
De financiële toekomst van jongere generaties staat onder druk. Juist voor hen is het belangrijk om bijtijds na te denken over pensioen en beleggen. Uw rol als adviseur daarin is cruciaal. Op 10 april 2025 organiseerden we daarom een inspiratiesessie voor bij ons aangesloten adviseurs om samen meer grip te krijgen op deze nieuwe generatie pensionado’s. Lees hier meer over de presentaties van Vanguard, Milou Brand en wijzelf.
Brand New Day
Dennis Burgemeestre van Brand New Day trapte de bijeenkomst af met een update over het afgelopen jaar. De cijfers spreken duidelijke taal:
- Het aantal rekeningen steeg met 23% naar 369.000
- Het klantvermogen groeide met 31% naar € 8,5 miljard
- De totale stortingen gingen met 38% omhoog naar € 2,2 miljard
Bijzonder opvallend: de gemiddelde leeftijd bij het openen van een rekening is verder gedaald naar 40,9 jaar. Ook groeit het pensioenbewustzijn bij vrouwen en jongeren, wat laat zien dat de missie van Brand New Day, iedereen een extra pensioenpotje, steeds meer aansluiting vindt bij een brede en jongere doelgroep.
Ondersteuning voor adviseurs
Brand New Day blijft inzetten op een sterke samenwerking met adviseurs. Denk aan:
- Persoonlijk contact: inmiddels hebben we 5 accountmanagers en 1 relatiemanager
- Snel en makkelijk rekeningen openen via onze vernieuwde adviseurstool
- Ondersteuning met het Stappenplan vermogensadvies: een handige toolkit met uitleg over indexbeleggen, tips en alle benodigde documenten
Ook is Brand New Day zichtbaar als kennispartner, via gratis bij te wonen webinars en seminars, inhoudelijke sessies op events van FFP en PPM en natuurlijk met exclusieve inspiratiesessies voor adviseurs, zoals deze.
Flexibele pensioenoplossing voor werkgevers
Een belangrijke ontwikkeling is de introductie van onze Werkgever pensioenrekening-beleggen, een flexibele oplossing in de derde pijler. Accountmanager Robert-Jan Pool gaf toelichting en legde uit dat deze oplossing inspeelt op de verruiming vanuit de Wet toekomst pensioenen en zich richt op:
- De witte vlek: mensen zonder pensioen via hun werkgever (ong. 765.000 werknemers)
- De grijze vlek: mensen die wel pensioen opbouwen, maar te weinig (ong. 650.000 werknemers)
Werkgevers kunnen (een deel van) de servicekosten vergoeden en optioneel een (netto) bijdrage doen als extra salaris en werknemers kunnen de rekening zelf aanpassen. Kortom: een flexibele en schaalbare aanvulling op bestaande regelingen – en een kans voor adviseurs om van toegevoegde waarde te zijn.
Vanguard
Het tweede deel van de bijeenkomst werd verzorgd door Vanguard. Met een wereldwijd beheerd vermogen van ruim $ 10,4 biljoen is Vanguard een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Maar het verhaal dat Wim van Zwol en Frits de Rek vertelden ging niet over grote bedragen, maar over de waarde van financieel advies.
Weg van outperformance, richting vertrouwen
Waar veel adviseurs zich traditioneel richtten op het verslaan van de markt, blijkt dat in de praktijk zelden te lukken. Het nieuwe denken draait om het leveren van betrouwbare waarde met persoonlijke begeleiding en individuele strategie. Klanten hebben een grote voorkeur voor menselijk contact als het op beleggingsadvies aankomt, waarbij vooral gedragscoaching een belangrijke toegevoegde waardeis van adviseurs.
Wat u als adviseur echt toevoegt:
- Gemoedsrust
- Begeleiding bij doelen
- Houvast in onzekere tijden
Het fundament: de vier bouwstenen voor succescvol beleggen:
- Doelen – Formuleer heldere beleggingsdoelen en stel prioriteiten. Denk aan de risicoverdeling, de beleggingshorizon en de inlegcapaciteit.
- Balans – Spreiding en asset-allocatie zijn bepalend voor rendement. Niet de ‘juiste’ aandelen uitzoeken of timing van aan- en verkoop.
- Kosten – Kosten drukken zwaar op de groei van een portefeuille. Hoe lager de kosten, hoe groter het nettorendement.
- Discipline – Blijf beleggen, ook als het spannend wordt. Herbalanceer waar nodig en laat je niet leiden door paniek of nieuws – goed of slecht.
Krachtige inzichten
Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek werd nog eens benadrukt hoe belangrijk spreiding is. En om te beleggen in indexen, omdat het vooraf onmogelijk is vast te stellen welke aandelen het goed zullen doen.
- Slechts 3,5% van de aandelen zorgde voor het grootste deel van het rendement tussen 1926-2022.
- In 2024 bleef 78% van de S&P 500-aandelen achter bij het indexgemiddelde.
Ook illustreerden ze het effect van uitstappen bij beleggingspaniek: wie tijdens de covid-dip zijn beleggingen liquideerde en later weer instapte, zag veel rendement aan zich voorbijgaan. Langetermijndiscipline blijkt keer op keer het verschil te maken.
Milou Brand
In een energieke en verhelderende sessie nam Milou Brand, maker van de podcast Jong Beleggen en columnist van Het Financieele Dagblad, ons mee in de belevingswereld van jongere generaties. Haar boodschap: u moet als adviseur mee veranderen om relevant te blijven.
Jongeren denken anders over geld
Voor gen Z en millennials staat geld niet gelijk aan status, maar aan vrijheid, flexibiliteit en het najagen van waarden. Tegelijkertijd kampen veel jongeren met flinke kennishiaten op financieel vlak. Ze groeiden op zonder financiële zorgen, maar kregen nauwelijks educatie over geld. Dit zorgt voor misvattingen en koudwatervrees rond beleggen.
Vooroordelen ontkracht
Milou besprak de zes meest gehoorde bezwaren over beleggen – van “ik heb geen geld” tot “beleggen is onethisch”. Met scherpe voorbeelden en een paar sterke grafieken liet ze zien: beleggen is toegankelijker dan ooit, en eerder beginnen loont. Zelfs drie kopjes koffie buiten de deur minder per week kunnen op de lange termijn een groot verschil maken.
Eerste hulp bij paniek
Wat zegt u als de beurs daalt? “Het komt wel goed” is niet genoeg. Milou gaf praktische handvatten om beleggingspaniek te pareren: zoom uit, leg de kracht van tijd uit en grijp crises aan als koopmomenten (“uitverkoop!”). Ook gaf ze een frisse kijk op risicoprofielen: tijd – niet ‘veiligheid’ – is uw grootste wapen.
Taal doet ertoe
Een van de leukste inzichten: jargon vermijden is key. Spreek hun taal. Dus geen ‘koersval’, maar ‘uitverkoop’. Geen ‘pensioen’, maar ‘vrijheid’. Geen ‘jaarruimte’, maar ‘minder belasting’. Kleine aanpassingen maken een groot verschil in hoe u overkomt. Geen ‘Inflatie’ maar ‘spaargeldvreter’. Geen ‘rente-op-rente-effect’ maar ‘je euro’s gaan viraal’. Geen ‘vermogensbeheer’ maar ‘money glow-up’.