Tien procent van uw pensioenpotje ineens opnemen

Tien procent van uw pensioenpotje ineens opnemen

Een gezond appeltje voor de dorst is fijn op uw oude dag. Een fijne maandelijkse pensioenuitkering is een prettig vooruitzicht. Maar het kan nog veel beter.

De Wet toekomst pensioenen is in mei 2023 goedgekeurd door de Eerste Kamer. Dat heeft voor veel veranderingen gezorgd bij de pensioenfondsen, iets waar Brand New Day over het algemeen weinig mee te maken heeft. Uw pensioenpotje bij ons is immers helemaal van u.

Maar er zijn twee grote wijzigingen in de wet die wel degelijk op ons van toepassing zijn. De eerste is de ruimere jaarruimte bij de pensioenopbouw, wat betekent dat veel mensen veel meer geld opzij kunnen zetten met belastingvoordeel. Er is ook een tweede wijziging, die gaat over de uitkeringsfase van uw pensioen.

In dit artikel

Wet bedrag ineens

Want als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, krijgt u de mogelijkheid om 10% van uw pensioenpot ineens te laten uitkeren. U bent volkomen vrij om dit geld te besteden hoe maar wilt. Een luxe cruise, een nieuwe fatbike of de aflossing van uw hypotheek. Het kan allemaal. Het schept financiële flexibiliteit, een fijn idee dat de mogelijkheid er is. Zelfs als u er geen gebruik van maakt.

Het gaat om zowel opgebouwde lijfrente als het werknemerspensioen. Allebei kan ook. Die 10% is het maximum; minder mag ook.

De gevolgen

Een gedeelte van uw pensioenpotje ineens laten uitkeren heeft natuurlijk wel tot gevolg dat uw resterende pensioenbedrag in waarde daalt. Uw maandelijkse pensioenuitkering zal daarna een stukje lager zijn. Ook mag u niet vergeten dat u nog belasting moet betalen. Over de opbouw van uw pensioen heeft u geen inkomstenbelasting afgedragen. Dat is een van de grote voordelen van pensioenbeleggen.

Maar bij de opname van het pensioengeld wordt wél inkomstenbelasting geheven. Het hangt van uw persoonlijke situatie af in welke mate dit nadelig is. Het kan zijn dat u door het uitkeren van een bedrag ineens in een hogere belastingschijf terecht komt. Ten slotte kan een plotseling bedrag tot gevolg hebben dat u tijdelijk minder of zelfs geen recht meer heeft op toeslagen, zoals huurtoeslag. Uw inkomen wordt in het jaar dat u het bedrag opneemt immers ineens een stuk(je) hoger.

Op pensioendatum, of in januari van het volgende jaar

Het bedrag ineens wordt uitgekeerd op uw daadwerkelijke pensioendatum. Gaat u met pensioen in de maand waarin uw AOW ingaat, of op de eerste dag van de maand direct nadat uw AOW ingaat? Dan kunt u de betaling van het bedrag mogelijk uitstellen tot januari van het volgende jaar. Het voordeel hiervan is dat u in het jaar na uw AOW-datum mogelijk minder belasting betaalt. De inkomstenbelasting is namelijk een stuk lager in het jaar nadat uw AOW ingaat.

Spelregels

De uitkering van het bedrag ineens is gebonden aan enkele spelregels. Als het gaat om een werkgeverspensioen, moet het resterende pensioen meer zijn dan € 592,51 per jaar. Bij kleinere pensioenen is het niet mogelijk om gebruik te maken van de regeling.

Een bedrag ineens is niet te combineren met een zogenoemde hoog/laagregeling bij het werkgeverspensioen. Daarbij wordt in de eerste jaren een hoger pensioen uitgekeerd, en een lager pensioen in latere jaren. Verder daalt, bij gebruik maken van het bedrag ineens, het partnerpensioen als u komt te overlijden. Als dat zo is, zal uw partner ermee moeten instemmen dat u het bedrag ineens wilt opnemen.

Als u een lijfrente heeft opgebouwd – bijvoorbeeld bij Brand New Day – dan kunt u ook gebruik maken van de regeling. Maar het resterende bedrag aan pensioenbeleggingen moet minimaal € 5.364 zijn na uitkering van het bedrag ineens.

De toekomst

De grensbedragen in dit artikel gelden voor 2024. In de komende jaren worden deze bedragen steeds gecorrigeerd voor onder meer inflatie. Daarnaast zijn de regels niet in beton gegoten. Het kan best dat het toekomstige kabinet er nog iets aan verandert, of dat de invoering per januari 2025 iets wordt opgeschoven. De invoering is al tweemaal eerder uitgesteld.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven