Obligaties met inflatiebescherming

Obligaties met inflatiebescherming

Sommige beleggingen keren een vast rendement uit. Maar als de inflatie hoger uitpakt dan verwacht, kunt u er in koopkracht alsnog op achteruit gaat. Daarom hebben we in veel modelportefeuilles een obligatiefonds met inflatiebescherming opgenomen. Maar eerst even een rondje uitleg wat obligaties en inflatie ook alweer zijn.

In dit artikel

Wat zijn obligaties ook alweer

Simpel gezegd zijn obligaties een soort leningen aan bijvoorbeeld bedrijven of landen. U leent geld uit, u krijgt jaarlijks rente bijgeschreven en aan het einde van de looptijd krijgt u uw geld weer terug. De obligaties waar we het bij Brand New Day over hebben worden op de beurs verhandeld. Zo kunt u ook de ‘lening’ van iemand anders kopen.

Waarom obligaties in waarde dalen als de rente stijgt

Stel, u kunt kiezen voor een nieuwe obligatie met een rente van 3% of een al lopende obligatie met 2% rente. Welke neemt u? Die nieuwe natuurlijk. U bent een dief van uw eigen portemonnee als u voor de lagere obligatierente gaat. Tenzij… u korting krijgt op de al lopende obligatie, zodat de “effectieve rente” ook hier 3% wordt. Dan maakt het niet meer uit. Met andere woorden: als de rente stijgt, daalt de waarde van obligaties.


Geen zorgen: de in waarde gedaalde obligaties worden nog steeds gewoon afgelost aan het einde van de looptijd. En de rente wordt ook nog steeds elk jaar uitgekeerd. En als u uw obligatie aanhoudt tot het einde van de looptijd, maakt een hogere of lagere rente dus niet uit.


Maar als u tussentijds wilt verkopen, maakt het dus wél uit. Als de rente is gestegen, wil ‘de markt’ – de kopers en verkopers van obligaties – óók die hogere rente ontvangen op uw obligatie. Andersom werkt het ook. Als u een obligatie heeft die nog drie jaar loopt met een rente van 3% en de rente van spaarrekeningen en nieuw uitgebrachte obligaties is inmiddels gedaald van 3% naar 2%, dan kunt u uw obligaties verkopen tegen een hogere prijs.

Wat is inflatie?

Voorheen was inflatie in ons land vooral een begrip uit de economieboeken. Iets uit de jaren zeventig.  Tegenwoordig hebben we er allemaal weer mee te maken. Het betekent dat de prijzen van goederen en diensten stijgen. Lonen stijgen meestal ook, maar met vertraging. En u kunt steeds minder kopen met uw spaargeld.


Daarom is inflatie ook zo vervelend als u spaart voor uw pensioen. U bouwt vermogen op en… ineens kunt u met dat geld veel minder doen dan u had gedacht.

Obligaties met inflatiebescherming

Daarom hebben we bij Brand New Day een obligatiefonds dat u beschermt tegen de vervelende gevolgen van inflatie. Dat doet het door de rente die u jaarlijks ontvangt te verhogen met het inflatiepercentage. Dus als de rente van de obligaties 2% is, en de inflatie komt uit op 3% – dan ontvangt u 5% rendement. Ook de hoofdsom wordt omgerekend: als de inflatie gedurende de looptijd van een obligatie 10% was, krijgt u aan het einde geen € 100 terug, maar € 110. Het rendement van ons obligatiefonds met inflatiebescherming was vorig jaar 4,18%. Onder andere de Franse en Duitse overheid brengen deze ‘inflation-linked bonds’ uit.

Was de inflatie niet veel hoger?

Wij kunnen ons voorstellen dat een rendement van 4,18% u tegenvalt. Het is meer dan veel andere obligatiefondsen en meer dan u krijgt op een spaarrekening, maar met een inflatie van rond de 10% zou een mens toch meer rendement wensen. Werkt de inflatiebescherming wel voldoende? Het blijft natuurlijk wel een obligatiefonds, waarbij de obligaties in waarde dalen als de rente stijgt. Het rendement op onze obligaties met inflatiebescherming wordt dus gesteund door de inflatie, maar aan de andere kant drukt de hogere rente het resultaat wel.

Lagere rente

Die inflatiebescherming klinkt ideaal voor een obligatie. Maar niets is gratis in de financiële wereld. Het nadeel is namelijk dat zulke obligaties worden uitgebracht met een lagere rente. Hoeveel lager? Evenveel lager als de verwachtingen voor de toekomstige inflatie. Als de inflatie in de toekomst lager uitvalt dan verwacht, bent u beter af met traditionele staatsobligaties. Keert het inflatiespook weer helemaal terug van weggeweest, dan zit u goed met dit fonds.

Het BND Euro Staatsobligatie Indexfonds is een vast onderdeel van veel modelportefeuilles. Voor dit fonds betaalt u 0,15% per jaar.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven