Als u er eenmaal op let, is er geen ontkomen aan. Volgens veel mensen is een wereldwijde crash op de aandelenmarkt dichtbij. Ze wijzen bijvoorbeeld op overtuigende grafieken, die altijd precies over de grafieken van eerdere rampen op de beurs passen. Soms is het een familielid of kennis die u probeert te overtuigen van naderend onheil, maar soms zijn het ook deskundigen die hun sporen verdiend hebben. Hoe gaat u hiermee om ?
In dit artikel
Een crash is onafwendbaar
Ook bij Brand New Day zijn we ervan overtuigd dat een crash onafwendbaar is. Of op zijn minst een koersdaling van minimaal 20 procent. Toch vinden we dat u hier (nog) niet te zwaar aan moet tillen. Voorspellingen zonder specifieke tijdshorizon en meetbare uitkomsten kunt u wat ons betreft gewoon negeren. Want de beurs kan volgende week al flink dalen maar ook pas in het volgende decennium. Het heeft geen zin om daar nu al rekening mee te houden. Ook al snappen we dat het wel even schrikken is als het zover is.
Doemvoorspellingen zijn populair
Voorspellingen dat het allemaal fout afloopt met de beurs (of de mensheid) zijn populair. Ze zijn een garantie voor aandacht en doorgaans best overtuigend. (Iemand die de crash van 2008 voorspelde, voorspelt het nu opnieuw!) Ook bestuurders van De Nederlandsche Bank hebben de neiging te waarschuwen voor turbulentie en spanningen op de beurs.
Natuurlijk is het goed om op uw hoede te zijn en geen roekeloze beleggingsavonturen te beginnen met geleend geld. Maar luisteren naar crashvoorspellingen kost doorgaans alleen maar rendement. De Amerikaanse belegger Peter Lynch stelde in zijn bestseller One Up on Wall Street dat beleggers veel meer geld hebben verloren met het anticiperen op beursdalingen, dan met beursdalingen zelf.
Saai is goed
Bij Brand New Day worden we er nooit moe van te herhalen dat niets zo goed werkt als het vasthouden aan saai indexbeleggen. Als uw beleggingshorizon lang genoeg is, maakt wat turbulentie en een daling op de beurs meestal niet veel uit. Dát er ooit weer een daling komt, weten we zeker. Maar geen beleggingsexpert kan een zinnig woord zeggen over wanneer.
Koersen stijgen op de lange termijn
De beurs is sinds 1928 sterk gestegen. Niet altijd in een rechte lijn – het kan immers niet alle dagen feest zijn. Sommige jaren zit het tegen. Zie hiervoor de grafiek van de Amerikaanse S&P 500 index sinds 1928. Als je de onderstaande grafiek bekijkt, lijkt het alsof de stijging van de beurs iets is wat begon in de jaren tachtig. Daarvoor leek er geen enkele stijging in te zitten.
Logaritmische schaal
Het lastige met zo’n grafiek is dat koersontwikkelingen voor de jaren tachtig in het niet vallen bij grotere absolute uitslagen. Terwijl absolute uitslagen niet zo heel interessant zijn, het rendement drukken we uit in percentages. Gemiddeld steeg de Amerikaanse beurs 10% per jaar. Dat valt in bovenstaande grafiek niet altijd duidelijk op. Een stijging van 100 naar 150 is voor beleggers hetzelfde als een stijging van 2000 naar 3000.
Daarom hebben we deze grafiek nog een keertje, maar dan in logaritmische vorm. Ingewikkeld begrip, op de middelbare school begrepen we ook nooit zo goed wat we ermee moesten. Maar het geeft een realistisch beeld van de koersontwikkelingen van de afgelopen 90 jaar.