Wat is de Toevoeging oudedagsreserve of de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)?

< Naar de kennisbank

Wat is de Toevoeging oudedagsreserve of de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)?

 

Als u ondernemer bent, dan kunt u een deel van uw winst belastingvrij opzijzetten voor uw pensioen. U betaalt over dit gedeelte van de winst dus geen belasting (dit doet u later alsnog, daarover later meer). Het gedeelte dat van de winst dat u opzij zet, wordt de ‘toevoeging oudedagsreserve’ genoemd.

 

De regels
Aan de toevoeging oudedagsreserve zijn enkele regels verbonden. Als u een toevoeging doet, dan bedraagt dit altijd 9,44% van de winst, met een maximaal bedrag tot €9.395. Deze cijfers zijn gebaseerd op de fiscale cijfers van 2021 en kunnen ieder jaar verschillen.

 

U betaalt later alsnog belasting
De toevoeging oudedagsreserve is een boekhoudkundige reservering. Dat wil zeggen dat u niet daadwerkelijk verplicht bent om het geld apart te zetten op een daarvoor bestemde rekening. U bepaalt dus helemaal zelf wat u met de oudedagsreserve doet, maar een ding is zeker: u betaalt later alsnog belasting over uw oudedagsreserve. Dat doet u wanneer de oudedagsreserve vrij valt en dat gebeurt wanneer u uw onderneming staakt. U betaalt dan normaal gesproken inkomstenbelasting over de oudedagsreserve, maar u kunt die inkomstenbelasting nog even uitstellen door het bedrag op een pensioenrekening te storten. Het geld op die pensioenrekening kunt u op een later tijdstip periodiek laten uitkeren en over die uitkering betaalt u dan alsnog inkomstenbelasting. Als u uw onderneming staakt of als u uw oudedagsreserve op een pensioenrekening stort, dan neemt de hoogte van uw oudedagsreserve af.

 

Wilt u uw oudedagsreserve wegzetten of afstorten?
Heeft u een oudedagsreserve en wilt u dat geld even wegzetten? Dat kan op een gewone, vrij opneembare spaar- of beleggingsrekening. Als u (een gedeelte van) de oudedagsreserve wilt afstorten in een lijfrente, kunt u hiervoor een pensioenrekening-sparen of -beleggen gebruiken. Wilt u zich laten informeren door een van onze medewerkers? Plan dan hier een belafspraak in.

Meer weten?