Onze nieuwe depositorekeningen

Onze nieuwe depositorekeningen

Met onze deposito spaarrekeningen kunt u uw spaargeld voor langere tijd vastzetten tegen een hoger percentage – tot wel 2,7% rente per jaar. Maar hoe werken die deposito’s precies? Waarom hebben niet alle looptijden dezelfde rente? En wat als u het geld in het deposito tóch tussentijds wil opnemen?

In dit artikel

Langer vastzetten, hogere rente?

Uw spaargeld voor langere tijd vastzetten levert méér rente op dan sparen op een rekening waar u op elk moment over uw geld kunt beschikken. Maar waarom levert een langer lopend deposito niet automatisch een hoger rentepercentage op?

Deposito’s met een langere looptijd leveren vaak wel, maar zeker niet altijd een hogere rente op. Zet u uw spaargeld voor drie jaar vast, dan levert dat een hogere rente op dan één jaar vast. Maar het kan zijn dat het nóg langer vastzetten van uw geld juist een lagere rente oplevert. We willen u niet lastigvallen met de ingewikkelde economische theorieën over waarom de rente voor diverse looptijden verschilt. Kort gezegd: bij sommige looptijden is er meer vraag naar geld om te lenen, en daarom wordt er in die gevallen een hogere rente geboden.

Wat levert het op?

Met een deposito klikt u de rente vast voor een langere tijd. U weet precies waar u aan toe bent. Het lijkt op een rentevaste periode van een hypotheek. Alleen beschermt een deposito juist tegen een daling van de rente. Stel dat u uw geld voor tien jaar vastzet tegen een rente van 2,5%, maar de variabele rente in de tussentijd naar 1% daalt. Dan zit u goed met een relatief hoge rente, waar niemand aan kan komen.

U kunt al een deposito openen vanaf €1000. Meerdere deposito’s zijn ook mogelijk – zolang elke deposito aan het minimumbedrag voldoet. Zie hieronder voor de rente bij de depositorekeningen van Brand New Day.

De rente

In de tabel hiernaast ziet u een greep uit de looptijden waar u uit kunt kiezen. Het totaaloverzicht van de looptijden en bijbehorende rentetarieven vindt u op onze rentepagina.
Looptijd Deposito op een pensioenrekening-sparen Deposito op een vrije spaarrekening
1 jaar 2,40% per jaar 2,40% per jaar
2 jaar 2,55% per jaar 2,55% per jaar
3 jaar 2,70% per jaar 2,70% per jaar
5 jaar 2,85% per jaar 2,55% per jaar
10 jaar 3,00% per jaar 2,50% per jaar

Rente per 30 mei 2024

Tussentijds opzeggen

Ook als uw spaargeld lang vaststaat tegen een fijn hoog rentepercentage, kan er van alles gebeuren. U ziet de oldtimer die u altijd al had willen hebben ineens voor een betaalbare prijs op Marktplaats. Of u wilt toch de verbouwing van uw huis financieren. Dan is het goed te weten dat u uw deposito bij Brand New Day altijd kunt opnemen – al kan daar een boete aan vastzitten.

Ten eerste zijn er de administratiekosten van € 30, al kan daar in sommige situaties van afgeweken worden. Ten tweede kan er sprake zijn van een rentenadeel voor de bank. Zeker als de resterende looptijd van het deposito nog lang is, kan dat behoorlijk in de papieren lopen. Dit fenomeen doet zich trouwens alleen voor als de rente in de tussentijd is gestegen. Kijk maar:

Voorbeeld 1

Bob heeft een deposito van € 10.000 voor drie jaar afgesloten tegen een rente van 2,7%. Dat levert Bob € 270 per jaar op. Na een jaar wil hij het deposito toch opnemen, omdat hij geld nodig heeft voor een verbouwing. Maar in de tussentijd is de rente op nieuwe deposito’s wat opgelopen . Een nieuw deposito voor de resterende looptijd van twee jaar levert inmiddels bijvoorbeeld 2,8% op.
In het eerste jaar heeft Bob € 270 rente ontvangen. Om nu tussentijds op te zeggen komen er administratiekosten (€ 30) en rentenadeel bij kijken. Dat is (2,8% – 2,7%) * € 10.000 * 2 = € 20. In totaal moet Bob dus € 50 bijbetalen om zijn deposito tussentijds te beëindigen.

Voorbeeld 2

Jeanine heeft een deposito van € 5.000 voor tien jaar afgesloten tegen 2,5% rente. Dat levert haar jaarlijks € 125 aan rente op. Na twee jaar is ze van gedachten veranderd. De depositorente voor acht jaar is op dat moment óók 2,5%. Dat betekent dat zij, afgezien van de € 30 administratiekosten, het deposito tussentijds kosteloos kan beëindigen. Er is immers geen rentenadeel.

Goed om te weten

Al uw spaargeld bij Brand New Day valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dat betekent dat al het spaargeld in Nederland tot € 100.000 per persoon gegarandeerd veilig is.
In MijnBND vindt u een overzichtelijk stappenplan om eenvoudig een deposito te openen. Zo gepiept!

Scroll naar boven