Wat vinden we bij Brand New Day van crypto’s?

Wat vinden we bij Brand New Day van crypto’s?

Het zal weinig mensen zijn ontgaan: cryptovaluta zoals bitcoin zijn weer eens aan een stevige opmars bezig. Na een periode van dalende prijzen keerde het tij in 2023. De waarde van de digitale munt steeg dat jaar met 160%. De trend zette zich dit jaar voort, de piek van 2021 werd zelfs tijdelijk gepasseerd.

In dit artikel

Maar wat vindt Brand New Day van de bitcoin?

Elke kroegbaas weet dat je gesprekken over politiek en het geloof moet vermijden. Daar komt meestal ruzie van. Daar kan in sommige kringen ook het onderwerp cryptovaluta aan worden toegevoegd. De één doet het af als fopgeld of een half piramidespel, de ander ziet het als ‘de toekomst’. 

Wij houden ons bezig met zowel geld als de toekomst. En krijgen daarom regelmatig de vraag waarom we eigenlijk niet in bitcoins beleggen. Daar valt immers vet geld te verdienen!

Bitcoin als de toekomst

Niet lang geleden gold bitcoin als de grote disruptor van de financiële wereld. Mensen kunnen immers bitcoins naar elkaar overmaken zonder tussenkomst van een financiële instelling. In landen met een gebrekkige financiële infrastructuur kan dat een uitkomst zijn. Er werd zelfs gefantaseerd over hypotheken en leningen zonder dat er een bank aan te pas zou komen. 

Inmiddels is deze ‘crypto-anarchistische’ beweging een andere kant op bewogen. Sinds 2017 kan er in Chicago met termijncontracten gespeculeerd worden op de waarde van bitcoins. Begin 2024 werd het mogelijk bitcoins te kopen op de beurs in de vorm van ‘exchange traded funds’. Kennelijk is het toch een veiliger idee om met bitcoins te speculeren via een echte beleggingsrekening.

Snel rijk worden

Als u de ambitie heeft om snel rijk te worden, dan kunnen we u niet helpen. De finfluencers die jeugdige volgers enthousiast maken voor een wereld van hebzucht en dure auto’s beloven u gouden bergen. Wij gunnen iedereen zijn nering, maar deze categorie valt daarbuiten.

Snel rijk worden bestaat niet, wel kunt u groot gokken om op korte termijn een slag te slaan. Maar er is geen rendement zonder risico. De kans bestaat dat u uw hele investering verliest. Dat hoeft geen probleem te zijn als het om een beperkt bedrag gaat. Maar met pensioenvermogen is het volgens ons onverstandig om die kans te wagen.

Wij zijn saai

Wij beleggen op een degelijke manier. Met breed gespreide beleggingen in aandelen en obligaties gaan we uit van een langjarig positief rendement. Het rendement dat we behalen komt voort uit dividend (bij aandelen) en rente (bij obligaties). Soms stijgen de aandelenkoersen harder dan het dividendrendement. Door stijgende productiviteit neemt dan de verwachting over toekomstige dividendinkomsten toe.

Onze problemen met crypto’s

We hebben twee serieuze bezwaren tegen beleggen in crypto’s. De eerste is dat er geen rendement uit voortkomt. Geen rente, geen dividend. Het is ook geen grondstof waar fysiek vraag naar is. De enige mogelijkheid tot rendement is het vinden van iemand die meer wil betalen voor uw digitale munten dan u heeft gedaan. 

Het andere probleem is het risico. Een cryptokoersdaling van 10 procent op één dag is niet uitzonderlijk. Verdubbeling van de koers in een jaar is mogelijk. Halvering ook. Daar kunt u zich voor uw pensioen geen beleggingen in permitteren. 

Een hobby mag wat kosten

We gunnen iedereen van harte gouden bergen en rendementen van honderen procenten. Daarvoor moet u echter niet bij Brand New Day zijn. Geld dat u apart zet voor uw pensioen is serious money en daar gaan we niet mee gokken of overdreven risico’s mee nemen.

Als u geld over hebt en al uw serieuze geldzaken goed geregeld, waag gerust een gokje met crypto’s. Of met Nvidia, Tesla of weddenschappen op het komende EK voetbal. Met een speelpotje, als een hobby die ook wat geld mag kosten. Maar voor uw pensioen doen wij er dus niet aan mee.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven