De Wet toekomst pensioenen: 4 veranderingen rondom aanvullend pensioen


De Wet toekomst pensioenen: 4 veranderingen rondom aanvullend pensioen

Dankzij de Wet toekomst pensioenen verandert er wat aan uw pensioen. Hier leest u alle wijzigingen rondom het pensioen dat u via een werkgever opbouwt. Bouwt u zelf pensioen op door uw jaar- of reserveringsruimte te benutten? Dan leest u hieronder wat er voor u gaat veranderen.

1. Uw jaarruimte wordt waarschijnlijk hoger

Bouwt u zelf pensioen op door uw jaarruimte te benutten? Goed nieuws: u mag straks (veel) meer jaarruimte storten. Veel mensen mogen door die verhoging straks veel meer jaarruimte storten dan voorheen. Dat betekent ook dat u misschien kunt profiteren van nog meer belastingvoordeel.

2. Verruiming  reserveringsruimte qua bedrag

Reserveringsruimte is de jaarruimte die u in de voorgaande jaren niet heeft gebruikt. Voorheen mocht u van die reserveringsruimte in een jaar tijd maximaal zo’n € 7.500 op een pensioenrekening storten. En als u binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt, mocht u maximaal bijna € 15.000 storten.

Dat maximale bedrag is verhoogd naar € 38.000 per jaar. Dat is in alle gevallen zo: het maakt niet meer uit hoe lang u nog te gaan heeft tot uw AOW-leeftijd.

Goed nieuws dus voor wie er op latere leeftijd achterkomt een pensioentekort te hebben en wil storten, maar aanloopt tegen de maximale storting per jaar. Deze mensen kunnen nu sneller een inhaalslag maken.

3. Verruiming reserveringsruimte qua jaren

Voorheen was uw reserveringsruimte dus de optelsom van de onbenutte jaarruimte uit de voorgaande 7 jaren. Dankzij de Wet toekomst pensioenen verandert dat: u mag nu de onbenutte jaarruimte uit de voorgaande 10 jaren nog gebruiken. Voorwaarde is wel dat u niet boven de maximale storting van € 38.000 per jaar uitkomt.

De maatregel gaat, als de Wet toekomst pensioenen ingaat, meteen in. U mag vanaf dan dus ook de onbenutte jaarruimte uit 2015, 2014 en 2013 benutten.

4. Een deel van uw pensioen ineens opnemen

Deze verandering komt niet voort uit de Wet toekomst pensioenen, maar is het vermelden wel waard. Vanaf 1 juli 2024 is het namelijk toegestaan om, als u met pensioen gaat, maximaal 10% van uw pensioengeld in één keer op te nemen. Dat is handig als u bijvoorbeeld geld nodig heeft voor een wereldreis, de verbouwing van uw huis of het aflossen van uw hypotheek.

Dit geldt voor zowel het pensioen via werkgevers als het aanvullende pensioen. Bouwt u zelf dus aanvullend pensioen op, bijvoorbeeld met een pensioenrekening bij Brand New Day? Dan mag u van het opgebouwde geld straks – als u met pensioen gaat en het opgebouwde geld laat uitkeren – maximaal 10% ineens opnemen. 

De dikke disclaimer

Het bovenstaande verhaal vertelt u wat er in hoofdlijnen verandert aan ons pensioen als de nieuwe pensioenwet(ten) in werking treden. Let erop dat u hiermee een beeld krijgt, maar dat ons blog niet alomvattend is. U kunt hier dan ook geen rechten aan ontlenen.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven