< Naar de kennisbank

Wat zijn obligaties?

 

Een obligatie kan het beste omschreven worden als een stukje lening van een belegger aan een bedrijf, overheidsorganisatie of land. In ruil voor die lening krijgt u van de organisatie waaraan u uw geld leent ieder jaar een vaste of variabele rente: de couponrente. Bedrijven of landen geven obligaties uit om geld op te halen en met dat opgehaalde geld bepaalde investeringen te doen. Een obligatie kan een looptijd hebben van enkele, maar ook tientallen jaren. De meest bekende typen obligaties zijn staatsobligaties en bedrijfsobligaties.

 

Wat zijn staatsobligaties?
Een staatsobligatie is een stukje lening van een belegger aan een land of overheid. Omdat staatsobligaties over het algemeen minder risicovol zijn dan bedrijfsobligaties, leveren ze doorgaans een minder hoge rente op dan bedrijfsobligaties. Toch geldt dit niet altijd. Obligaties van landen met een slechte financiële positie zijn bijvoorbeeld risicovoller dan landen met een sterke financiële positie en kennen daarom een hogere rente.

 

Wat zijn bedrijfsobligaties?
Een bedrijfsobligatie is een stukje lening van een belegger aan een bedrijf. Over het algemeen zijn bedrijfsobligaties risicovoller dan staatsobligaties –  bedrijven lopen nu eenmaal meer risico om failliet te gaan dan een land – en leveren doorgaans dan ook een hogere rente op.

 

Wat is het risico van obligaties?
Op het eerste gezicht lijken obligaties een veilige investering: u leent een bedrijf of overheid geld uit, ontvangt jaarlijks rente en krijgt aan het einde van de looptijd uw geld netjes terug. Maar hoewel obligaties een minder risicovolle belegging zijn dan aandelen, zijn ze zeker niet gevrijwaard van risico. Niet alleen kunnen bedrijven failliet gaan of landen hun schuldplicht niet nakomen: obligaties kunnen ook in waarde dalen (en stijgen).

 

Hoe kunnen obligaties in waarde stijgen of dalen?
Net als aandelen kunnen ook obligaties verhandelbaar zijn op de beurs. En net als aandelen kunnen ook obligaties in waarde schommelen. De waarde van obligaties is namelijk sterk afhankelijk van de marktrente. Dat kunnen we het beste verduidelijken met een voorbeeld. Stel: u koopt een obligatie met een rente van 3% op het moment dat de marktrente 2% is. Een obligatie kopen is dan dus rendabeler dan sparen. Een paar jaar later staat de marktrente echter op 4%: sparen levert dan dus meer geld op dan uw obligatie. U wilt ook gaan sparen, maar om dat te doen moet u eerst uw obligatie verkopen. Doordat sparen inmiddels aantrekkelijker is, is de vraag naar uw obligatie afgenomen. U moet daarom genoegen nemen met een lagere prijs dan u ervoor betaald heeft.

 

Kan ik bij Brand New Day beleggen in obligaties?
Bij ons kunt u beleggen in meerdere obligatiefondsen. Dit houdt in dat u niet in een enkele obligatie belegt, maar in vele obligaties tegelijkertijd. Met ons standaard obligatiefonds, het BND Euro Obligatie Indexfonds, belegt u bijvoorbeeld in obligaties van niet-landen van over de hele wereld en dat zorgt automatisch voor een betere spreiding van uw vermogen. U kunt bij ons uiteraard ook beleggen in staatsobligatiefondsen. Meer informatie over onze fondsen vindt u hier.

Meer weten?