Weinig zaken zijn zo vervelend als lekkage. Een badkamer die blank staat, of emmertjes op zolder. Bij beleggen bestaat er zoiets als dividendlekkage, maar we vertellen er direct bij: we hebben het lek gedicht. U heeft er dus geen last van, en hoeft er ook helemaal niets aan te doen. Maar we leggen toch graag uit hoe het precies zit.
In dit artikel
- Dividend, wat is dat ook alweer?
- Als belegger dividendbelasting terugvorderen
- Dividend in Brand New Day fondsen
- Hoe werkt het precies?
- Neem het dividendlek altijd mee in de kostenvergelijking
- Kan alle dividendbelasting in de fondsen teruggevorderd worden?
- Hoe zit het met het dividend dat onze aandelenfondsen aan u uitkeren?
- Oké. Maar waarom is het belangrijk?
Dividend, wat is dat ook alweer?
Spaarrekeningen en obligaties keren rente uit. Als u een aandeel bezit bent u mede-eigenaar. Als het goed gaat met het bedrijf, krijgt u een gedeelte van de winst. Die winstuitkering noemen we dividend. Over deze inkomstenbron betaalt u dividendbelasting, maar voor Nederlanders is dat een belasting die ze kunnen terugvorderen bij de belastingaangifte.
Met een beleggingsrekening bij Brand New Day bent u aandeelhouder en daarmee een heel klein beetje mede-eigenaar van een heleboel bedrijven. Dat gaat bij onze aandelenfondsen al snel over duizenden verschillende bedrijven. Per saldo krijgt u dan ook een klein beetje dividend van elk bedrijf.
Als belegger dividendbelasting terugvorderen
Eerlijk is eerlijk, het is op het eerste gehoor een beetje een vreemd verhaal. Alleen buitenlanders die belasting moeten ophoesten over het dividend dat Nederlandse bedrijven uitkeren. Nederlanders zelf betalen weliswaar óók die 15% dividendbelasting, maar kunnen die altijd weer terugvragen bij de belastingaangifte. Het líjkt een chauvinistische regeling, maar er zit een andere gedachte achter. In Nederland betalen beleggers namelijk ook al vermogensrendementsheffing, en de overheid wil beleggers niet dubbel belasten.
Dividend in Brand New Day-fondsen
De aandelenfondsen van Brand New Day beleggen op wetenschappelijke basis en wereldwijd gespreid in duizenden verschillende aandelen. Wereldwijd, dus het merendeel van het dividend ontvangen wij uit het buitenland. En de dividendbelasting hierover valt niet zomaar te verrekenen. Want u als eindbelegger ontvangt dit dividend niet. Het gaat naar de aandelenfondsen. En dat is een belangrijk verschil voor de Belastingdienst.
Hoe is het dan toch mogelijk dat u die buitenlandse dividendbelasting terugkrijgt? Doordat onze aandelenfondsen officieel ook fiscale beleggingsinstellingen (FBI’s) zijn. Dat maakt het mogelijk om ook de dividendbelasting terug te vorderen die onze aandelenfondsen aan het buitenland betalen. Daar komen wat fiscale hoepels bij kijken waar wij voor u doorheen springen, maar het betekent onderaan de streep lagere kosten voor u. Ongeveer 0,50% per jaar.
Dat lukt op twee manieren:
1. We benutten belastingverdragen met andere landen, zodat er niet te veel belasting over uw dividend wordt geheven.
2. Dividendbelasting die u toch aan buitenlandse belastingdiensten betaalt, kan verrekend worden met in Nederland verschuldigde belasting.
Hoe werkt het precies?
Stel dat we $ 100 dividend ontvangen van een Amerikaans bedrijf. Omdat Amerika een dividendbelastingtarief van 30% heeft, zouden wij dus eigenlijk $ 30 dividendbelasting moeten betalen in de VS. Dat is een stuk meer dan het Nederlandse tarief van 15%. Maar we profiteren van de belastingafspraken tussen Nederland en de Verenigde Staten, en daarom hoeven we geen $ 30 te betalen maar $ 15, namelijk het Nederlandse tarief (15%).
Buitenlandse dividendbelasting verrekenen in Nederland
Zijn we die dollars dus kwijt? Beleggingsfondsen die niet ‘dividendefficiënt’ zijn kunnen deze dividendbelasting inderdaad niet verrekenen met de Nederlandse belastingdienst. Maar dankzij de speciale fiscale structuur van onze indexfondsen kunnen wij dat wel. Onze aandelenfondsen krijgen ook de 15% dividendbelasting die we in het buitenland betaalden weer terug van de Nederlandse belastingdienst. Zo gaat er geen dividend verloren. En kan het hele dividend worden bijgeschreven bij het fondsvermogen.
Neem het dividendlek altijd mee in de kostenvergelijking
Doordat al onze fondsen fiscale beleggingsinstellingen zijn, zijn we nagenoeg geen geld kwijt aan dividendbelasting. Dat voordeel valt niet te behalen door beleggingsfondsen die bijvoorbeeld gevestigd zijn in exotische oorden als de Kaaimaneilanden, Bahama’s of Ierland.
Hoeveel scheelt dat onderaan de streep? Vergeleken met aandelenfondsen die geen gebruik kunnen maken van belastingverdragen scheelt het ongeveer 0,50% per jaar. In het bovenstaande voorbeeld zou van de $ 100 er maar $ 70 ontvangen worden.
De beleggingsfondsen die wel gebruik kunnen maken van belastingverdragen maar de rest niet kunnen terugkrijgen van de Nederlandse fiscus zijn ‘half dividendefficiënt’ – van de $ 100 aan dividend ontvangt het fonds $ 85. Het verschil van de Brand New Day aandelenfondsen met deze laatste categorie scheelt ongeveer 0,25% per jaar. Deze laatste categorie omvat nagenoeg alle exchange-traded funds. Van de $ 100 dividend die de Brand New Day aandelenfondsen ontvangen, kunnen wij de volle $ 100 bijschrijven bij het fondsvermogen. En dat maakt op termijn fors uit in uw jaarresultaat.
Kan alle dividendbelasting in de fondsen teruggevorderd worden?
Als u een kop leest met een vraagteken erachter, dan kunt u er vergif op innemen dat het antwoord ‘nee’ is. Er zijn namelijk landen waarmee de Nederlandse belastingdienst géén verdrag heeft om dividendbelasting te verrekenen in een FBI. Of er is wel een verdrag, maar het is administratief zoveel werk dat het niet lonend is om het terug te vragen. In Europa is bijvoorbeeld Finland zo’n land. Maar sinds de teloorgang aldaar van een zekere telefoontjesfabrikant, rond 2008, hebben aandelen uit dit land nog maar weinig weging in onze fondsen.
Hoe zit het met het dividend dat onze aandelenfondsen aan u uitkeren?
Het bovenstaande gaat over het dividend dat de aandelen in onze aandelenfondsen uitkeren. Maar onze fondsen keren ook rechtstreeks dividend uit aan u, hoe zit het daarmee precies? Over dit dividend dat wij aan u uitkeren houden we de wettelijke 15% dividendbelasting in. Dit kunt u vervolgens terugkrijgen met uw belastingaangifte. Wij hebben dat doorgegeven aan de belastingdienst, en het staat vooringevuld in de aangifte. Daar hoeft u weinig voor te doen. Als u deze dividendbelasting wilt controleren kunt u de dividendnota terugvinden in ons documentencentrum.
Het dividend dat u ontvangt van ons op uw pensioenbeleggingsrekening kunt u niet terugvragen. De pensioenrekening in box 1 is immers een geblokkeerde rekening. Daarom regelen wij de teruggave van deze dividendbelasting voor u. Zodat er ook op uw pensioenrekening er geen nodeloos dividendbelasting weglekt.
Oké. Maar waarom is het belangrijk?
De inschatting van 0,50% lagere kosten per jaar is goed om in uw kostenvergelijking mee te nemen. Want er zijn partijen waar u ogenschijnlijk goedkoper uit bent met beleggen. Tot u die 0,50% meerekent.
De Dikke Disclaimer
De schatting van 0,50% dividendlek is gebaseerd op de dividendbelasting in de afgelopen 25 jaar in de wereldwijde aandelenindex. De exchange-traded funds (ETF’s) die gebaseerd zijn in Ierland kunnen de helft hiervan terugkrijgen. Dit komt overeen met de vergelijking van het rendement van het BND Wereld Indexfonds Unhedged met een van de grootste wereldwijde ETF’s.