunt u dus niet gebruiken als inleg voor de lijfrente-uitkering.

Wanneer mag ik een lijfrente-uitkering aankopen? 

Dat mag u zelf weten. U mag de uitkering best laten starten vóórdat u recht krijgt op AOW, maar ook daarna. Er gelden wel wat regels van de Belastingdienst die bepalen hoelang de uitkering moet lopen. Dat is altijd minimaal 5 jaar en maximaal 30 jaar. Wij hebben de regels in een handig schema voor u samengevat.

hearts_YELLOW
heart_YELLOW

Overlijden

Overlijdt u tijdens de looptijd? Dan gaan de resterende uitkeringen voor 100% – geen euro minder, geen euro meer – over naar uw erfgenamen. Dat regelen wij, uiteraard kosteloos.

Dus stel dat uw uitkering € 1.000 per maand is, u overlijdt onverhoopt en heeft bepaald dat alles naar uw echtgenoot of echtgenote gaat. Dan krijgt hij of zij de uitkering van € 1.000 per maand tot het einde van de afgesproken looptijd. Zijn er meerdere erfgenamen? Dan krijgt iedere erfgenaam periodiek het bedrag uitgekeerd waarop hij of zij recht heeft.

De lijfrente-uitkering ontvangen in het buitenland

U kunt bij ons ook een lijfrente-uitkering afsluiten als u in één van de landen binnen de EER (Europese Economische Ruimte) woont en belastingplichtig bent. Dus als u in Frankrijk of Italië woont: groot gelijk en geen enkel probleem. De meeste aanbieders accepteren u alleen als nieuwe klant als u in Nederland woont en belastingplichtig bent. Daarin zijn wij dus een stukje ruimhartiger. U betaalt bij ons eenmalig €75 administratiekosten als u in het buitenland woonachtig en/of belastingplichtig bent.

Woont u buiten de EER? Of bent u belastingplichtig in een land buiten de EER? Dan kunt u ook bij ons de lijfrente-uitkering helaas niet openen. Verhuist u in de toekomst naar of wordt u belastingplichtig in een land buiten de EER? Dan moeten wij uw lijfrente-uitkering om fiscale en administratieve redenen helaas beëindigen.

Fijn om te weten

  • De eerste uitbetaling die u ontvangt is altijd achteraf. Is de startdatum van uw uitkering 1 januari en kiest u voor een maandelijkse betaling? Dan ontvangt u de eerste uitkering dus op de eerste werkdag van de volgende maand.
  • De minimum-inleg voor de lijfrente-uitkering is € 4.000
  • Het minimumbedrag per betaling is (in verband met de kosten) € 100 bruto
  • Het geld op uw lijfrente-uitkeringsrekening is geblokkeerd. U kunt het dus niet boetevrij opnemen

Staat mijn geld veilig? 

Het geld op uw Brand New Day Lijfrente-uitkering valt onder het depositogarantiestelsel. De lijfrente-uitkering is een spaarrekening die u aanhoudt bij Brand New Day Bank. En net zoals alle Nederlandse banken staan wij onder toezicht van De Nederlandsche Bank en valt het geld op uw spaarrekening onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat het geld op al uw spaarrekeningen bij Brand New Day Bank samen wordt gegarandeerd tot € 100.000 per persoon.

hearts_YELLOW

De kosten

Momenteel is het alleen mogelijk om een lijfrente-uitkering te openen als bestaande klant of via een adviseur. Opent u de lijfrente-uitkering via een adviseur? Dan regelt hij of zij alles en betaalt u Brand New Day géén afsluitkosten of overboekkosten.

Opent u de lijfrente-uitkering als bestaande klant, zonder hulp van een adviseur? Dan betaalt u ons €45 aan afsluitkosten. U dient de overboeking van de waarde van andere partijen naar Brand New Day zelf te regelen. Voor deze overboeking rekenen wij natuurlijk geen kosten.

Als u bij de aanvraag van uw lijfrente-uitkering woonachtig en/of belastingplichtig bent in een ander EER-land dan Nederland of dat gedurende de looptijd wordt, rekenen wij altijd €75 aan administratiekosten voor onze lijfrente-uitkering. Ook als de lijfrente-uitkering door een adviseur voor u is geopend. Wij incasseren de administratiekosten zo snel mogelijk nadat het bij ons bekend is dat u niet (meer) in Nederland woont en/of belastingplichtig bent.

Als er eens wat is of als u eens wat wilt wijzigen, betaalt u daar bij Brand New Day nooit kosten voor. Een scheiding of overlijden (laten we hopen van niet nee) handelen we natuurlijk kosteloos af. Het doorvoeren van alle administratieve wijzigingen is gratis. En er is uiteraard nooit sprake van vaste (rekening)kosten per maand.

gift_balloons_YELLOW

Alle details en de voorwaarden?

In dit document kunt u nog veel meer belangrijke informatie over de lijfrente-uitkering nalezen, bijvoorbeeld over de rentegarantie die u krijgt als u een offerte aanvraagt. Alle details van onze Brand New Day Lijfrente-uitkering kunt u in de voorwaarden nalezen. En in ons documentencentrum leest u meer over onze dienstverlening.