Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Online pensioenbank Brand New Day boekt opnieuw forse vermogensgroei in 2023

en mikt op 10 miljard beheerd vermogen eind 2025

Klanten storten aantoonbaar veel meer door nieuwe mogelijkheden die de nieuwe pensioenwet biedt.

  • Nieuwe stortingen klanten + 25% naar € 1,6 miljard
  • Totaal klantvermogen + 33% naar € 6,4 miljard
  • Totaal aantal rekeningen + 24% naar 300.000
  • Bestaande klanten storten gemiddeld 40% meer na invoering van de nieuwe pensioenwet
  • Doel is om eind 2025 € 10 miljard vermogen onder beheer te hebben

Brand New Day heeft in 2023 opnieuw een flinke groei doorgemaakt, in het aantal klanten maar ook in het vermogen dat deze klanten toevertrouwden aan de online pensioenbank. Het totale klantvermogen groeide met 33% naar € 6,4 miljard (2022: € 4,8 miljard). Dat is een verdrievoudiging van de groei vergeleken met het jaar ervoor. Het beurssentiment in de laatste maanden van 2023 droeg daar natuurlijk aan bij, maar ook het toegenomen bewustzijn rond pensioen. Met deze forse groeicijfers versterkt Brand New Day haar marktleiderspositie op het terrein van aanvullend pensioen en beleggen voor later.

Nieuwe pensioenwet heeft direct gevolg

Klanten zetten in 2023 ook flink meer geld opzij voor hun aanvullend pensioen dankzij nieuwe pensioenwet. De Wet toekomst pensioenen werd in mei 2023 door de Eerste Kamer aangenomen en trad op 1 juli in werking. Op dit moment is er nog veel discussie over het invaren van opgebouwde pensioenaanspraken binnen het nieuw stelsel. Dat betreft het collectieve pensioen dat via de werkgever wordt opgebouwd. Waar echter geen discussie over bestaat is de grote stimulans die de nieuwe wet nu al vormt in het verminderen van de ‘witte vlek’: ZZP’ers die geen pensioen bij een werkgever opbouwen en werknemers die geen of te weinig pensioen bij hun werkgever opbouwen.

De wet heeft namelijk een einde gemaakt aan de fiscale discriminatie van zzp’ers en werknemers met een pensioentekort, want deze groepen mogen sinds de nieuwe pensioenwet evenveel opzijzetten in een aanvullend pensioen (het extra pensioenpotje) als werknemers mogen in een bedrijfspensioen. Miljoenen Nederlanders hebben in 2023 dus de ruimte – jaarruimte – gekregen om hun pensioen voortaan tot hetzelfde niveau aan te vullen als mensen met een bedrijfspensioen. Het maximale bedrag dat zij elk jaar via de jaarruimte fiscaal aftrekbaar opzij mogen zetten in een aanvullend pensioen is daarmee van ongeveer € 15.000 naar € 35.000 gestegen.

Brand New Day signaleert dat zowel zzp’ers als werknemers massaal gebruik hebben gemaakt van de verruimde belastingregels. Opvallend is dat niet alleen het totale nieuw gestorte vermogen op pensioenbeleggingsrekeningen in 2023 zeer sterk steeg (+51%) ten opzichte van vorig jaar, maar ook dat bestaande klanten maandelijks gemiddeld meer stortten. De gemiddelde maandinleg van bestaande klanten steeg na invoering van de Wet toekomst pensioenen met 40%. Ook zag Brand New Day een sterke toename in nieuwe stortingen op de beleggingsrekeningen van klanten die zonder belastingvoordeel vermogen willen opbouwen voor hun pensioen. Allemaal indicaties dat het onderwerp pensioen door de nieuwe wet- en regelgeving leeft en dat klanten actie ondernemen. 

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven