Welcome to our Support Center
Afdrukken

Wat betekent de einddatum van mijn rekening en kan ik die aanpassen?

Als u een rekening opent bij Brand New Day, wordt u gevraagd om een einddatum voor de rekening te kiezen. Met die einddatum bedoelen we de datum waarop u het opgebouwde bedrag nodig denkt te hebben en gaat opnemen.

Klinkt simpel. Het is alleen wel zo dat de einddatum ook afhankelijk is van het type rekening dat u kiest. Als u een pensioenrekening opent, heeft u bijvoorbeeld te maken met bepaalde spelregels die invloed hebben op de einddatum. Hieronder bespreken we per rekening wat de einddatum betekent.

Wat is het verschil tussen de einddatum opbouw en einddatum inleg?
Allereerst maken wij in MijnBND onderscheid tussen de einddatum opbouw en de einddatum inleg. De einddatum opbouw is het moment waarop u het geld denkt op te gaan nemen. De einddatum inleg is het moment waarop u gaat stoppen met geld inleggen.  

Het kan dus best zijn dat u op 1-1-2030 stopt met inleggen (wat dan dus de einddatum inleg wordt), maar het geld daarna nog 5 jaar laat renderen en als einddatum opbouw 1-1-2035 kiest. Aan de hand van de verschillende einddatums en een eventuele automatische incasso of periodieke storting maken we een prognose van het bedrag dat op de einddatum opbouw op uw rekening staat. 

Overview MijnBND

Heeft u een pensioenrekening beleggen?

Dan bent u helemaal vrij om zelf een einddatum inleg te kiezen. De einddatum opbouw bent u vrij om te wijzigen tussen 1 januari van het jaar dat u met pensioen gaat, en 31 december in jaar 5 nadat u de AOW leeftijd heeft bereikt. Is uw pensioendatum dus 15-4-2025, dan kan de einddatum tussen 1-1-2025 en 31-12-2030 liggen.

Het opgebouwde bedrag op een pensioenrekening moet u altijd laten uitkeren met een lijfrente-uitkering, en daarvoor zijn wat spelregels. Die spelregels zijn altijd bindend, en uw einddatum dus niet helemaal.

Wilt u de einddatum van uw pensioenrekening-beleggen wijzigen? Dat kan via het kopje rekeningeigenschappen, dat u hieronder ziet.

einddatum aanpassen

Heeft u een pensioenrekening sparen?

Dan geldt hetzelfde als hierboven: de einddatum is niet bindend, maar dient alleen om u een indicatie te geven van het bedrag dat op de einddatum opbouw op uw rekening staat. Het wijzigen van de einddatum werkt wel iets anders: dat kan (nog) niet in MijnBND. Hiervoor kunt u een mailtje sturen naar [email protected], waarin u de gewenste einddatum vermeldt en het rekeningnummer waarvoor dat geldt.

Heeft u een beleggingsrekening?

Dan kunt u het geld op ieder moment opnemen. De einddatum in MijnBND is alleen bedoeld om u een beeld te geven van het bedrag dat u gaat opbouwen. U kunt de einddatum zelf eenvoudig wijzigen via het kopje ‘Rekeningeigenschappen’ in MijnBND.

einddatum aanpassen

Heeft u een kinderrekening?

Een kinderrekening heeft altijd vaste einddatum: de 18e verjaardag van uw kind. Op dat moment komt het bedrag op de rekening volledig toe aan uw kind en zorgen wij ervoor dat het geld op een persoonlijke beleggingsrekening van uw kind komt te staan.

Zit ik vast aan de einddatum van mijn rekening?

Nee. De einddatum van uw rekening is nooit bindend. De regels rondom uw rekening wel (zoals bij de pensioenrekening, die fiscaal geblokkeerd is).

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven