Duurzaam beleggen op Earth Day

Duurzaam beleggen op Earth Day

Op 22 april is het “Earth Day”, in goed Nederlands ook wel bekend als Dag van de Aarde. Deze dag staat sinds 1970 in het teken van de milieubescherming. De laatste jaren meer met positieve benadering en minder gericht op actievoeren. Er is op milieugebied nog veel werk aan de winkel, maar er zijn ook veel positieve ontwikkelingen. Een daarvan willen we graag uitlichten: duurzaam beleggen.

In dit artikel

Duurzaam beleggen bij Brand New Day

Duurzaam beleggen is in opkomst. Niet alleen oog hebben voor een gezond rendement, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Wat eerst een nichemarkt was, is nu uitgegroeid tot een van de belangrijkste stromingen in de financiële wereld.

Hier werken we niet aan mee

Bij Brand New Day kunt u indexbeleggen. Dat betekent automatisch beleggen in duizenden verschillende bedrijven. Om dit overzichtelijk te houden en omdat wij duurzaamheid belangrijk vinden, hebben we duurzaamheidsregels opgesteld. Zo zorgen we ervoor dat bedrijven waar u via de Brand New Day-fondsen in belegt sowieso niet betrokken zijn bij:

We willen niks te maken hebben met bedrijven die hierin meegaan. En al helemaal geen inkomsten uit deze beleggingen halen. Vinden we logisch.

Maar wat dan wel?

Omdat wij geloven in de toekomst van duurzaam beleggen hebben we groene modelportefeuilles gemaakt. Waarmee u nog een duurzaamheidsstap verder gaat en wereldwijd belegt in bedrijven die de nadruk leggen op duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die windmolenparken bouwen. Dit zijn overigens geen loze woorden ingefluisterd door de marketingafdeling. Wij hebben spijkerharde cijfers over de CO2-uitstoot van deze bedrijven.

“Ons doel is beleggen in bedrijven met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Dit meten we in aantal ton CO2 per miljoen dollar aan omzet. Ons Duurzaam Wereld Indexfonds heeft 40 ton CO2 per miljoen omzet. Dat is circa 67% lager dan het traditionele wereldindexfonds.”
Arend Jan Velsink – Directeur Beleggen bij Brand New Day

Hoe dat kan? Voornamelijk omdat onze duurzame fondsen nog meer bedrijven uitsluiten dan onze ‘normale’ fondsen. Er is bijvoorbeeld geen plek voor bedrijven met fossiele brandstofreserves. Dat betekent geen Shell of andere oliebedrijven – en ook geen bedrijven die actief betrokken zijn bij kerncentrales. En in plaats van het vrijgekomen geld te spreiden over alle andere bedrijven, geven we bedrijven die goed zijn gepositioneerd voor de energietransitie voorrang.

Duurzaam beleggen betekent bij Brand New Day niet alleen “foute bedrijven” eruit filteren, maar ook actief gebruik maken van stemrecht om bedrijven aan te sporen om duurzame keuzes te maken.

Levert duurzaam beleggen hetzelfde rendement op?

In hetzelfde jaar dat “Earth Day” begon, stelde de Amerikaanse econoom Milton Friedman dat het enige sociale doel van bedrijven is om maximale winst voor aandeelhouders te maken. Zoveel mogelijk eigenbelang nastreven dus, en dan komt de rest vanzelf goed. Dit lijkt precies het tegenovergestelde van duurzaam beleggen te zijn. Of toch niet?
Bedrijven die duurzaamheid serieus nemen, hebben vaker een langere horizon en houden meer rekening met lange termijn risico’s. Hierdoor voorkomen ze dat ze bijvoorbeeld blijven zitten met investeringen in kolenmijnen die langzaam minder waard worden. Duurzaam beleggen zou dus wel eens beter kunnen renderen dan “traditioneel” beleggen. Dat blijkt ook uit de cijfers.

De cijfers

De duurzame wereldindex doet het sinds 2007 beter dan de traditionele index. Het risico voor de duurzame variant is iets hoger, dat betekent dat de koers meer op-en-neer beweegt. Dat is ook niet zo gek, want als er bedrijven worden uitgesloten houdt men een kleiner mandje over. Hoe kleiner het aantal aandelen, hoe groter de kans op beweging.
Ons meest duurzame wereld indexfonds bieden we sinds 2017 aan. Als u hierin belegt, heeft u sinds die tijd ook nét iets meer rendement behaald. Over de periode van 2017 tot nu was het rendement in totaal 98,76% voor duurzaam en 96,29% voor traditioneel.

Bron grafiek : Fondsen en koersen

Groene modelportefeuilles

Onze groene modelportefeuilles zijn pas negen maanden oud. Hierin zitten zowel duurzame aandelen als “green bonds” – dat zijn obligaties waarvan het geld actief bijdraagt aan verduurzaming. De neutrale groene modelportefeuille (met naar verhouding evenveel aandelen als obligaties), heeft de eerste negen maanden met 11,44% beter gerendeerd dan een vergelijkbare traditionele modelportefeuille met 11,29%.

Had Milton Friedman gelijk?

Moeilijke vraag, wellicht zou Milton Friedman nu voor maximaal rendement gaan met duurzaam beleggen. Het rendement op onze duurzame beleggingen is voor ons echter niet het enige dat telt. Het rendeerde in het verleden een tikje beter, maar we hebben geen glazen bol om te weten of dat zo blijft. Wat we wel weten is dat de aarde erop vooruitgaat met duurzaam beleggen. Happy Earth Day!

De Dikke Disclaimer

De CO2-uitstoot per miljoen dollar omzet van ons duurzame wereld indexfonds is 40 ton, vergeleken met 121 CO2 voor de traditionele variant. Voor ons duurzame Emerging Markets onderdeel van het Duurzaam Totaal aandelenfonds betreft het 93 t CO2 vergeleken met 321 t CO2 voor de traditionele variant. Dit is de data uit juni 2023.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven