Is het verstandig om nu te beleggen? Vraag 10 mensen om hun mening en de meesten zullen zeggen van niet. Want als het goed gaat op de beurs denken beleggers de stijging al gemist te hebben, en als er paniek is op de beurs denken ze een zinkend schip in te stappen. Toch levert nu beleggen op de lange termijn bijna altijd meer rendement op dan ‘nog even wachten’.
Waarom veel mensen huiverig zijn om te beginnen met beleggen
Daarvoor zijn meerdere verklaringen. Een psychologische verklaring zit hem in verliesaversie: wij zijn als mens van nature gevoeliger voor mogelijke verliezen dan voor mogelijke winsten. Daarom vermijden we bepaalde risico’s, en in dat opzicht is het ook niet heel verrassend dat veel Nederlanders nog altijd liever sparen dan beleggen.
En er bestaat ook zoiets als present bias: mensen zijn van nature geneigd om een bepaalde beslissing te baseren op het heden en niet op de toekomst. Daarom lijkt een hele chocoladereep eten ‘s avonds op de bank na een frustrerende werkdag een goed idee, maar kunt u er de volgende dag spijt van krijgen. En daarom waren mensen in 2022 bang om te beginnen met beleggen: de koersen daalden toen langere tijd best hard.
Hoe presteerden aandelen in 2022?
Het rendement van het BND Wereld Indexfonds Hedged van 1 januari 2022 t/m 31 december 2022, na aftrek van fonds- en onderliggende transactiekosten, maar zonder een eventuele op- of afslag bij aan- of verkoop. Let op: de waarde van uw beleggingen kan altijd stijgen, maar ook dalen. En de rendementen van hierboven bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.
Maar in perspectief van het verleden is die koersdaling van 2022 niet heel gek. Ja: de koersen daalden in sommige gevallen met wel 20%. Maar dat gebeurde in het verleden ook vaker. En tóch blijft er op de lange termijn een mooi rendement over.
Hoe presteren aandelen op de lange termijn?
Het rendement van het BND Wereld Indexfonds C-Hedged tijdens de afgelopen jaren, na aftrek van fonds- en onderliggende transactiekosten, maar zonder een eventuele op- of afslag bij aan- of verkoop. Let op: de waarde van uw beleggingen kan altijd stijgen, maar ook dalen. En de rendementen van hierboven bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.
Waarom het instapmoment weinig uitmaakt
Is de stemming op de beurs niet al te best? Dan wachten beleggers liever nog even tot de daling voorbij is. Maar op de lange termijn is vandaag beleggen bijna altijd beter dan morgen. Dat kunnen we mooi aantonen op basis van het jaar 2000.
Om uw geheugen even op te frissen: dat was het jaar waarin de internetbubbel barstte. Talloze internetbedrijven die jarenlang flink wat groeigeld hadden opgehaald, gingen failliet. Beleggers verloren massaal hun geld én hun vertrouwen in de beurs. Daarna volgde een daling op de beurs die ruim 3 jaar aanhield.
Slecht moment om in te stappen, zou je denken. Maar dat is niet waar. Want wie op het ‘slechtste’ moment begon met beleggen (dus vlak voordat die daling van 3 jaar inzette), had nu een meer dan prima rendement gehaald:
Wat als u begon met beleggen op een ‘slecht’ moment in 2000?
Het rendement van de MSCI World (in USD, inclusief dividend) bij een maandelijks inleg van € 100 van 1 januari 2000 t/m 31 december 2022. Er is geen rekening gehouden met aftrek van kosten. Let op: de waarde van uw beleggingen kan altijd stijgen, maar ook dalen. En de rendementen van hierboven bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.
Sterker nog: degene die op het ‘slechtste’ moment begon met beleggen, had een beter rendement gehaald dan degene die alle onrust lekker had afgewacht en op het ‘beste’ moment (dus vlak voordat de beurzen weer begonnen met stijgen, in 2003) was ingestapt:
Wat als u begon met beleggen op een ‘goed’ moment in 2003?
Het rendement van de MSCI World (in USD, inclusief dividend) bij een maandelijks inleg van € 100 van 1 mei 2003 t/m 31 december 2022. Er is geen rekening gehouden met aftrek van kosten. Let op: de waarde van uw beleggingen kan altijd stijgen, maar ook dalen. En de rendementen van hierboven bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.
Wie gewoon regelmatig een bedrag inlegt, zich niets aantrekt van pessimistische berichten én lekker lang de tijd neemt, is vrijwel altijd beter uit dan degene die alle malaise liever afwacht en de markt probeert te timen.
Waarom u de markt niet kunt timen
Is het verstandig om nu te beleggen? Het verleden zegt dus van wel, áls u maar de tijd neemt. De timing is dus niet zo belangrijk: de tijd die u neemt wel. En áls u de beurs al wilt timen – dus als u op het ‘beste’ moment wilt in- en uitstappen: succes ermee. De kans dat dat u lukt is verdraaid klein.
Zelfs professionele beleggers lukt dat namelijk structureel niet. Het aantal actieve fondsen dat de beurs verslaat – dus fondsen die beleggingen aan- en verkopen om een beter resultaat te halen dan de index – is namelijk hartstikke klein.
Kunnen professionele beleggers de markt verslaan?
Het aantal actieve fondsen wereldwijd dat de index weet te verslaan over de periode van 1 januari 2003 t/m 31 december 2022. Bron: SPIVA® U.S. Scorecard, S&P Dow Jones Indices LLC, eVestment Alliance.
Degenen die in zo’n actief fonds de beleggingen aan- en verkopen, zijn professionele beleggers met teams van analisten. Mensen die ervoor gestudeerd hebben en er een prima salaris mee verdienen. En op de lange termijn haalt u waarschijnlijk een beter rendement dan zij, als u gewoon belegt in een wereldwijd gespreid indexfonds.
Waarom de huidige beursstand niet zoveel zegt
Als de beurs ‘hoog’ staat, zijn mensen bang dat beleggingen overgewaardeerd zijn. Ze denken bijvoorbeeld dat de prijs van zo’n belegging is opgeblazen door sentiment. Dat kan, want de prijs van beleggingen wordt nog altijd bepaald door vraag en aanbod.
Als het aandeel Tesla bijvoorbeeld ineens gigantisch populair wordt, kunnen beleggers er een steeds hogere waardering aan toekennen. En dan stijgt de prijs van het aandeel. En die prijs kan dan disproportioneel stijgen ten opzichte van de boekwaarde (eigendom minus schuld) van zo’n bedrijf.
Maar als de winst (en dus de boekwaarde) van Tesla net zo hard meegroeit, is er niets geks aan de hand. De onderliggende boekwaarde van zo’n bedrijf past dan goed bij de koers van het aandeel. Daarom zegt een beursstand op zichzelf helemaal niets.
En bovendien: omdat de economie op de lange termijn groeit, maken we regelmatig een nieuwe recordhoogte op de beurs mee. Belegt u voor de lange termijn? Dan is zo’n recordstand een hele slechte reden om niet te beleggen. De recordstand in 2007 leek destijds bijvoorbeeld torenhoog, maar is twee keer zo laag als de recordstand ruim 10 jaar later.
Hoe vaak bereikt de beurs een recordstand?
Het aantal recordhoogtes van de MSCI World (in USD, inclusief dividend) van 1 januari 2000 t/m 31 december 2022. Er is geen rekening gehouden met aftrek van kosten. Let op: de waarde van uw beleggingen kan altijd stijgen, maar ook dalen. En de rendementen van hierboven bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.
Waarom u het beste gewoon lang de tijd kunt nemen
De timing van beleggen maakt op de lange termijn dus geen snars uit als u regelmatig inlegt. Wilt u heel snel rijk worden door een groot bedrag op het perfecte moment in te leggen? Dan maakt die timing wel uit. Maar dan kunt u net zo goed een deel inzetten in de voetbaltoto.
En heeft u toch de neiging om te wachten totdat alle problemen in de wereld zijn opgelost? Weet dan dat zulke problemen – hoe naar ze ook zijn – van alle tijden zijn. Denk op de korte termijn alleen al aan de kredietcrisis, de coronacrisis en de situatie in Oekraïne.
Neemt u lekker lang de tijd om te beleggen? Dan is het meestal het beste om u niets aan te trekken van de omstandigheden in de wereld. Niet alleen omdat u het perfecte moment niet gaat vinden en zulke onzekerheden altijd blijven bestaan, maar ook omdat vandaag beleggen op de lange termijn waarschijnlijk meer oplevert dan morgen beleggen.