De Wet toekomst pensioenen: 4 veranderingen rondom aanvullend pensioen


De Wet toekomst pensioenen: 4 veranderingen rondom aanvullend pensioen

Dankzij de Wet toekomst pensioenen verandert er wat aan uw pensioen. Hier leest u alle wijzigingen rondom het pensioen dat u via een werkgever opbouwt. Bouwt u zelf pensioen op door uw jaar- of reserveringsruimte te benutten? Dan leest u hieronder wat er voor u gaat veranderen.

1. Uw jaarruimte wordt waarschijnlijk hoger

Bouwt u zelf pensioen op door uw jaarruimte te benutten? Goed nieuws: u mag straks (veel) meer jaarruimte storten. Veel mensen mogen door die verhoging straks tot wel 3 keer zoveel jaarruimte storten als voorheen. Dat betekent ook dat u misschien kunt profiteren van nog meer belastingvoordeel.

2. Verruiming  reserveringsruimte qua bedrag

Reserveringsruimte is de jaarruimte die u in de voorgaande 7 jaren niet heeft gebruikt. Momenteel mag u van die reserveringsruimte in een jaar tijd maximaal zo’n €7.500 storten op een lijfrente. En als u binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt, mag u maximaal bijna €15.000 storten.

Dat maximale bedrag wordt verhoogd naar €35.000 per jaar. Dat is in alle gevallen zo: het maakt straks dus niet meer uit hoe lang u nog te gaan heeft tot uw AOW-leeftijd.

Goed nieuws dus voor degenen die er op latere leeftijd nog achter komen dat zij een pensioentekort hebben en willen storten, maar aanlopen tegen de maximale storting per jaar. Zij kunnen hierdoor namelijk sneller een inhaalslag maken.

3. Verruiming reserveringsruimte qua jaren

Momenteel is uw reserveringsruimte dus de optelsom van de onbenutte jaarruimte uit de voorgaande 7 jaren. Straks verandert dat: u mag dan de onbenutte jaarruimte uit de voorgaande 10 jaren nog gebruiken. Voorwaarde is natuurlijk wel dat u niet boven de maximale storting van €35.000 per jaar uitkomt.

De maatregel gaat, als de Wet toekomst pensioenen ingaat, meteen in. U mag vanaf dan dus ook de onbenutte jaarruimte uit 2015, 2014 en 2013 benutten.

4. Een deel van uw pensioen ineens opnemen

Deze verandering komt niet voort uit de Wet toekomst pensioenen, maar is het vermelden wel waard. U kunt straks – als u met pensioen gaat dus – namelijk maximaal 10% van uw pensioengeld in één keer opnemen. Dat is handig als u bijvoorbeeld geld nodig heeft voor een wereldreis, de verbouwing van uw huis of het aflossen van uw hypotheek.

Dit geldt voor zowel het pensioen via werkgevers als het aanvullende pensioen. Bouwt u zelf dus aanvullend pensioen op? Dan mag u van het opgebouwde geld straks – als u met pensioen gaat en het opgebouwde geld laat uitkeren – minimaal 10% ineens opnemen. Dit kan vanaf 1 januari 2024.

De dikke disclaimer

Het bovenstaande verhaal vertelt u wat er in hoofdlijnen verandert aan ons pensioen als de nieuwe pensioenwet(ten) in werking treden. Let erop dat u hiermee een beeld krijgt, maar dat ons blog niet alomvattend is. U kunt hier dan ook geen rechten aan ontlenen.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven