Eerder stoppen met werken

Lekker in de moestuin wroeten, elke dag uitgebreid koken, op wereldreis gaan… Velen dromen ervan, maar niet iedereen zorgt ervoor dat het ook echt lukt: eerder stoppen met werken en doen waar je zin in hebt. Of in ieder geval een aantal dagen in de week minder gaan werken. Wat is ervoor nodig om die droom te laten uitkomen?

Een extra eerder-met-pensioenpotje

AOW krijgt u pas als de wet zegt dat het tijd is, daar valt niet aan te tornen. Sterker nog, sinds 2012 schuift de AOW-leeftijd steeds een stukje met de toegenomen levensverwachting mee op. Het is niet ondenkbaar dat de AOW-leeftijd over, zeg, twee decennia op 72 jaar ligt. En werkgeverspensioen of met een pensioenrekening zelf opgebouwd aanvullend pensioen (deels) eerder laten uitkeren kán wel, maar er zitten haken en ogen aan die fiscaal niet erg gunstig zijn. Wie zichzelf dus vervroegd een bedrag wil laten uitkeren, kan daarvoor het beste geld opzijzetten op een gewone beleggings- of spaarrekening.

Hoeveel nu opzijzetten voor straks?

Hoeveel geld moet u nu opzij gaan zetten als u straks eerder wilt kunnen stoppen met werken? Dat hangt af van een paar factoren: hoeveel geld u te zijner tijd denkt nodig te hebben, en hoe lang u de tijd heeft om uw financiële doel te bereiken. Hoe langer u wacht met het aanleggen van een potje om eerder te kunnen stoppen met werken, hoe meer u per maand opzij moet zetten om uw doel te bereiken. 

Fiscale regels

Als u eerder gestopt bent met werken en geen inkomen meer heeft, verandert er het één en ander in uw financiële situatie. Zo bouwt u waarschijnlijk geen pensioen meer op. Er zijn in de tussentijd vast ook regels veranderd. Bekijk te zijner tijd dus, al dan niet samen met een financieel expert, hoe uw situatie precies uitpakt. Voor een concrete aanpak rekenen we uw situatie graag door tijdens het opstellen van een persoonlijk pensioenplan.

Pensioenrekening of gewone rekening?

Hoe zat het ook alweer met de verschillen tussen een pensioenrekening-beleggen of -sparen en een gewone beleggings- of spaarrekening? De belangrijkste verschillen zijn dat u op een pensioenrekening belastingvoordeel geniet en dat uw geld vaststaat tot uw pensioen. Alle verschillen op een rijtje:

Pensioenrekening

  • Sparen of beleggen met belastingvoordeel

  • Fiscaal voordeel als u stort

  • U bent gebonden aan spelregels

  • Het geld staat vast tot u met pensioen gaat

Gewone rekening

  • Sparen of beleggen zonder regeltjes of fiscale voordelen

  • Geen fiscaal voordeel

  • Geen fiscale regels

  • Het geld is vrij opneembaar

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven