Beleggen: in één keer, of gespreid?

hand_balloon_BND

Beleggen: in één keer, of gespreid?

Stel: u heeft de beschikking over een behoorlijk bedrag. Ontvangen uit bijvoorbeeld een erfenis, de verkoop van een onderneming of omdat u gewoon jarenlang keihard gespaard heeft. Maar u heeft dit bedrag de komende 10 jaar (of langer) niet nodig.

En u weet dat het verwachte rendement van beleggen op de lange termijn hoger is dan wanneer het geld op uw spaarrekening staat te verpieteren. U wilt het dus beleggen, maar twijfelt eraan om dat hele bedrag in één keer te beleggen of iedere maand of ieder jaar een deel. Wat is slim?

In één keer beleggen

U kunt het bedrag dus meteen inleggen. U koopt dan met het volledige bedrag beleggingen aan. U kunt dan geluk hebben als u net ‘ instapt’ op een moment dat de koersen laag staan, maar u kunt ook pech hebben. U baalt er namelijk van als de koersen meteen flink dalen nadat u de beleggingen heeft gekocht.

In dat laatste geval had u er beter aan gedaan om het geld ‘in stukjes te verdelen’. Bijvoorbeeld door het totale bedrag te delen door 12 en iedere maand een beetje te beleggen. Het eerste stukje was dan na een maand flink in waarde gedaald, maar in de tweede maand kocht u waarschijnlijk tegen een lekker goedkope prijs beleggingen aan.

Achteraf kijk je een koe…

Het kan natuurlijk ook andersom. U belegt 1/12e van het totale bedrag en de andere 11/12e gespreid, maar uiteindelijk blijkt dat het moment van de eerste storting eigenlijk de beste timing was om te beleggen. Dan was het dus zonde dat u achteraf niet alles in één keer heeft belegd.

Maar we zeggen niet voor niets dat u achteraf een koe in de kont kijkt. Niemand weet of de beurs op dit moment hoog of laag staat, hoewel er altijd mensen zullen zijn die claimen het wel te weten. En niemand weet dus of de prijs binnenkort gaat stijgen of dalen. Wel kunnen we het verleden er even bij halen.

In één keer beleggen. Hoe risicovol is dat?

We willen dus weten hoe groot het risico eigenlijk is wanneer u een groot bedrag ineens belegt. Om daarover iets te kunnen roepen, hebben we de rendementen van aandelen en obligaties vanaf 1934 tot nu er even bij gepakt. Dat is inderdaad best een flinke tijd.

Kent u de financiële crisis van 2009 nog? Wereldwijd daalden aandelen toen met ruim 40%. In een paar maanden! Had u daarvoor net uw geld belegd, dan had u er flink de pee in gehad.

Als u dat leest, denkt u waarschijnlijk dat spreiden met aankopen een stuk verstandiger is. Maar dat hangt helemaal af van hoe veel u spreidt en hoe lang u precies heeft om te beleggen. Daarom kijken we naar de verschillende scenarios’s uit het verleden.

We laten u zien wat er was gebeurd als u het geld in het verleden in één keer belegde, of gespreid over 12, 24 of 36 maanden. En we kijken naar de de beleggingshorizon: de tijd die u heeft om te beleggen. Want is spreiden nu juist slim als u kort of lang de tijd heeft om te beleggen?

De korte termijn

Hieronder ziet u het gemiddelde verschil in rendement over drie jaar wanneer u het bedrag in één keer of gespreid over 1, 2 of 3 jaar belegt. Belegt u het bedrag ineens? Dan is het maximale verlies in drie jaar tijd bijna 60%. De maximale winst was in een periode van 3 jaar bijna 200% en het gemiddelde rendement per jaar lag op 9,57%.

U ziet ook dat u het effect van een beurscrash afzwakt als u het bedrag gespreid belegt. Hoe meer u spreid, hoe minder groot de kans op een fors verlies. Maar ook hoe minder groot de kans op een (toren)hoog rendement. Het gemiddelde rendement daalt bovendien bijna met de helft als u het geld over 3 jaar spreidde.

periodiek inleggen vs eenmalig

Wat als u wat meer geld stopt in obligaties?

Door gespreid in te leggen kunt u het risico van een flinke koersdaling dus beperken. Een andere optie is het beleggen in een plukje degelijke obligaties. Obligaties zijn een minder risicovolle belegging dan aandelen, maar het verwachte rendement is ook een stukje lager.

Dat ziet u ook hieronder. Wie voor 50% in aandelen en voor 50% in obligaties had belegd, had in 3 jaar een tijd een maximaal verlies van tussen de 20% en 30% behaald. Da’s ongeveer de helft minder dan wanneer er volledig in aandelen belegd was.

We zien dus dat het effect op het maximale verlies groter is wanneer u meer in obligaties belegt dan wanneer u gespreid inlegt. Wilt u het risico op een flinke daling dus beperken, dan doet u er mogelijk beter aan om meteen meer in obligaties te beleggen dan iedere maand een beetje inleg te storten.

periodiek inleggen vs eenmalig

De lange termijn

Is gespreid inleggen eigenlijk nog steeds slim als u heel lang de tijd heeft om te beleggen? Dus, pak ‘m beet, 20 jaar? Dat laten we zien aan de hand van de grafiek hieronder, waar we kijken naar een beleggingshorizon van 20 jaar waarbij er volledig in aandelen belegd werd.

U ziet: gespreid inleggen doet u vooral om de risico’s op korte termijn te verkleinen. Op de lange termijn maakte het in het verleden niet zo gek uit. Sterker nog: eenmalig instappen was in het verleden de beste optie als u lang de tijd had (20 jaar dus) om te beleggen. Dan was het rendement het hoogst in zowel het slechtste, best en gemiddelde scenario.

periodiek inleggen vs eenmalig

Dat zien we ook als er in ook voor een deel in obligaties wordt belegd. Wie voor 50% in aandelen en 50% in obligaties belegde, was over 20 jaar het beste uit als hij de volledige inleg direct belegd had.

periodiek inleggen vs eenmalig

Conclusie

Neem lang de tijd om te beleggen. Dan is het risico het kleinst en de kans op een mooi rendement het grootst. En dan hoeft u zich ook geen zorgen te maken of het wel of niet verstandig is om uw geld te spreiden of niet. Bedenk dus altijd voor uzelf hoe lang u heeft om te beleggen, hoe veel risico u wilt nemen en leg een bedrag in waar u zich prettig bij voelt.

Wilt u gaan beginnen met beleggen?

Voor uw pensioen, voor uw kind of voor ieder ander willekeurig doel? Dan opent u hier eenvoudig de rekening die bij u past. Liever eerst wat informatie opvragen? Wij bellen u graag op een moment dat het u het beste uitkomt. Hier plant u eenvoudig een belafspraak in. U kunt ons natuurlijk ook gewoon bellen via 020 75 85 300 of mailen naar [email protected].

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven