Voor de AOW-leeftijd uw pensioenpotje aanspreken?

Voor de AOW-leeftijd uw pensioenpotje aanspreken? Dat kan! (Maar is niet eenvoudig)

Als u jarenlang voor uw pensioen heeft belegd, heeft u misschien een flink bedrag op uw pensioenrekening staan. Goed bezig! Maar omdat uw AOW-leeftijd steeds later valt, is het misschien een fijn idee om te weten wat de mogelijkheden zijn om eerder al over uw pensioenvermogen te beschikken. We zeggen er direct bij: daar zitten enige haken en ogen aan.

In dit artikel

Eerder een pensioenuitkering kopen

Met het geld uit uw pensioenpotje kunt u vanaf uw AOW-leeftijd een uitkering kopen. U bent flexibel in de keuze hoe lang deze uitkering loopt, als het maar minimaal 5 jaar is. Er is één extra beperking, en dat is dat u bruto maximaal €26.463 per jaar mag ontvangen. Heeft u een groter pensioenpotje? Dan moet u de uitkering over meerdere jaren uitsmeren.

Uw pensioenpotje één of meerdere jaren voor u de AOW-leeftijd bereikt laten ingaan, dat is eigenlijk niet de bedoeling. Maar het kan wel. Als u eerder een uitkering wilt ontvangen uit uw pensioenpotje, dan moet de uitkering 20 jaar lopen vanaf uw AOW-leeftijd plus het aantal jaar dat u jonger bent dan de AOW-leeftijd. Als u eerder wilt stoppen met werken, moet er dus veel vermogen in uw pensioenpotje zitten als de maandelijkse uitkering iets wil voorstellen.

Stel, uw AOW-leeftijd is 67 jaar, maar u wilt al op 63-jarige leeftijd een uitkering van uw opgebouwde pensioenpotje ontvangen. De minimale duur van de uitkering na uw AOW-leeftijd is dan dus 20 jaar. Maar omdat u 4 jaar vóór uw AOW-leeftijd al wil beginnen, is de minimale duur 24 jaar.

Oude pensioenrekeningen hebben iets meer ruimte

Vroeger kon iedereen met 65 jaar met pensioen. En de pensioenrekeningen uit die tijd – dus die vóór 2014 al bestonden – mogen wél iets eerder dan de AOW-leeftijd worden uitgekeerd. Namelijk in het jaar dat u 65 wordt. Dan mag u op uw 65e de uitkering laten ingaan, waarmee u dus kunt kiezen voor een uitkeringstermijn van bijvoorbeeld 5 jaar.

Klanten die bij ons in 2013 al een rekening hadden, hebben we hierom in 2014 een nieuwe pensioenrekening gegeven. Zodat u een ‘oude’ en een ‘nieuwe’ pensioenrekening bij ons heeft. Daardoor valt al het rendement sinds 2014 op uw oude pensioenrekening – dat gewoon doorloopt – aan te wenden valt voor een uitkering als u 65 wordt.

Het pensioenvermogen in één keer opnemen

Het is mogelijk om het opgebouwde pensioenvermogen in een keer op te nemen. Maar dat is bijna nooit aan te raden. Het pensioenvermogen is bedoeld als aanvulling voor uw oude dag, en daarom heeft de overheid een boeterente van 20% ingesteld voor het tussentijds opnemen van het pensioenvermogen. Deze boete heet revisierente. Daarnaast moet u uiteraard inkomstenbelasting afdragen. Als u in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting valt, ontvangt u daardoor maar 30,5% van uw pensioenpotje.

Als u arbeidsongeschikt raakt

Stel dat u een flinke pensioenrekening heeft, maar onfortuinlijk genoeg arbeidsongeschikt raakt tijdens de opbouwfase van uw aanvullende pensioen. Dan heeft u allicht te maken met een forse inkomstenterugval. Voor deze situatie heeft de overheid de regel ingesteld dat u onder voorwaarden het pensioenvermogen kunt opnemen. Wel betaalt u natuurlijk inkomstenbelasting over het bedrag. Het maximale bedrag dat u kunt opnemen is € 50.063 (2024).

Lagere inkomstenbelasting na AOW

Keurig wachten tot u ‘gewoon’ uw lijfrente kan laten ingaan heeft nog een extra voordeel. Als u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, wordt er een extra schijf inkomstenbelasting geïntroduceerd. Over uw eerste € 38.098 inkomen krijgt u te maken met 19,07% inkomstenbelasting. Dat is aanmerkelijk lager dan de reguliere 36,97% belasting. Laat u de lijfrenteuitkering eerder ingaan, dan kan het zijn dat u dit voordeel misloopt – tot u eenmaal de AOW-leeftijd bereikt.

Scroll naar boven