Ik ben ondernemer

Of u nou een struggelende zelfstandige bent, een florerende freelancer of een doortastende DGA: uw pensioen regelt zich niet vanzelf. Gelukkig is het in orde maken van uw pensioen tegenwoordig een fluitje van een cent.

Pensioen in Nederland

In Nederland bestaat het pensioen uit drie pijlers:

AOW

Dit is uw basispensioen, iedereen die in NL woont en belasting betaalt ontvangt dit. De overheid regelt dit, hoeft u zelf niets voor te doen. De hoogte wordt ieder jaar aangepast aan de hand van de ontwikkeling van het minimumloon.

Werkgeverspensioen

Ook wel collectief pensioen of pensioen via een werkgever genoemd. De hoogte hangt af van waar het pensioen wordt opgebouwd en hoeveel uw werkgever inlegt. Dit bedrag komt boven op uw AOW.

Particulier pensioen

Dit is pensioen dat u zelf opbouwt naast uw AOW en eventueel werkgeverspensioen. Bijvoorbeeld door te sparen of beleggen. Officieel wordt dit lijfrente genoemd, maar wij noemen het een pensioenrekening.

Iedere Nederlander heeft dus straks recht op AOW. U ook, maar u bent op dit moment niet in loondienst en misschien ook nooit geweest. Uw eventuele werkgeverspensioen zal dus waarschijnlijk niet voldoende zijn. U bent grotendeels afhankelijk van de derde pijler: particulier pensioen. En dat moet u echt helemaal zelf opbouwen. Gelukkig kan dat eenvoudig bij Brand New Day.

DGA of zzp’er

We hebben het hier over ondernemers, maar wij weten ook heus wel dat we die niet allemaal over één kam kunnen scheren. Voor het gemak maken we even onderscheid tussen Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) en zzp’ers.
blue02

DGA

De Belastingdienst ziet u als DGA als u minimaal 5% van de aandelen in een bv heeft en u zelf ook werkt voor deze bv. Voor de Pensioenwet geldt dat u DGA bent als u minimaal 10% van de aandelen in uw bedrijf (direct of indirect) bezit.

Wat kunt u doen?
Veel DGA’s vertrouwen erop dat hun onderneming later voor genoeg geld verkocht kan worden om als pensionado op dezelfde voet verder te kunnen leven. Dat hopen wij natuurlijk van harte met u mee, maar niets is gegarandeerd in het leven. Daar weet u als ondernemer alles van. Een pensioenpotje opbouwen voor later is altijd verstandig. De manier waarop bepaalt u zelf: sparen of beleggen.

Zzp

Als zelfs werknemers in loondienst er goed aan doen een extra pensioenpotje te openen, is het voor zzp’ers helemaal verstandig om actie te ondernemen. Maar hoe? En vooral: hoeveel? Stel, u werkt vijf dagen in de week. Dan is het een goede stelregel om één dag van die week voor uw pensioen te werken. Anders gezegd: u zou ongeveer twintig procent van uw (bruto) inkomen als zzp’er voor later opzij moeten zetten om na uw pensioen op dezelfde voet verder te kunnen leven. 

Illustration_18_PiggyBankSide_Blue

Onze oplossingen

Pensioensparen

Met een pensioenrekening-sparen spaart u voor later. Dat werkt net als een 'gewone' spaarrekening met als grote verschil dat u niet aan uw gespaarde centen kunt komen tot u met pensioen gaat, en intussen in aanmerking komt voor een fijn belastingvoordeel.

Ik wil sparen voor mijn pensioen

Pensioenbeleggen

Beleggen voor uw pensioen werkt net iets anders dan sparen. U loopt meer risico dan bij een pensioenrekening-sparen, maar het rendement is vaak wel hoger. Zoals bij elke pensioenrekening, biedt de overheid hier een aanzienlijk belastingvoordeel.

Ik wil beleggen voor mijn pensioen

Zo werkt een pensioenrekeninig

Als u later net zo wilt leven als nu, is het verstandig om ieder jaar iets in een pensioenpotje opzij te zetten. Bovendien komt u dan in aanmerking voor serieus belastingvoordeel. Dat zit zo: het bedrag dat u jaarlijks op uw pensioenrekening stort, mag u het jaar erop weer van uw inkomen aftrekken bij de belastingaangifte. Niet onbeperkt natuurlijk, er is een maximum: uw jaarruimte. En als ondernemer is uw jaarruimte wellicht groter dan u denkt. 

Uw jaarruimte berekent u hier in een handomdraai.
pink04
pink02

Vrij sparen of beleggen?

Geld opzij zetten, maar niet speciaal voor uw pensioen? Misschien voor een verbouwing of verre reis? Kijk dan eens naar onze ‘gewone’ spaar- of beleggingsrekening. Zonder belastingvoordeel, maar ook zonder fiscale regels.

Meer over onze beleggingsrekening
Meer over onze spaarrekening

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Liever even bellen?


We helpen u graag met het beantwoorden van al uw vragen. Bijvoorbeeld over jaarruimte, het openen van een rekening of MijnBND. Zorgt u voor een kop koffie en een goede stoel? Dan doen onze experts de rest.

Dit moeten we melden van onze huisjurist

Om een rekening te openen bij Brand New Day moet u:
Meer belangrijke informatie:

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven