Afdrukken

Wat is het verschil tussen een pensioenrekening en een beleggingsrekening?

Onze pensioenrekening en beleggingsrekening zijn qua beleggen helemaal hetzelfde. Het verschil zit hem vooral in de spelregeltjes en voordelen. Dus wanneer is welke rekening nu handig? We leggen het u uit.

De overeenkomsten

Beleggen werkt bij beide rekeningen helemaal hetzelfde. Dus beleggen in dezelfde beste indexfondsen, zelf bepalen in welk model of in welke fondsen u belegt en de mogelijkheid om het risico van beleggen richting de einddatum automatisch af te bouwen. En u heeft er zelf amper omkijken naar.

De kosten zijn trouwens even laag. U betaalt dus 0,50% voor iedere storting die u doet en over het totale bedrag op de rekening betaalt u 0,44% aan servicekosten en 0,15% tot 0,17% aan fondskosten (als u aan modelbeleggen doet). Het enige verschil zit hem in de afsluitkosten: een beleggingsrekening openen is helemaal gratis, voor een pensioenrekening betaalt u eenmalig €45.

De verschillen

Geld opnemen en storten

Geld storten op een beleggingsrekening doet u wanneer u wilt. Er is geen minimumbedrag dat u moet storten, en ook geen maximum. Geld opnemen doet u – als u geld op uw rekening heeft staan, natuurlijk – ook wanneer u wilt.

Bij de pensioenrekening heeft u die vrijheid niet. U mag bijvoorbeeld alleen storten als u jaarruimte heeft. Dat heeft u als u te weinig pensioen opbouwt bij uw baas (dat geldt voor héél veel Nederlanders) of als u zzp’er bent en helemaal geen pensioenregeling heeft. De jaarruimte verschilt ieder jaar. Heeft u in 2024 jaarruimte? Dan mag u dat nog tot 31 december 2024 storten. Hier berekent u eenvoudig uw eigen jaarruimte.

Bovendien staat iedere storting die u doet in principe vast tot u het opgebouwde pensioenpotje laat uitkeren. Dat doet u rondom uw AOW-leeftijd (of ervoor, maar dan is het belastingvoordeel minder groot). Normaal gesproken staat het geld dus heel lang – tot u officieel oud bent – vast. Wilt u het bedrag tóch voor die tijd opnemen? Dat kan, maar dat kost u veel geld. U krijgt dan namelijk een boete van de Belastingdienst.

Belasting betalen

Het geld op de beleggingsrekening telt mee voor uw totale vermogen in box 3. Daaronder vallen ook alle andere beleggingen en het spaargeld dat u heeft bij andere beleggingsinstellingen of banken.

Het geld op de pensioenrekening valt in box 1. Dat is fijn, want u hoeft daarom geen belasting over uw pensioenpotje te betalen. Als u het geld op een gegeven moment laat uitkeren, betaalt u wel weer inkomstenbelasting over die uitkering. Laat u het na uw AOW-leeftijd uitkeren? Dat is gunstig, want dan betaalt u als AOW’er een lager belastingtarief.

Belastingvoordeel

De beleggingsrekening is redelijk rechttoe rechtaan. U zit nergens aan vast, maar u krijgt ook geen belastingvoordeel. Met de pensioenrekening profiteert u wel leuk mee: als gezegd hoeft u bijvoorbeeld geen belasting te betalen over het geld op de rekening.

Ander groot voordeel: iedere storting die u doet is belastingvrij. Oftewel: van iedere storting krijgt u van de Belastingdienst heel wat geld terug. Als u bijvoorbeeld in 2024 stort, mag u tijdens uw belastingaangifte in 2025 een bedrag terugvragen tijdens uw belastingaangifte. Als u bijvoorbeeld alleen belasting betaalt in de eerste schijf, mag u van iedere storting 37,35% (2021) terugvragen. Op een storting van €3000 is dat dus zo’n €1100.

 BeleggingsrekeningPensioenrekening
Geld opnemenMag u doen wanneer u wilt.U moet het geld periodiek laten uitkeren. Doet u dat niet? Dan betaalt u een boete aan de Belastingdienst.
Geld stortenMag u doen wanneer u wilt. Geen minimum, ook geen maximum.Mag u alleen doen als u jaarruimte hebt.
Belasting betalenHet geld op de beleggingsrekening telt mee voor uw vermogen in box 3.U betaalt geen belasting over het bedrag op de rekening. Later betaalt u wel weer inkomstenbelasting over de uitkering.
BelastingvoordeelIs er niet.Iedere storting is belastingvrij. Als u stort, mag u een deel van die storting dus terugvragen bij de Belastingdienst.
De kosten0,44% servicekosten
0,15% – 0,17% fondskosten
0,50% stortingskosten
0,44% servicekosten
0,15% – 0,17% fondskosten
0,50% stortingskosten
€45 afsluitkosten


Waar moet u voor kiezen?

Heeft u jaarruimte? Dan lijkt u wel gek als u niét profiteert van het belastingvoordeel van de pensioenrekening. En daarbij betekent het feit dat u jaarruimte heeft vaak ook dat u een pensioentekort heeft en dat het dus verstandig is om zelf een (extra) pensioenpotje op te bouwen. Dat aangename belastingvoordeel is er niet bij de beleggingsrekening, maar u heeft met die rekening wel een stuk meer vrijheid.

U mag het geld op de beleggingsrekening namelijk in één keer opnemen en mag dat doen wanneer u wilt. Ook mag u storten zoveel als u wilt en wanneer u maar wilt. De beleggingsrekening is daarom beter geschikt voor een ander beleggingsdoel dan uw pensioen. Denk dan aan de bekende clichés als een huis, een boot of een mooie auto. En heeft u geen jaarruimte, maar wilt u wel graag meer oppotten voor uw pensioen? Dan is een beleggingsrekening ook de meest logische keuze.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven