Afdrukken

Wat is een overbruggingslijfrente?

 

Heeft u een lijfrenteverzekering of -rekening? Dan is de waarde van dat pensioenpotje bedoeld als aanvulling op uw pensioen. De gebruikelijke optie is dan ook dat u de waarde van zo’n rekening of verzekering laat uitkeren vanaf uw pensioenleeftijd. Dat doet u door een direct ingaande lijfrente aan te kopen.

Liever eerder met pensioen of wat daagjes minder werken? Dan kunt u het bedrag van zo’n lijfrenteverzekering- of rekening eerder laten uitkeren. U gebruikt het geld dan als overbrugging tot u écht pensioen ontvangt. Zo’n uitkering heet – u raadt het al – een overbruggingslijfrente.

Heb ik recht op een overbruggingslijfrente?

Niet iedereen kan zomaar een overbruggingslijfrente aankopen. Alleen mensen die vóór 2006 aanvullend pensioen hebben opgebouwd via een lijfrenteverzekering of -rekening, mogen een overbruggingslijfrente aanvragen.

In dat geval zijn er twee opties: als u na 31-12-2005 geen extra aanvullend pensioen meer heeft gestort op de lijfrenteverzekering of -rekening, dan mag u het hele bedrag van die lijfrente gebruiken als overbrugging tot uw pensioen.
Heeft u een verzekering of rekening waarmee u zowel vóór als na 31-12-2005 lijfrente heeft opgebouwd? Dan mag u alleen de waarde op 31-12-2005 gebruiken als overbruggingslijfrente. Het bedrag dat u na die datum heeft opgebouwd kunt u laten uitkeren vanaf het jaar waarin u de pensioenleeftijd bereikt.

Wanneer mag ik mijn overbruggingslijfrente laten uitkeren?

De ingangsdatum van de overbruggingslijfrente mag u helemaal zelf bepalen. De einddatum niet. Die ligt altijd op het moment dat u het pensioen via uw werkgever laat uitkeren óf het moment dat u de AOW-leeftijd bereikt.

Koopt u een overbruggingslijfrente aan? Houd er dan rekening mee dat u maximaal €63.288 per jaar mag laten uitkeren. Komt u boven dit bedrag? Dan kunt u het overige later laten uitkeren als aanvulling op uw pensioen.

De overbruggingslijfrente is trouwens een periodieke uitkering. U mag zelf bepalen of u die uitkering één keer per jaar, halfjaar, kwartaal of per maand ontvangt. Het bedrag ineens ontvangen is geen optie.

Keert Brand New Day overbruggingslijfrenten uit?

Nee, helaas. Alleen verzekeraars mogen een overbruggingslijfrente aanbieden, en dat zijn wij niet. U kunt uw geld bij ons trouwens wel gewoon laten uitkeren vóór uw AOW-leeftijd. Zo’n uitkering verschilt wel op een paar punten van een overbruggingslijfrente:

Lijfrente-uitkering vóór AOW-leeftijd Overbruggingslijfrente
Ingangsdatum Ieder gewenst moment Ieder gewenst moment
Duur uitkering 20 jaar + het aantal jaren tot uw AOW-leeftijd Tot uw AOW-leeftijd of tot het moment dat u pensioen van uw werkgever ontvangt
Maximale uitkering per jaar € 22.443 € 63.288
Welk bedrag mag u gebruiken? Het volledige saldo van uw lijfrente Alleen het bedrag dat u vóór 31-12-2005 inlegde
Frequentie van uitkering Jaarlijks, per halfjaar, per kwartaal of maandelijks Jaarlijks, per halfjaar, per kwartaal of maandelijks

Wilt u meer lezen over onze lijfrente-uitkering? Dat doet u hier.

Scroll naar boven