Instappen als de beurs piekt – is dat verstandig?

Instappen als de beurs piekt – is dat verstandig?

De beurs bereikte onlangs een nieuwe ‘all-time high’ – de aandelen stegen tot recordhoogtes. Hartstikke fijn nieuws voor beleggers. Zij zagen hun vermogen flink in waarde toenemen. Een moeilijker verhaal wordt het als u nog twijfelt over beleggen. Of, wanneer u wel al belegt, als u overweegt om méér te gaan beleggen. Is dat wel verstandig met de koersen op een piek?

In dit artikel

Geen glazen bol

Wij hebben bij Brand New Day best verstand van beleggen, maar we hebben geen glazen bol. Dus we hebben geen idee of de beurs binnenkort verder stijgt of juist zal dalen. Wel kunnen we op basis van het verleden zeggen of het wel of niet verstandig is om nu ‘in te stappen’.

We zitten meestal onder de top

Het is goed om te beseffen de beurs in de afgelopen dertig jaar 9 van de 10 dagen lager stond dan een eerder gehaalde top. En dat was een periode van forse rendementen. Soms als er een nieuwe top behaald wordt, volgt er daarna weer een hogere top. Dat u met beleggen niet elke dag een positief rendement kunt bijschrijven, en er tijden zijn dat u onder een eerdere top noteert – dat hoort er nu eenmaal bij.

De wanhoop nabij?

De schatrijke 19e eeuwse bankier Nathan Rothschild zei ooit dat je aandelen moet kopen als iedereen de wanhoop nabij is en de verliezen zich opstapelen. Koop als het bloed door de straten loopt. Dat is een mooie uitspraak en het klinkt ook aannemelijk. We beginnen liever met beleggen op het allerlaagste punt, dan aan de top. Vooral met de kennis van morgen. Want op het moment zelf is niet te zeggen waar we ons in een toekomstige grafiek bevinden.

Beursnieuws kunt u negeren

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steevast dat particuliere beleggers die actief kopen en verkopen op termijn minder rendement maken dan beleggers die gewoon rustig blijven zitten. Dat betekent dat u het beursnieuws gewoon kunt negeren. Het heeft geen zin om te analyseren hoe hoog of laag de beurs staat vergeleken met een tijd geleden.

Het rendement is hoger dan in de krant staat

Als we de media mogen geloven, is het groot nieuws als de AEX een nieuwe top bereikt. Maar eigenlijk is de waarde van beleggingen in de tussentijd harder gestegen. Het is een wat ingewikkeld verhaal: de beursindex daalt namelijk iets als er dividend wordt uitgekeerd aan de beleggers. Dat scheelt zo’n 3% per jaar. Daarom geeft de minder bekende AEX-herbeleggingsindex (AEX GR), die het dividend wél meeneemt, eigenlijk een beter beeld.

Langetermijnvisie

Beleggen doet u voor de lange termijn, met geld dat u niet plotseling nodig heeft voor een nieuwe wasmachine of een verbouwing aan uw huis. De koers waarop u nu instapt maakt over tien jaar weinig uit.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven