Pensioen voor zzp’ers

Of voor freelancers. Zelfstandige professionals. Ondernemers. Of werkgevers. Of gewoon een werknemer zonder een bedrijfspensioen. Hoe u uzelf ook noemt, als u zelf verantwoordelijk bent voor het bij elkaar beleggen van uw oude dag, bent u bij Brand New Day aan het goede adres.

Eerst even wat over ons

Niet omdat we zo graag over onszelf praten, maar we kunnen ons voorstellen dat u nog niet eerder van ons hoorde. Wij richtten Brand New Day 10 jaar geleden op, in 2010. Begonnen als ambitieuze ondernemers, vastberaden om vermogensopbouw voor iedere Nederlander makkelijk te maken. In die 10 jaar zijn we behoorlijk gegroeid. We helpen nog niet iedere Nederlander, maar wel zo’n 300.000. En dat ondernemende verdwijnt niet: we rennen dus nog steeds keihard voor onze klanten en rennen onszelf daarbij ook nog weleens voorbij. Maar áltijd omdat we het beste willen voor onze klanten.

Wat zeggen onze klanten? 

Rennen we wel hard genoeg? Dat mogen alleen onze klanten zeggen.

 

chair_balloon_yellow

De spelregels en belastingvoordelen

De Belastingdienst betaalt mee aan uw pensioen.  De inleg die u op uw pensioenrekening doet, mag u namelijk aftrekken van uw belastbare inkomen tijdens uw belastingaangifte. Scheelt dus behoorlijk wat geld, zeker op de lange termijn. Na uw pensioenleeftijd laat u het totale bedrag uitkeren en betaalt u alsnog belasting. Maar dan wél tegen het lagere AOW-tarief.

Bovendien valt het totale vermogen van uw pensioenrekening in box 1. U betaalt hierover dus geen vermogensbelasting. Aan deze voordelen zijn wel enkele spelregels verbonden. Zo mag u het bedrag op de pensioenrekening bijvoorbeeld niet in een keer opnemen en mag u niet onbeperkt inleggen.

Beleggen voor uw pensioen

Dat klinkt spannend, maar is eigenlijk best wel saai. We beleggen uw geld namelijk op wetenschappelijke wijze.

 1  Indexbeleggen

Bij indexbeleggen beleg je gewoon ‘in de hele markt’. Ons standaard aandelenfonds, het BND Wereld Indexfonds Hedged, volgt bijvoorbeeld de FTSE Developed Index. Deze index volgt de prestaties van de 2200 grootste bedrijven ter wereld. Belegt u in zo’n fonds, dan belegt u dus in 2200 bedrijven tegelijkertijd.

 2 Lifecyclebeleggen

Het zou zuur zijn als vlak voordat u het geld nodig heeft  uw beleggingen in rook opgaan door een crash op de beurs. Daarom doen we aan ‘lifecyclebeleggen’. Uw geld wordt dan steeds veiliger belegd. Lees: minder aandelen, meer obligaties. Dat doen we vanaf 10 jaar voor de einddatum. Wilt u dit niet? Dan kunt u lifecyclebeleggen gewoon uitzetten. U betaalt hiervoor geen extra kosten.

 3  Dividend efficiënte fondsen

Beleggingsfondsen beleggen voor een groot deel in buitenlandse beursgenoteerde bedrijven. Als deze bedrijven dividend uitkeren, houdt de buitenlandse overheid daar dividendbelasting over in. Die belasting bent u normaal gesproken kwijt. Maar door een speciale fiscale status krijgen de BND Wereld Indexfondsen en het BND Small Cap Wereld Indexfonds deze ingehouden belasting wél terug. En dat levert op jaarbasis ongeveer 0,50% extra rendement op.

Levert het wat op?

Jazeker. Dat ziet u hiernaast: de rendementen per jaar per profiel. Dit zijn de échte rendementen, dus het rendement dat onze klanten met zo’n profiel ook behaald hebben, na aftrek van alle beheerkosten.

Zeer offensief
90% aandelen, 10% obligaties
Offensief
70% aandelen, 30% obligaties
Neutraal
50% aandelen, 50% obligaties
Defensief
30% aandelen, 70% obligaties
Zeer defensief
10% aandelen, 90% obligaties

De netto rendementen per profiel


Profiel Zeer offensief Offensief Neutraal Defensief Zeer defensief
2010 6,28% 5,64% 5,00% 4,37% 3,73%
2011 -5,50% -2,79% -0,08% 2,62% 5,33%
2012 13,05% 11,01% 8,98% 6,95% 4,92%
2013 24,54% 18,79% 13,04% 7,28% 1,53%
2014 8,94% 8,93% 8,91% 8,90% 8,88%
2015 1,05% 0,86% 0,66% 0,46% 0,27%
2016 7,26% 6,31% 5,35% 4,39% 3,44%
2017 15,60% 12,21% 8,82% 5,43% 2,04%
2018 -9,21% -7,19% -5,18% -3,16% -1,14%
2019 22,75% 18,84% 14,94% 11,03% 7,13%
Gemiddeld 7,96% 6,95% 5,88% 4,75% 3,57%

De kleine lettertjes: Rendementen per profiel van de standaardfondsen voor de beleggingsrekening en de kinderrekening: het BND Wereld Indexfonds (aandelen, tot en met 25 februari 2016) en het BND Wereld Indexfonds Hedged (aandelen, vanaf 26 februari 2016) en het Euro Staatsobligatiefonds Kort (obligaties, tot en met 31 maart 2014) en het BND Euro Obligatie Indexfonds (obligaties, vanaf 1 april 2014), ná aftrek van beheerkosten en met jaarlijks herbalanceren op 31 december. Rendementen uit het verleden bieden géén garantie voor de toekomst.

De voor en tegens van de zzp-pensioenrekening

Voor u aan zo’n pensioenrekening begint, willen we natuurlijk wel het volledige plaatje schetsen.

  • De Belastingdienst betaalt mee aan uw pensioen. U mag uw inleg namelijk bij uw belastingaangifte jaarlijks aftrekken van uw belastbare inkomen.
  • Onze fondsen zijn dividend efficiënt (en dat levert u per jaar gemiddeld 0,50 % extra rendement per jaar op).
  • U betaalt geen vermogensbelasting over het geld op uw pensioenrekening.
  • U dient uw vermogen vanaf uw pensioenleeftijd te laten uitkeren. Laat u het bedrag eerder uitkeren, dan is de minimale periode hiervoor 20 jaar plus het aantal jaren tot uw AOW-leeftijd.
  • U mag enkel inleggen als u een pensioentekort (of jaarruimte) heeft. U berekent uw jaarruimte eenvoudig hieronder.
  • Beleggen brengt risico’s met zich mee (al kunt u deze risico’s gedeeltelijk afdekken).

Bereken uw jaarruimte

| Afgerond in hele euro's
| Afgerond in hele euro's
| Afgerond in hele euro's
Bereken uw jaarruimte
Uw jaarruimte is € 0.00 Stuur mij de uitkomst Deze berekening is een indicatie van uw jaarruimte. Voor de meest up-to-date berekening kunt u terecht bij de Belastingdienst. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.
Loader

Controleer het formulier en probeer het nog eens.

Het resultaat is verstuurd.

Terug naar het resultaat
1

De kosten

Freelancers, zzp’ers, werkgevers, werknemers zonder bedrijfspensioen, deelnemers aan onze workshops: onze zzp-kostenstructuur is voor iedereen beschikbaar. Wel hebben we die kostenstructuur in de loop der jaren een aantal keer aangepast. De kosten die u betaalt zijn daarom afhankelijk van wanneer u klant bent geworden.

piggybank_YELLOW
banana_YELLOW

Duurzaam beleggen

U staart zich natuurlijk niet blind op onze lage kosten en prima rendementen. Terecht, want uw gewin moet niet ten koste gaan van mens en milieu. Bent u nu benieuwd naar hoe duurzaam onze fondsen precies zijn? We vertellen u er graag meer over.

Handig om te weten

Misschien zit u nog met enkele vragen. Wat als Brand New Day failliet gaat? En waar zit u precies aan vast? De antwoorden vindt u hieronder.

Staat mijn pensioengeld veilig?

Ja, als wij failliet gaan, vallen al uw beleggingen buiten ons faillissement.

Wat als ik overlijd?

Dat gaat hopelijk nog héél lang niet gebeuren. Maar als u overlijdt, krijgen uw erfgenamen 100% van het geld op uw pensioenrekening.

We doen niet moeilijk

Verplichtingen hebben we zelf ook een hekel aan. We bieden u dus graag zoveel mogelijk vrijheid en flexibiliteit. Géén verplichting om geld te storten. Geen contract. Geen geld op de rekening? Geen kosten.

Beleggen doen we niet zelf

Nee, dat laten we voor de meeste fondsen over aan een van de beste op dit gebied: Vanguard, de één na grootste vermogensbeheerder ter wereld.

graph_people_YELLOW

Dit moeten we nog even melden van onze huisjurist

Om de rekening te openen, moet u minimaal 18 jaar oud zijn. We kennen geen minderjarige die zich al druk maakt over z’n pensioen, maar toch. En u moet natuurlijk een pensioentekort hebben. Voor dit product hebben wij nog aanvullende documenten:

Risico indicator AFM risico 4

Een rekening openen

U heeft als ZZP’er te maken met nogal wat haken en ogen. Uitzonderingen die regels bevestigen. En meer dingen waar de Belastingdienst het vast leuker mee maakt voor de boekhouder, maar niet makkelijker voor u. Daarom zouden wij u na het openen van de rekening graag nog even telefonisch te woord staan. Om even kennis te maken, maar vooral om de rekening nog eens één keer na te lopen en om te kijken of alles duidelijk en naar wens is. Uiteraard doen wij dit kosteloos en wanneer het u uitkomt.

Wilt u eerst bellen en daarna de rekening openen? Dat kan natuurlijk. Plan dan hier een belafspraak in. Uiteraard hebben wij voor het openen van de rekening wel een aantal gegevens nodig van u.