Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Belasting in box 2

Veranderingen in 2024

Eerder heeft u al kunnen lezen wat er in 2024 verandert in de belastingwereld. We kunnen ons voorstellen dat u misschien wat dieper op de zaken in wilt gaan. Gaan we regelen. De komende weken gaan we iets dieper op de materie in met drie uitgebreide blogs over belastingboxen 3, 2, en 1.

In dit artikel

Samenvatting vooraf 

Box 2 is de grote onbekende van de inkomstenbelasting. Een zeer kleine minderheid van de Nederlanders komt in aanmerking om hier belasting af te dragen. Want maar weinig mensen bezitten een ‘aanmerkelijk belang’. In 2017 betaalden ongeveer 400.000 mensen box-2-belasting. Dat was toen minder dan 3 procent van de 12,5 miljoen belastingbetalers.

Aan de andere kant gaat het voor veel ondernemers om grote bedragen.

Wat is een aanmerkelijk belang?

Een aanmerkelijk belang heeft u wanneer u meer dan 5% van de aandelen in een vennootschap (bv of nv) bezit. Zo kunt u (mede-)eigenaar zijn van een onderneming, of in loondienst zijn bij uw eigen bv als bijvoorbeeld medisch specialist of advocaat. 

Er kan ook sprake zijn van een aanmerkelijk belang bij minder dan 5% van de aandelen, als het gaat om een familiebedrijf waar een familielid wel een belang heeft van meer den 5%. Dit heet een afgeleid aanmerkelijk belang. 

Inkomsten uit een aanmerkelijk belang

In box 2 worden de inkomsten uit een aanmerkelijk belang belast. In de meeste gevallen gaat het om de winstuitkering: het dividend. Een andere veelvoorkomende mogelijkheid is het ontvangen van inkomsten door verkoop van een deel van uw belang. 

Wat is er veranderd in 2024?

Over het dividend dat u ontving vanuit uw aanmerkelijk belang betaalde u 26,9% inkomstenbelasting. Dat is veranderd in 2024. Er is een staffel geïntroduceerd. Lage dividendinkomsten gaan lager belast gaan worden. Grotere inkomsten krijgen juist te maken met een behoorlijk hoger belastingpercentage. 

2023 2024
Inkomsten tot € 67.000 26,9% 24,5%
Het meerdere boven € 67.000 26,9% 33,0%

De grens voor deze staffel van € 67.000 geldt per persoon. Als u een fiscaal partner heeft, stijgt de grens naar € 134.000.

M
et de invoering van de staffel bij box-2-belasting wil het kabinet ondernemers stimuleren om vaker (tegen het lage tarief) winst uit te keren aan zichzelf. Zo probeert de overheid het uitstellen van belasting – door het oppotten van vermogen in het bedrijf – te voorkomen. 

Een grens aan lenen van uw bv

Dit jaar kunt u maximaal € 500.000 lenen van uw vennootschap. Dit was in 2023 nog 700.000. Wanneer u méér leent dan dit bedrag, wordt het meerdere belast als dividenduitkering. Overigens is deze grens niet van toepassing als het bedrag wordt aangewend voor uw hypotheek. Een marktconform rentepercentage is verplicht. 

Voorbeeld

Een ondernemer is verplicht om zichzelf een salaris uit te keren vanuit zijn bv. Dat zorgt ervoor dat de ondernemer niet aan de inkomstenbelasting uit box 1 ontkomt. Het minimale salaris in 2024 (‘gebruikelijk loon’) is gestegen naar € 56.000.

Het was altijd voordeliger om eventueel extra vermogen uit te keren in de vorm van dividend. Maar vanaf dit jaar gaat die vlieger niet altijd meer op. De belasting op een dividenduitkering kan in theorie zelfs hoger uitvallen dan 50%, als de vennootschapsbelasting ook mee wordt genomen in de rekensom.

Voorbeeld
Ondernemer Johanna verdient veel geld in haar bv. Ze valt zowel binnen de vennootschapsbelasting als het uitkeren van het dividend in de hoogste schaal. We rekenen voor het overzicht met € 1000.

  • Vennootschapsbelasting binnen het is bedrijf 25,8%. Dus hier blijft netto €742 netto bedrijfswinst over.
  • Tarief box 2 belasting in de hoogste schaal is 33%. Van de €742 blijft na uitkering naar prive 67% over. Dat is €497.
  • Dit voorbeeld zou neerkomen op een belastingdruk van 50,2%. 

Als Johanna zichzelf extra salaris uitkeert, daalt de winst van haar bedrijf. En wordt er dus ook minder vennootschapsbelasting betaalt. Het hoogste tarief van de inkomstenbelasting is 49,5%.

Tenslotte
We hebben de ontwikkelingen van de box-2-belasting in 2024 geschetst. Elke situatie is weer anders, en voor specifieke adviezen kunt u terecht bij een financial planner of fiscalist.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven