Belastingaangifte doen over 2023? 11 tips

Belastingaangifte doen over 2023?
11 waardevolle tips

U heeft tot 1 mei om los te gaan met de vrienden van de blauwe enveloppen. Elk jaar weer een flinke klus. We kunnen ons eerlijk gezegd niet voorstellen dat iemand er echt zin in heeft, daarom gaan we het niet leuker of makkelijker maken. Maar we hebben wel tips om geld te besparen. Leest u mee?

In dit artikel

1. Controleer altijd de automatisch ingevulde bedragen

Volgens de Bond voor Belastingbetalers betalen Nederlanders jaarlijks meer dan 100 miljoen euro overbodige belasting. Vaak door gebrek aan kennis, maar ook omdat ze niet goed letten op automatisch ingevulde gegevens. Het is natuurlijk reuze handig dat de cijfertjes automatisch zijn ingevuld en meestal klopt het ook, maar foutjes komen voor.

Controleer daarom alle vooraf ingevulde gegevens goed. Ook die van uw rekeningen bij Brand New Day. Deze gegevens vindt u terug op uw jaaroverzicht als u inlogt bij MijnBND.

2. Check ook voorgaande jaren

Als u toch de administratie overhoophaalt om alles te controleren, neem dan de jaren vóór 2023 ook mee. Want misschien nam u toen die automatisch ingevulde aangifte wél voor lief, of blijken er toch aftrekposten te zijn waarvan u geen gebruik heeft gemaakt. Even nalopen dus, en dan het liefst met onderstaande tips bij de hand.

3. Doe het op tijd

U hoeft natuurlijk niet klokslag 00.00 uur op 1 maart achter uw laptop te kruipen, maar het is wel handig als u de belastingaangifte vóór 1 april doet. Dan verzekert de Belastingdienst namelijk dat u uiterlijk 1 juli uw voorlopige aanslag ontvangt óf belastingteruggave gestort krijgt. Dat is handig om twee redenen:

Goed om te weten: schuift u liever dit soort klusjes zo ver mogelijk voor u uit? Of komt het allemaal niet zo goed uit omdat u op wereldreis bent? Vraag dan uitstel aan. Dan verschuift de deadline waarop uw aangifte binnen moet zijn op naar 1 september 2024.

4. Gebruik het belastingvoordeel van uw pensioenrekening

Heeft u een bedrag gestort op uw pensioenrekening bij Brand New Day? Dat levert u niet alleen een mooi pensioenpotje voor later op, maar voor nu vaak ook flink wat belastingvoordeel. Benieuwd hoe u de jaar- en reserveringsruimte verwerkt in uw aangifte? Dat leggen we hier uit.

5. Let op de aftrekposten

Aftrekposten zijn nóóit vooraf voor u ingevuld. Toch zijn er best veel zaken waarvoor u belasting mag aftrekken. Een paar op een rij:

Lees meer over belastingvrij schenken. De belastingdienst heeft op een rijtje gezet welke aftrekposten er allemaal zijn.

6. Verdeel aftrekposten over u en uw (fiscaal) partner

Doet u samen met uw partner aangifte? Dan is het zonde om dat fiscale partnerschap niet optimaal te benutten. In sommige gevallen loont het namelijk om bepaalde aftrekposten zo gunstig mogelijk te verdelen per persoon. U krijgt, terwijl u de aangifte doet, ‘live’ te zien hoeveel belasting u samen moet betalen of terugkrijgt en hoe dat verdeeld is per persoon. U kunt dan gemakkelijk schuiven met de posten om de beste uitkomst te vinden. Trial and error dus.

Bent u vorig jaar gescheiden? Dan mag u tóch over heel 2023 belastingaangifte doen samen met uw ex-partner.

7. Wisselend inkomen? Maak er slim gebruik van

Bij een sterk wisselend inkomen over de afgelopen jaren kunt u vaak gebruikmaken van de middelingsregeling. U neemt dan het gemiddelde inkomen van drie aaneengesloten kalenderjaren en berekent de belasting die u hierover moet betalen. Vaak levert dit een voordeel op ten opzichte van de ‘normale’ regeling. U kunt elk jaar maar eenmaal gebruiken. Er geldt een drempelbedrag van €545. Lees meer over deze regeling bij de belastingdienst.

Wanneer is de middelingsregeling bijvoorbeeld van toepassing?

Let op: de middelingsregeling wordt afgeschaft. De laatst mogelijke periode waar u nog gebruik kunt maken van deze regeling is 2022/2023/2024.

… en dan nu wat praktische tips

8. Pak alle documenten er alvast bij

U denkt misschien: nogal wiedes. maar u zal niet de eerste zijn die vol frisse tegenzin aan de belastingaangifte begint, om er vervolgens achter te komen dat het tóch wel handig was geweest als die WOZ-beschikking en jaaropgave gewoon van tevoren klaarlagen.

Het jaaroverzicht van Brand New Day kunt u gemakkelijk downloaden in MijnBND onder het kopje ‘Mijn documenten’.

9. Liever via de app?

In de meeste gevallen kan dat! Dat doet u eenvoudig via de app ‘Aangifte inkomstenbelasting’ van de Belastingdienst. Aangifte via de app is niet mogelijk als u bijvoorbeeld een onderneming heeft, inkomsten uit het buitenland of diverse aftrekposten heeft.

En tot slot nog een paar tips voor dit jaar..

10. Wees die ongewenste aanslag voor!

Verandert uw situatie dit jaar behoorlijk ten opzichte van vorig jaar? (Bijvoorbeeld als u voor uzelf bent begonnen.) Dan kan het gebeuren dat u in 2024 ongemerkt te weinig belasting betaalt. Vraag in dat geval een voorlopige aanslag aan bij de Belastingdienst. Daarin kunt u het te verwachten inkomen voor dit jaar opgeven, waarmee de Belastingdienst een schatting maakt van hoeveel belasting u moet betalen. U kunt dit dan in termijnen betalen en hiermee voorkomt u dat u volgend jaar ineens een groot bedrag moet betalen.

11. Uw jaarruimte is flink hoger

De Wet toekomst pensioenen is vorig jaar ingegaan. Dat betekent een grotere jaarruimte voor mensen die zelf hun pensioen opbouwen. In sommige gevallen wel drie keer zo groot! Maak hier gebruik van.

Wat zijn ook alweer de voordelen van pensioenbeleggen? U betaalt geen vermogensbelasting over het bedrag op de pensioenrekening, en u krijgt minimaal 36,93% terug van de storting. Bij uitbetaling op pensioenleeftijd vallen de meeste mensen in een lagere belastingschaal.

Ten slotte nog een kleine extra tip, het uitrekenen van de jaarruimte en met name de reserveringsruimte is elk jaar een uitzoekklusje. Heeft u het uitgerekend? Bewaar het dan. U zal er in 2025 blij mee zijn.

Zit u met vragen? Of wilt u een rekening openen?

Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Bent u nog geen klant bij ons, of bent u van plan een nieuwe rekening bij Brand New Day te openen en heeft u daar een vraag over? Plan dan gerust een belafspraak in.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven